Αγαπημένα μας παιδιά.

Αγαπητοί γονείς.

Φίλες και φίλοι συνάδελφοι.

Για όλους όσοι ασχολούνται με την εκπαιδευτική διαδικασία η 11η του Σεπτέμβρη, ως ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, είναι συνυφασμένη με τις προσδοκίες, τις αγωνίες και τα όνειρα των παιδιών που επιστρέφουν στα θρανία.

Θέλω, λοιπόν, να απευθυνθώ πρώτα στους μαθητές και ιδιαιτέρως στα «πρωτάκια» που σίγουρα αισθάνονται μεγαλύτερη ανασφάλεια και αγωνία μπροστά στις προκλήσεις της σχολικής ζωής. Θέλω να τα καλωσορίσω και να τα βεβαιώσω ότι στο νέο τους, μακρύ, αδιάλειπτο, μα όμορφο ταξίδι στις θάλασσες της γνώσης θα είμαστε στο πλευρό τους. Αγαπημένα μας παιδιά μη σταματάτε να ονειρεύεστε, μη σταματάτε να βάζετε στόχους. Όλα είναι στο χέρι σας. Έχετε νιάτα, δύναμη και το μέλλον σας ανήκει· είστε η ελπίδα μας.

Αγαπητοί γονείς, εσείς καλείστε να στηρίξετε τα παιδιά σας στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν. Σας θέλουν δίπλα τους. Θέλουν να «είστε εκεί».

Φίλες και φίλοι συνάδελφοι, εύχομαι σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία και δύναμη. Απαραίτητη, ωστόσο, είναι και η αισιοδοξία σε μια εποχή που ο ιστορικός χρόνος μοιάζει ανεπαρκής να «εγγράψει» όλες τις τρέχουσες κοινωνικές εξελίξεις. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, εμείς που έχουμε την ευθύνη της διδασκαλίας και μεγάλου μέρους της διαπαιδαγώγησης οφείλουμε, υπερβαίνοντας προκαταλήψεις, στερεότυπα και ιδεοληψίες, να διευρύνουμε τους ορίζοντες των παιδιών μας και της κοινωνίας ώστε να επιβεβαιωθεί η ρήση του Ρήγα Φεραίου «Εκ των γραμμάτων γεννάται η προκοπή με την οποία λάμπουν τα ελεύθερα έθνη».

Το σχολείο που έχουμε, δεν είναι το σχολείο που θέλουμε και ονειρευόμαστε. Το «δικό μας» σχολείο δεν θα χρειάζεται «κάγκελα» γιατί η κοινωνία θα το σέβεται και θα το προστατεύει. Δεν θα έχει «εχθρούς» απ’ έξω, ούτε θα παρεμποδίζεται η πρόσβαση σε αυτό γιατί στο εσωτερικό του θα επικρατεί η αγάπη, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και η δημοκρατία. Αν αυτό το σχολείο φαντάζει ουτοπικό, ιδιαιτέρως σήμερα, και απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα, με ομαδική προσπάθεια, με ενωτικούς, μαζικούς αγώνες, προσανατολισμένους σταθερά στο όραμα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.