ThyespaΟλοκληρώθηκε με επιτυχία και φέτος, για εικοστό όγδοο έτος, το πρόγραμμα των Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α. (Θερινές Υποτροφίες Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών). Το πρόγραμμα Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α. ξεκίνησε το 1988 μετά από απόφαση της Συγκλήτου ύστερα από πρόταση του τότε Πρύτανη κ. Μιχάλη Σταθόπουλου (με την ευκαιρία της επετείου των 150 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1987). 

Το 28ο πρόγραμμα Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α. άρχισε στις 2 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε χθες με την τελετή απονομής των ενδεικτικών σπουδών στη Μεγάλη Αίθουσα. Στην τελετή παρέστησαν ο Πρύτανης, καθηγητής κ. Μ-Α. Δημόπουλος, ο οποίος στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στη σημασία του Προγράμματος τόσο για το Ε.Κ.Π.Α. όσο και για τη χώρα, ο πρώην Πρύτανης και Ακαδημαϊκός καθηγητής κ. Μ. Σταθόπουλος, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο όραμα του πρώτου Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κ. Σχινά να καταστεί το Ε.Κ.Π.Α. πόλος έλξης των απανταχού Φιλελλήνων, ο Αναπληρωτής Πρύτανη καθηγητής κ. Ν. Μαραβέγιας, η Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής καθηγήτρια κ. Ε. Καραμαλέγκου, η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, καθηγήτρια κ. Ε.-Λ. Σταυροπούλου, ο επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος αν. καθηγητής κ. Π. Κοντός, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας κ. Μαρινάκος, καθώς και πολλά μέλη Δ.Ε.Π. και Ε.Ε.ΔΙ.Π. του Πανεπιστημίου μας.

Στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος λειτούργησαν επτά τμήματα (αρχαρίων, μέσων και προχωρημένων) στα οποία διδάσκονταν για τέσσερις ώρες καθημερινά η Νέα Ελληνική Γλώσσα. Έγιναν, επίσης, διαλέξεις (στα τμήματα μέσων και προχωρημένων) Λογοτεχνίας, Τέχνης και Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας. Επίσης, δόθηκαν διαλέξεις για την προσφορά της Αρχαίας Ελλάδας στον Πολιτισμό, το Βυζάντιο, τη Φραγκοκρατία, την Κύπρο στον Ελληνικό Πολιτισμό, το Μακεδονικό Ζήτημα, την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας, την Γλώσσα και τον Πολιτισμό, την Ελληνική Γλώσσα και την Επιστημονική Ορολογία. Οι φοιτητές επισκέφθηκαν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ― με συστηματική ξενάγηση και επιτόπου μαθήματα (Ακρόπολη, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαία Αγορά και Μουσείο Κεραμεικού, Βυζαντινό Μουσείο, Μυκήνες, Επίδαυρο, Ναύπλιο, Δελφούς). Πραγματοποιήθηκε, επίσης, επίσκεψη και επίσημη υποδοχή από την Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα στη Βουλή των Ελλήνων.

Στο πρόγραμμα δίδαξαν 30 Πανεπιστημιακοί και ειδικοί επιστήμονες και πήραν μέρος 159 διδασκόμενοι (φοιτητές και διδάσκοντες σε τμήματα νεοελληνικών σπουδών 81 ξένων Πανεπιστημίων και Ιδρυμάτων) από 30 χώρες: Αίγυπτο, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Λετονία, Λευκορωσία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Τσεχία και Φινλανδία.

Υπογραμμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των είκοσι οκτώ χρόνων λειτουργίας του προγράμματος έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα 6.023 σπουδαστές, από τους οποίους ορισμένοι ελληνικής καταγωγής, προερχόμενοι από 629 Ιδρύματα, από 78 χώρες.

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι το μεγαλύτερο από πλευράς διάρκειας σπουδών και αριθμού συμμετεχόντων που οργανώνεται στον ελληνικό χώρο αλλά και γενικότερα. Το πρόγραμμα από την έναρξή του υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, από τη Βουλή των Ελλήνων, από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ίδρυμα Λεβέντη, το Ίδρυμα Ωνάση, την Εθνική Τράπεζα Ελλάδας, την Alpha Bank, φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης και την επιχείρηση Αφοί Κομπατσιάρη.

Ιδιαιτέρως για τη φετινή χρονιά οφείλονται ευχαριστίες προς την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και το Ίδρυμα Λεβέντη για την σημαντική οικονομική συμβολή τους, το Πρόγραμμα Ακαδημίας Πλάτωνος και τον επιστημονικό του υπεύθυνο Αναπληρωτή Πρύτανη καθηγητή κ. Θ. Σφηκόπουλο για την συνέργεια του προγράμματος, χωρίς την οποία θα ήταν προβληματική η λειτουργία του φετινού προγράμματος.

Καθοριστική, τέλος, υπήρξε η συμβολή των μελών Δ.Ε.Π. που παρουσίασαν τις διαλέξεις τους στο πλαίσιο του προγράμματος, καθώς και του διδακτικού προσωπικού του Διδασκαλείου της Ελληνικής Γλώσσας, της Γραμματέως και του προσωπικού της Γραμματείας του Διδασκαλείου και του προσωπικού του Ε.Λ.Κ.Ε.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, το Ε.Κ.Π.Α. αναδεικνύει τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα ως ευχάριστο και ουσιώδες μάθημα, και συγκριτικό πλεονέκτημα, καθιστώντας τη χώρα μας πόλο έλξης νέων επιστημόνων, οι οποίοι μετά την επαφή τους με τη χώρα μέσω του προγράμματος Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α. λειτουργούν ως πρεσβευτές του ελληνισμού.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.