Ψήφισμα αλληλεγγύης για την απόλυση εργαζόμενης σε φροντιστήριο

olmeΤο ΔΣ της ΟΛΜΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στην εργαζόμενη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου εκπαιδευτικών ιδιωτικής εκπαίδευσης Ηρακλείου, «Γαλάτεια Καζαντζάκη», στην οποία ανακοινώθηκε η μη συνέχιση της συνέργασίας της με το φροντιστήριο ΕΠΙΛΟΓΗ  για την επόμενη σχολική χρονιά 2015-2016.

Θεωρούμε ότι η απόλυση της εν λόγω εργαζόμενης είναι ενέργεια ενάντια στο δικαίωμα συνδικαλιστικής δράσης και διεκδίκησης των εργαζόμενων, αφού ως αιτιολογία της αναφέρεται η «διατάραξη του καλού και οικογενειακού κλίματος» της επιχείρησης. Ένα «καλό κλίμα» που διαταράχθηκε, όταν η εργαζόμενη, καθώς και άλλοι συνάδελφοι της, αρνήθηκαν να υπογράψουν ότι έλαβαν το δώρο Πάσχα για το έτος 2015, χωρίς να τους έχει καταβληθεί. Η συγκεκριμένη απαίτηση προέκυψε μετά από έλεγχο της επιθεώρησης εργασίας στην επιχείρηση. Η στάση των εργαζόμενων, οδήγησε τελικά στην καταβολή του δώρου Πάσχα  στην ίδια καθώς και στους υπόλοιπους. Γεγονός που ωστόσο, δεν ξεχάστηκε από την εργοδοσία και υπήρξε η αιτία της εκδικητικής απόλυσης της, όπως της ανακοινώθηκε στην συνάντηση με την εργοδοσία 8/7/2015. Άλλωστε, ακόμα και με παραδοχή των ίδιων των εργοδοτών του φροντιστηρίου ενώπιον των εκπροσώπων του σωματείου, η συνάδελφος ασκούσε επί 5,5 συναπτά έτη άψογα και με συνέπεια το εκπαιδευτικό της έργο.

Σαφώς και η περίπτωση της συναδέλφισσας δεν συνιστά εξαίρεση στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το «καλό και οικογενειακό κλίμα» στο χώρο των φροντιστηρίων περιλαμβάνει ατομικές συμβάσεις, αδήλωτη εργασία, υπασφάλιση, υπογραφή εξευτελιστικών ωρομισθίων, μη καταβολή δώρων και επιδομάτων  κτλ. και η διεκδίκηση ακόμα και των αυτονόητων εργασιακών δικαιωμάτων μπορεί να οδηγήσει στη «διατάραξή του» και την απόλυση των εργαζομένων που τολμούν να διεκδικούν ακόμα!

Δηλώνουμε  αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα που δίνει η συνάδελφος μέσα από το σωματείο της για την επαναπρόσληψή της, όπως και σε κάθε έργαζόμενο που  διεκδικεί τα δικαιώματά του.

Απαιτούμε:

• Την καταβολή των δεδουλεμένων της (δώρα, επιδόματα)
  • Την επαναπρόσληψή της με ίσο αριθμό ωρών απασχόλησης με το προηγούμενο έτος, από τον μήνα Σεπτέμβριο

Για να δείτε το αρχείο σε pdf … εδώ

Ο Μανόλης Μαυρακάκης είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας (τομέα κλασικών σπουδών) της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2000 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος, τα τελευταία χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι ο διαχειριστής του «Φιλολογικού Ιστότοπου». Είναι συγγραφέας εκπαιδευτικών βιβλίων στις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