main_900Του Νίκου Τσούλια

       Το όλο σύμπαν του βιβλίου περιλαμβάνει τους τόσους και τόσους συμβολισμούς του στη διαδρομή της ιστορίας της ανθρωπότητας, εμπεριέχει τις άπειρες συνάψεις του με την επιστήμη και με την τέχνη, με τη γνώση και την πνευματική καλλιέργεια. Το βιβλίο είναι πηγή έμπνευσης, είναι πηγή πνευματικής έκστασης και ονειροπόλησης, είναι ταξίδι χωρίς πινακίδα προορισμού. Κάθε βιβλίο οδηγεί σε ένα άλλο βιβλίο και η διαδοχή έχει τελειωμό μόνο με το δικό μας τελειωμό, με το δικό μας ταξίδι. Αλλά το ταξίδι του βιβλίου είναι ταξίδι του ανθρώπου στον αιώνα τον άπαντα…

     Κάθε βιβλίο είναι και ένα ξεχωριστό υποκείμενο του πολιτισμού, μια μοναδική οντότητα στο πνευματικό στερέωμα. Όταν βλέπεις ένα βιβλίο, μια καινούργια δυνατότητα ανοίγεται μπροστά σου. Όταν αγγίζεις ένα βιβλίο, νιώθεις μια ξεχωριστή ανάσα να σε ψυχανεμίζει. Όταν ανοίγεις και διαβάζεις ένα βιβλίο, ξέρεις ότι θα είσαι διαφορετικός  με το κλείσιμό του.

      Για το βιβλιόφιλο η εικόνα του βιβλίου είναι εικόνα ζωής. Ο βιβλιοφάγος θέλει να βλέπει παντού βιβλιοθήκες, να συναντά ανθρώπους χαμένους στο παιχνίδι των λέξεων, στο ρουμάνι των εννοιών και των στοχασμών. Θέλει να κοιτάζει και να ξανακοιτάζει τις ράχες των βιβλίων και τα εξώφυλλά τους για να αποκομίζει με τρόπο μαγικό τον κόσμο που περικλείουν, να βιώνει την ξεχωριστή συναισθηματική επαφή, να διαισθάνεται την αφήγησή τους. Θέλει βιβλία να είναι σε αναμονή πάνω στο γραφείο του και άλλα να είναι προσημειωμένα για τη δική τους ειδική είσοδο, γιατί όταν ένα βιβλίο μπαίνει στο σπίτι, η συνολική εικόνα των βιβλίων και των βιβλιοθηκών αλλάζει, όλα αλλάζουν…

     Κάθε βιβλίο είναι και μια προβολή προσώπου και περιεχομένου, θεματικής και προβληματισμού, κατάθεσης και αναζήτησης. Άλλους συνειρμούς δημιουργεί ένα βιβλίο του Πλάτωνα, άλλους ένα βιβλίο του Αϊνστάιν και άλλους ένα βιβλίο του Ντοστογιέφσκι. Κάθε βιβλίο έχει τις ρίζες του στον προσωπικό κόσμο μας, το διάβασμά του είναι και μια καταβολάδα στον κήπο της πνευματικής μας αναζήτησης. Κάθε βιβλίο με το διάβασμά του προσφέρει και μια νέα θέαση του εαυτού μας, γι’ αυτό όταν παίρνουμε ένα βιβλίο, κοιτάμε να ξεμοναχιαστούμε για να ανοίξουμε τις πρώτες ματιές στο πρόσφορο έδαφος της αδημονούσας ανάγνωσής μας.

     Κάθε βιβλίο είναι και αφορμή για προσωπικά σκιρτήματα και ποτέ δεν καταλαβαίνεις επακριβώς αν τα σκιρτήματα ξεπηδάνε από του βιβλίου τις σελίδες ή είναι γεννήματα πρωτόλεια του δικού σου στοχασμού. Κάθε βιβλίο μέσα από το διάβασμά του είναι και μια ανάδυση του ενδιάμεσου κόσμου, του κόσμου που μάς συνδέει με τους συγγραφείς και με τους άλλους αναγνώστες, του κόσμου που συγκροτεί όλη την ανθρώπινη ύπαρξη και αγωνία, όλο τον πνευματικό ιστό αυτού του μικρού πλανήτη.

