Η αξιότιμη κυρία ΜακΝτόναλντ

0
1296

Η αξιότιμη κυρία ΜακΝτόναλντ

Στην Ελλάδα του 2015 ακόμα αναζητούμε τρόπους να ξεφύγουμε από την παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση! Η ιρλανδικής καταγωγής Αμερικανίδα ελληνίστρια Μαριάννα ΜακΝτόναλντ μάς δείχνει τον δρόμο! Για την ακρίβεια μάς έχει δείξει, εδώ και δεκαετίες, τον δρόμο μέσα από το πολυσχιδές ουμανιστικό και φιλελληνικό έργο της και το γενικότερο παράδειγμα της ζωής της!

Από το 1972, μια εποχή που η λέξη «υπολογιστής» ήταν παντελώς άγνωστη στην Ελλάδα, η κυρία ΜακΝτόναλντ έχει ξεκινήσει το τεράστιο έργο της ψηφιοποίησης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Η ίδια μάλιστα δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας, για να ξεκινήσει το πρόγραμμα της δημιουργίας της ψηφιακής βάσης δεδομένων που ονομάστηκε Thesaurus Linguae Graecae (TLG).

Σήμερα το έργο έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο επισκέπτης της ηλεκτρονικής διεύθυνσης stephanus.tlg.uci.edu έχει την δυνατότητα, με μια μικρή συνδρομή, να έχει πρόσβαση στο σύνολο σχεδόν της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, από τον Όμηρο μέχρι και την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας! Μάλιστα, το TLG φιλοξενεί ακόμα και ελληνικά κείμενα του 20ου αιώνα, ενώ η έρευνα, η συλλογή και η ψηφιοποίηση συνεχίζονται αδιάκοπα!

«Θεωρούσα και θεωρώ ότι η αρχαία ελληνική λογοτεχνία είναι μια ανεκτίμητη κληρονομιά της ανθρωπότητας. Ήθελα να την καταστήσω προσβάσιμη σε όλους μέσω των υπολογιστών. Εύχομαι να επεκταθεί το έργο και να ενταχθεί σε αυτό και η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία», υποστηρίζει η κυρία ΜακΝτόναλντ.

Επιπρόσθετα, η κυρία ΜακΝτόναλντ έχει γράψει δεκάδες βιβλία και μελέτες για την αρχαία ελληνική τραγωδία, έχει γράψει ακόμα και θεατρικά έργα και έχει μεταφράσει όλες τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και μερικές κωμωδίες. Είναι καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών και Θεάτρου στο πανεπιστήμιο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του Τάγματος του Φοίνικα από το ελληνικό κράτος! Παράλληλα, η κυρία ΜακΝτόναλντ είναι επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1994!

Στα μαθητικά της χρόνια φοίτησε στο σχολείο θηλέων Convent of the Sacred Heart από την Α Δημοτικού μέχρι και τη Β Γυμνασίου. Εκεί διδάχθηκε λατινικά. Στη Γ Γυμνασίου εγγράφηκε στο Λατινικό Γυμνάσιο-Λύκειο του Σικάγο, όπου είχε την ευκαιρία να μελετήσει ελληνικά. Αμέσως διαπίστωσε την ανωτερότητα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας σε σύγκριση με τη λογοτεχνία των Λατίνων. Εκεί αντιλήφθηκε ότι η αρχαία ελληνική λογοτεχνία διαμόρφωσε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο!

Για την κυρία ΜακΝτόναλντ οι ιδέες του ελληνικού πνεύματος αποτελούν την… «οδό» για τη σωτηρία του μυαλού και της ψυχής του σύγχρονου ανθρώπου. Ο σύγχρονος πολίτης, υποστηρίζει, οφείλει να σκέφτεται τις ηθικές αξίες που τού προσφέρει η ελληνική λογοτεχνία. Συχνά επικαλείται τον Alfred North Whitehead που είχε πει κάποτε ότι… «ολόκληρη η φιλοσοφία της Δύσης είναι υποσημειώσεις στον Πλάτωνα»…

Σε προσωπικό επίπεδο η κυρία ΜακΝτόναλντ έχει βαπτιστεί Χριστιανή Ορθόδοξη παίρνοντας το όνομα Ειρήνη. Η ειρήνη είναι ευλογία αλλά και ευχή, όπως αναφέρει η ίδια σε πρόσφατη συνέντευξή της. Για πολλά χρόνια ήταν μέλος της ελληνικής κοινότητας της Αμερικής και θεωρούσε τους Έλληνες μέλη της οικογένειάς της!

