mitsotakis_0Οι πολιτικοί μας συνηθίζουν, προκειμένου να γίνουν αρεστοί στο ακροατήριό τους, να προβαίνουν σε δηλώσεις «εύκολες» που συχνά όμως αποδεικνύονται επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.
Ο κ. Μητσοτάκης επεδίωξε σήμερα με δηλώσεις του να χρησιμοποιήσει το σοβαρότατο ζήτημα της επιβολής συντελεστή 23% ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία για αντιπολιτευτικό εντυπωσιασμό. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι το μέτρο αυτό είναι τμήμα του σχεδίου της κυβέρνησης για τον «κομμουνιστικό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης».

Δεν είναι, ωστόσο, δύσκολο για τους γνώστες του χώρου της εκπαίδευσης να αντιληφθούν ότι οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη είναι εξόχως αντιφατικές. Διότι η αντίληψη πως τα ιδιωτικά σχολεία είναι επιχειρήσεις (άρα πρέπει να φορολογούνται όπως οι υπόλοιπες), δεν είναι «μαρξιστικής» και «κομμουνιστικής» έμπνευσης, αλλά ανήκει σε άλλη πολιτικοοικονομική σχολή σκέψης, τη νεοφιλελεύθερη.  Αντιθέτως, η προοδευτική αντίληψη για την εκπαίδευση θεωρεί (όπως ακριβώς και το ελληνικό Σύνταγμα) πως τα ιδιωτικά σχολεία παρέχουν δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, επομένως δεν μπορούν να φορολογούνται με τα κριτήρια του ιδιωτικού τομέα από τη στιγμή που δεν αποτελούν αμιγείς επιχειρήσεις.

Καλό θα ήταν λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης, δηλωμένος θιασώτης της απόλυτης ελευθερίας των αγορών, να μην αντιφάσκει. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι ξεκάθαρα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης. Επομένως, αντί να επιχειρεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από ένα ζήτημα που οι συνέπειες της εφαρμογής του θα αγγίξουν με δραματικό τρόπο χιλιάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς χρησιμοποιώντας αμφίβολης ποιότητας και αντιφατικά επιχειρήματα, αναμένουμε να δηλώσει με σαφήνεια ότι θα καταψηφίσει στη Βουλή την επιβολή του συντελεστή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.