     Αλλά και το είδωλο του βιβλίου σε έναν πίνακα προκαλεί και διεγείρει συνειρμούς και σκέψεις. Το βιβλίο ως αντικείμενο της τέχνης κατακτά μια άλλη διαρκώς καινούργια χώρα, τη χώραενότητας του πνεύματός μας, τη χώρα της επιστήμης, της τέχνης, της φιλοσοφίας, της λογοτεχνίας. Το βιβλίο στα χέρια ενός ανθρώπου αλλάζει τη μορφή και την ακτινοβολία του ανθρώπου, τον οδηγεί στους τόπους της ιερότητας, στους καιρούς της γήινης αιωνιότητας.

 

Gothic Study at Hearst Castle, California, USA (by mykdelapaz).

Ο κόσμος του βιβλίου είναι ταπεινός και συνάμα μεγαλειώδης. Αλλά όταν του δίνεις ένα πλούσιο σκηνικό, αμέσως τού προσδίδει μεγαλείο, και όλα εκπέμπουν μια μαγική ακτινοβολία. Το διάβασμα σε έναν τέτοιο χώρο αποκτά τις δικές του μυθολογίες, τους δικούς του συμβολισμούς. Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το διάβασμα εγχαράσσεται ως απόλυτα ξεχωριστή εμπειρία, ως κοινωνία πνευματικότητας.

 

1940. U.K. A boy sits amid the ruins of a London bookshop following an air raid on October 8, 1940, reading a book titled “The History of London.”

Η εικόνα της μεγάλης αντίθεσης, της πραγματικής αντίθεσης στην ιστορία του ανθρώπου: Βιβλίο εναντίον ξίφους, πολιτισμός εναντίον βαρβαρότητας. Στο αγόρι απλώνεται η ελπίδα αδιαφορώντας για το πέρασμα του πολέμου και της καταστροφής. Η ελπίδα αναδύεται από την εικόνα του ανοιχτού βιβλίου, από το πρόσωπο του παιδιού που διαβάζει.

 

 

Reading while churning butter (with cat taking care of splashes), 1897
Διαβάζοντας κατά τη διάρκεια της εργασίας, παίρνοντας ανάσα του σώματος με ανάσα του πνεύματος.

 

Bookshelf planters
Η απόλυτη ομορφιά. Άραγε τι κόσμους ανακαλύπτουμε όταν συναντιούνται βιβλία και λουλούδια, η ομορφιά του ανθρώπου με την ομορφιά της φύσης;

 

 

That is dedication…and it’s raining?
Αγάπη σημαίνει να αδιαφορείς για τους περιορισμούς της συμβατικής καθημερινότητας, σημαίνει να γεύεσαι την ομορφιά της βροχής με την πνευματική περιπλάνηση, να είσαι μαζί με τον έρωτά σου βρέξει, χιονίσει…

 

 

Give me a book and I will move the world.
Μα το βιβλίο δεν κινεί τον Κόσμο εδώ και αιώνες και δεν θα τον κινεί στον αιώνα τον άπαντα όσο υπάρχει άνθρωπος στον όμορφο πλανήτη μας;

 

 

1623 edition 1st Folio of Shakespeare's works

1623 edition 1st Folio of Shakespeare’s works

 

Μετά τους αρχαίους Έλληνες τραγικούς συγγραφείς “ήλθε” ο Σαίξπηρ…

Προηγούμενο άρθροΓκρίζο το σχολικό “τοπίο”
Επόμενο άρθροΕλλάδα vs… πλακάκι 85-65
Κατάγεται από την Αυγή Αμαλιάδας και είναι εκπαιδευτικός. Έχει εκλεγεί πρόεδρος της ΟΛΜΕ τέσσερις φορές (1996 – 2003) και έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή στην Ειδική Αγωγή. Έχει εκδώσει δύο βιβλία εκπαιδευτικού περιεχομένου τα: “Σε πρώτο πρόσωπο” και «Παιδείας εγκώμιον». Έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε επιστημονικά και εκπαιδευτικά περιοδικά. Έχει συνεργαστεί επαγγελματικά με τις εφημερίδες «ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ» (1980 – 1986) και «ΕΞΟΡΜΗΣΗ» (1988 – 1996). Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί στην εφημερίδα “ΤΟ ΑΡΘΡΟ” και στις εφημερίδες της ΗΛΕΙΑΣ: «ΠΡΩΙΝΗ», “ΑΥΓΗ” και “ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ”.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.