«Όπου καίνε βιβλία, στο τέλος καίνε και ανθρώπους», Χάινριχ Χάινε, Γερμανός συγγραφέας και ποιητής. «Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή», Βίκτωρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας. «Αν οι Έλληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, αλίμονό μας», Ουίνστον Τσώρτσιλ, Βρετανός πρωθυπουργός. Στην Ελλάδα των δυσχερών ημερών μας, που η πλειοψηφία των προβληματισμένων καταφεύγει, στην καλύτερη περίπτωση, σε ψυχιατρική αγωγή και στη χειρότερη σε διάπραξη κτηνωδιών, η μελέτη βιβλίων, διόλου θεραπευτική και λυτρωτική θεωρείται, για την πλειοψηφία των προβληματικών κι όχι προβληματισμένων. Αν δεν ήταν προβληματικοί εξάλλου, δε θα ασθενούσαν ψυχή τε και πνεύματι, εγκλωβισμένοι στις εμμονικές υποδείξεις και επαναλήψεις του μικρού τους μυαλού.

Δικαστής στο Ιράν, ονόματι Κασέμ Νακιζαντέχ, εφαρμόζει εναλλακτικές ποινές σε όσους έχουν καταδικαστεί για πταίσματα, όπως και σε εφήβους και ανθρώπους, χωρίς προηγούμενο ποινικό μητρώο. Απόδειξη της καινοτομίας του, ότι καταδικάζει τους κατηγορούμενους, επιβάλλοντάς τους ως ποινή να αγοράσουν και να μελετήσουν πέντε βιβλία. Αφού τα μελετήσουν, υποχρεούνται να γράψουν την περίληψη από κάθε βιβλίο και να παραδώσουν τις πέντε περιλήψεις στο δικαστή, χαρίζοντας τα βιβλία που διάβασαν στην τοπική φυλακή. Αυτά τα βιβλία μπορούν να διαβαστούν από οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως γνώσης, ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου. Καλύπτουν ευρεία γκάμα θεματολογίας, ώστε ο κάθε κατηγορούμενος να επιλέξει εκείνο που ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις του.

Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές, ότι ο Ιρανός πρωτοποριακός δικαστής εστιάζει στην ουσία του εκάστοτε σωφρονισμού, επιλέγοντας αποτελεσματικότερα μέσα, από αυτά της φυλάκισης, του εκφοβισμού και της εξαγοράς ποινής. Η διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος εις βάρος τρίτων εξάλλου, αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη για την ασθενή ψυχική και πνευματική υπόσταση ενός ανθρώπου. Η πολυπόθητη υγεία δεν περιορίζεται στο σώμα, αλλά προϋποθέτει την καταλληλότητα του πνεύματος και της ψυχής. Μόνο κατά τη διαδικασία του διαβάσματος, χρησιμοποιούμε και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου, ενεργοποιώντας το μετωπιαίο λοβό, από τον οποίο εξαρτώνται όλες οι αυτόματες λειτουργίες του οργανισμού, όπως είναι η αναπνοή και η καρδιακή λειτουργία.

Από ενδελεχείς επιστημονικές έρευνες, τεκμηριώνουμε με βεβαιότητα, πως τα οφέλη του διαβάσματος είναι πολλά και επηρεάζουν άμεσα την ψυχική, πνευματική, αλλά και σωματική υπόσταση του ανθρώπου. Διευρύνει την προσοχή και την κριτική ικανότητα, καθώς αποτελεί τον μοναδικό τρόπο εκγύμνασης του νου. Βελτιώνει την οπτικοακουστική ικανότητα, αφού βελτιώνει τον τρόπο, με τον οποίο επεξεργάζεται ο εγκέφαλος τις οπτικοακουστικές πληροφορίες. Αποτελεί την καλύτερη αγχολυτική μέθοδο, καθώς ο άνθρωπος δεν εξαρτά την ύπαρξή του από οποιοδήποτε υποκείμενο ή αντικείμενο, ώστε να αποβάλει το ψυχοφθόρο στρες. Προλαμβάνει τη γήρανση του εγκεφάλου, ενισχύοντας παράλληλα τη μνήμη. Ενισχύει την καλύτερη συναισθηματική διαχείριση, καθιστώντας τον αναγνώστη, συναισθηματικά ικανότερο στην υγιή συνεύρεση και συσχέτιση με άλλους ανθρώπους. Προσφέρει δύναμη, μέσω της γνώσης, εξαλείφοντας ανασφάλειες και κόμπλεξ, που κάθε αδύναμος εκφράζει με τυμπανοκρουσίες.

Απ’ την άλλη, το διάβασμα δεν καθίσταται εξ’ ολοκλήρου υπεύθυνο, ώστε να διαμορφώνει χαρακτήρες και συμπεριφορές, οπότε για κάθε δεινό εις βάρος τρίτων ή του εαυτού μας, πρωταρχική ευθύνη έχει και θα έχει ο χαρακτήρας του ανθρώπου. Η αποκαλούμενη «μαγκιά», για την οποία διψούν μικροί, αλλά και μεγάλοι που ζουν καθυστερημένη, ανεκπλήρωτη εφηβεία, σίγουρα δε συνεπάγεται την εξάρτηση όποιας μορφής και τη διάπραξη κτηνωδιών εις βάρος τρίτων. Μεγαλύτερη «μαγκιά» από την ελευθερία και την αυτονομία του νου, της ψυχής και της ζωής του καθενός εξ’ ημών, δεν υπάρχει. Η ελευθερία προϋποθέτει υγεία, διότι διαφορετικά ο άνθρωπος καταντά σκλάβος, είτε της ίδιας σου της ψυχοσύνθεσης, είτε των εκάστοτε ουσιών και ανθρώπων. Στο όνομα αυτής της πολυπόθητης αρετής, που οδηγεί αναμφίβολα στην αληθινή ευημερία, απελευθερώνουμε και κυρίως διευρύνουμε το νου και την ψυχή μας, με κάθε ευεργετική και προοδευτική δραστηριότητα, ώστε να είμαστε πραγματικά ικανοί και υγιείς σε ψυχή, σώμα και πνεύμα.

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.