sholeioΕπισημαίνουμε προς όλες τις πλευρές ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ένας κλάδος που έχει ιδιαίτερα χτυπηθεί από την κρίση με μεγάλες μειώσεις μισθών, αύξηση ωραρίου και ιδιαίτερη επιβάρυνση στο φόρτο εργασίας λόγω αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, υποχρεωτική συμπλήρωση ωραρίου σε περισσότερα του ενός σχολεία κ.λπ.

Η Ομοσπονδία απο το 2012, όταν είχε επιβληθεί στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η δίωρη αύξηση του ωραρίου, είχε εκφράσει, βασισμένη στο πόρισμα της ομάδας εργασίας του Κλαδικού της Ινστιτούτου και του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή της στη λήψη ενός τέτοιου μέτρου, καθώς θα οδηγούσε στην συρρίκνωση του αριθμού των αναπληρωτών κατά τουλάχιστον 12.000 και στον ουσιαστικό ακρωτηριασμό της λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων σε δυσπρόσιτες περιοχές. Δυστυχώς, δικαιωθήκαμε απόλυτα.

Σήμερα, σε ένα καθημαγμένο εκπαιδευτικό τοπίο, μία πιθανή επιβολή αύξησης ωραρίου θα επιδεινώσει την ήδη δραματική κατάσταση.

Η νέα επιβάρυνση των όρων εργασίας των εκπαιδευτικών με πιθανό αντίκτυπο στην ποιότητα του παρεχόμενου διδακτικού έργου και η αύξηση της ανεργίας (καθώς θα γίνουν σαφώς λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών την ώρα που είναι πιο αναγκαίο  από ποτέ να γίνουν μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών) θα είναι οι κυριότερες επιπτώσεις της εφαρμογής του μέτρου. Η αποδιάρθρωση των σχολικών μονάδων και η αβάσταχτη επιβάρυνση των εκπαιδευτικών θα αποτελέσουν θανάσιμο πλήγμα στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα με αποτέλεσμα να τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση όσοι επιδιώκουν εδώ και καιρό την καταστροφή του, δηλαδή οι επιχειρηματίες της εκπαίδευσης.

Η ΠΙΘΑΝΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Η αύξηση του ωραρίου στα ιδιωτικά σχολεία θα προσθέσει στο κύμα διώξεων των τελευταίων εβδομάδων στα ιδιωτικά σχολεία πολλαπλάσιες απολύσεις. Η παροχή χιλιάδων ωρών εργασίας δωρεάν στα ιδιωτικά σχολεία, ώρες για τις οποίες οι γονείς θα καταβάλλουν κανονικά χρήματα, θα ενισχύσει για μία ακόμη φορά τα ταμεία των σχολαρχών με εκατομμύρια ευρώ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν θα προβεί σε μία ακόμη χαριστική νομοθετική ρύθμιση για τους σχολάρχες, οι οποίοι την τελευταία πενταετία με διάφορα νομοθετήματα έχουν προικοδοτηθεί με πάνω από 50.000.000 ευρώ ετησίως από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.