Με την ελληνική ορθόδοξη θρησκεία η κυρία ΜακΝτόναλντ έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση, μια σχέση σχεδόν… παγανιστική! Επικαλούμενη τον Θαλή τον Μιλήσιο, που υποστήριζε ότι βλέπει παντού τον Θεό, έκανε κάποτε τη διαδρομή από τους Δελφούς μέχρι το Κωρύκειο Άντρο. «Πρέπει να κάνουν τον περίπατο όλοι όσοι δεν πιστεύουν στον Θεό και τους θεούς, για να νιώσουν το πνεύμα των Δελφών, του δάσους και των βουνών που τα περιβάλλουν. Το μέρος είναι ιερό. Στ’ αλήθεια είναι ο ομφαλός (το κέντρο) του κόσμου και ο Ζευς είχε δίκιο που το αποκάλεσε έτσι. Αν όλοι μας σεβόμασταν τη φύση ως δημιούργημα του Θεού, θα ζούσαμε πολύ καλύτερα» επισημαίνει.

Πριν λίγα χρόνια το ελληνικό κράτος παρεχώρησε στην κυρία ΜακΝτόναλντ ένα οίκημα στην Πλάκα για την ίδρυση ελληνικού παραρτήματος του TLG. Το εγχείρημα κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία εξαιτίας των χρόνιων προβλημάτων της ελληνικής διοίκησης: προχειρότητα, αδιαφάνεια, αναξιοκρατία. Η ίδια η κυρία ΜακΝτόναλντ υποχρεώθηκε απογοητευμένη σε παραίτηση! Παρά την προσπάθειά της να ερμηνεύσει στην τότε ελληνική κυβέρνηση τους λόγους της παραίτησής της, η αντίδραση του ελληνικού κράτους ήταν ψυχρή και αδιάφορη… Περιττό να πούμε ότι η υπόθεση αυτή διέσυρε την Ελλάδα διεθνώς!

Η διαφθορά και η αναξιοκρατία τοποθετούνται από την κυρία ΜακΝτόναλντ στην κορυφή των αιτιών της σημερινής ελληνικής κρίσης. Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι βέβαια αμιγώς ελληνικά, όπως τονίζει, είναι παγκόσμια, όμως στην περίπτωση της Ελλάδας ήταν αρκετά να οδηγήσουν στην καταστροφή! Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων η κυρία ΜακΝτόναλντ προτείνει «λιγότερη απληστία, λιγότερη διαφθορά, περισσότερη τιμιότητα και σκληρή δουλειά»…

Στο βίντεο που ακολουθεί παρακολουθούμε ένα αφιέρωμα της κρατικής τηλεόρασης στην κυρία ΜακΝτόναλντ που χρονολογείται από το μακρινό… 1994! Όλοι έχουμε χρέος να αφιερώσουμε λίγο χρόνο να μάθουμε γι’ αυτή τη μεγάλη ελληνίστρια που τιμά με τη ζωή και το έργο της τον ελληνικό πολιτισμό, τις ελληνικές αξίες και τον ελληνικό τρόπο σκέψης! Δυστυχώς, παρότι μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης ο μέσος Έλληνας συνηθίζει να επικαλείται την πολιτισμική του κληρονομιά άκριτα και χωρίς διάθεση αυτοκριτικής, ποτέ δεν είχε αναπτύξει την κουλτούρα να τιμά αυτή την κληρονομιά! Τουλάχιστον ας αναπτύξει, έστω και όψιμα, την συνήθεια να τιμά τους ανθρώπους που τιμούν την πολιτισμική του κληρονομιά! Είναι και αυτό κάτι…

Σχετικό λινκ: ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ – ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΑΚ ΝΤΟΝΑΛΝΤ

Πηγή πληροφοριών: εφημερίδα Κυριακάτικη Δημοκρατία

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.