snip20150730_1Πρόσφατο κείμενο της φίλης Γιώτας Παναγιώτου μου θύμισε τον Ρούπερτ Μπρουκ (1887-1915), τον «ρομαντικό της Σκύρου», όπως τον χαρακτήρισε η Γιώτα· τον νεαρό Άγγλο ποιητή, που «όντας εθελοντής στη Βασιλική Ναυτική Μεραρχία της Μεγάλης Βρετανίας την περίοδο λίγο πριν την περίφημη απόβαση της Καλλίπολης [αρρώστησε καθ᾽ οδόν προς τα Στενά των Δαρδανελλίων] και πέθανε σε ένα γαλλικό πλωτό νοσοκομείο, το οποίο ήταν αραγμένο στο νησί [της Σκύρου]».

Παρότι έσβησε μόλις 28 ετών, ο Μπρουκ υπήρξε μεγάλος ποιητής. Ένα από τα πιο γνωστά του ποιήματα υπήρξε το σονέτο «Ο στρατιώτης» («The soldier»), το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Poetry το 1915, τμήμα μιας σειράς ποιημάτων υπό τον γενικό τίτλο 1914. «Ο στρατιώτης» είναι η παραμυθία ενός σκοτωμένου Άγγλου πολεμιστή (προς ένα αγαπημένο του πρόσωπο; προς όλους τους συμπατριώτες του; προς την Πατρίδα γενικά;), που έπεσε πολεμώντας μακριά από την πατρίδα. Πέθανε πολεμώντας για την Αγγλία. Το εγγλέζικο χώμα από το οποίο ήταν φθαρμένο το θνητό του σαρκίο εξάγνισε και εξάγγλισε τη γη που τώρα τον σκεπάζει – την εξάγγλισε, ώστε αιώνια να τον αγκαλιάζει χώμα πατρίδας.

Ολόκληρο το άρθρο στο antonispetrides.wordpress.com

Προηγούμενο άρθροΕνημέρωση σχετικά με σχολικά είδη της UNICEF
Επόμενο άρθροΑποσπάσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικές μονάδες της αλλοδαπής
Ο Αντώνης Κ. Πετρίδης (γεν. 1975) είναι αριστούχος απόφοιτος κλασικής φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge (Trinity College). Υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πρόγραμμα “Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό” του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται κυρίως γύρω από το αρχαίο ελληνικό θέατρο και την ελληνιστική λογοτεχνία. Από το 2009 ανήκει στην ομάδα που συνέγραψε και εποπτεύει την εφαρμογή του Νέου Αναλυτικού Προγράμματος για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών στη Μέση Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχει αναλάβει την πτυχή της Αρχαίας Γραμματείας από Μετάφραση στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.