ypdvmth_main_foto_2015To υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων εκφράζει τις ευχαριστίες του και δίνει τα συγχαρητήριά του στην ομάδα Ελλήνων εκπαιδευτικών που κέρδισε βραβεία και διακρίσεις στο πανευρωπαϊκό φεστιβάλ (Science on Stage – Europe), που πραγματοποιήθηκε έγινε στο Queen Mary University στο Λονδίνο, από τις 17 έως τις 20 Ιουνίου 2015. Την ελληνική αποστολή αποτελούσαν οι καθηγητές:

  1. Αρμενάκης Ιωάννης,ηλεκτρολόγος, 1ο ΕΠΑ.Λ. Σαλαμίνας,
  2. Λάζος Παναγιώτης, φυσικός, 26ο Γενικό Λύκειο Αθηνών (Μαράσλειο)
  3. Λεμπέση Ελένη, χημικός, Εκπαιδευτήρια Μπουγά, Καλαμάτα
  4. Μαργαρίτης Αντώνιος, χημικός, Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης
  5. Μαράκης Γεώργιος, φυσικός, Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης
  6. Νικολαΐδης Αριστομένης, φυσικός, Εκπαιδευτήρια Μπουγά, Καλαμάτα
  7. Πανταζής Γεώργιος, φυσικός,Μουσικό Σχολείο Λαμίας,
  8. Πατσιλινάκου Ευδοκία, χημικός, Α΄ Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού
  9. Πιερράτος Θεόδωρος, φυσικός, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Ευόσμου
  10. Πούτος Πέτρος, ηλεκτρολόγος και ηλεκτρονικός ΤΕΙ, 1ο ΕΠΑ.Λ. Σαλαμίνας
  11. Ποτηριάδου Ευγενία, φυσικός, 1ο και 6ο Γενικό Λύκειο Ιλίου
  12. Σαμαντά Αγγελική, δασκάλα, 27ο Δημοτικό σχολείο Αχαρνών
  13. Τσιτσιμπής Βασίλειος, φυσικός, 4ο Γενικό Λύκειο Λαμίας και
  14. Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη Ευγενία, φυσικός, υπεύθυνη του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Αιγάλεω, Συντονίστρια της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» και αρχηγός της Ελληνικής αποστολής

Τις εργασίες του φεστιβάλ παρακολούθησε και ο Γάτσιος Ιωάννης, φυσικός, τέως υπεύθυνος ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης.

Το φεστιβάλ ήταν η κεντρική εκδήλωση του προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» (Science on Stage – Europe), που διαρκεί από τον Απρίλιο 2013 μέχρι τον Αύγουστο 2015. Στο πρόγραμμα, που έχει στόχο την προσέλκυση των νέων στις Φυσικές Επιστήμες,συμμετέχουν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που επεξεργάζονται και παρουσιάζουν πρωτότυπες ιδέες, νέες μεθόδους διδασκαλίας και πειραματικές κατασκευές που αναζωογονούν τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών στα σχολεία. Κατά την διάρκεια του προγράμματος, που συντονίζεται σε κάθε χώρα από μια εθνική επιτροπή, γίνονται διάφορες εκδηλώσεις και οι καλύτερες προτάσεις επιλέγονται για να συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ. Στη κεντρική Ελληνικήεκδήλωση, στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2014 στο Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω, σε Πανελλήνιο διαγωνισμό, που οργανώθηκε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Αιγάλεω και την Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» (Science on Stage – Europe), επελέγησαν οι 11 καλύτερες κατασκευές μεταξύ 180 συμμετοχών.

Στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ, που φέτος είχε θέμα «Διαφωτίζοντας την εκπαίδευση των Φυσικών Επιστημών» («Illuminating Science Education»), οι Έλληνες εκπαιδευτικοίσυμμετείχαν, μαζί με 400 συναδέλφους τους από 24 άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και τον Καναδά *, σε συμπόσια και επιδείξεις των κατασκευών τους. Η εργασία με θέμα:

«Το οπτικό σύστημα του οφθαλμού»,

των Μαργαρίτη Αντωνίου και Μαράκη Γεωργίου

κέρδισε το δεύτερο Ευρωπαϊκό Βραβείο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστημώνστην κατηγορία «Η Επιστήμη και ο Βιώσιμος Κόσμος μας» (Science and Our Sustainable World) που διαγωνίσθηκε. Βίντεο της εργασίας παρουσιάζεται στην διεθνή ιστοσελίδα του προγράμματος στην διεύθυνση:http://www.science-on-stage.eu/page/display/4/14/0/festival-2015

Επελέγησαν από την Διεθνή Επιτροπή του προγράμματος και παρουσιάσθηκαν:

  1. η ομαδική εργασία με θέμα: ««Oberpfaffenhofen, έχουμε πρόβλημα!» Μία διερευνητική μελέτη της εκπομπής, διάδοσης και λήψης ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων με μία συσκευή βίντεο (VCR) και μία αναλογική τηλεόραση», με εκπρόσωπο της ομάδας τον Θεόδωρο Πιερράτο, ως Presentation (σε ολομέλεια).
  2. Η ατομική εργασία με θέμα: «Καταγραφή τροχιών με φως. Σχήματα Lissajous, απλή αρμονική ταλάντωση και διακροτήματα. Τρεις εφαρμογές του φωσφορισμού στην μηχανική», του Παναγιώτη Λάζου, ως workshop.
  3. H ομαδική εργασία με θέμα: «Μελέτη, Σχεδιασμός και Κατασκευή Τηλεχειριζόμενου Υποβρύχιου Οχήματος», με εκπρόσωπο της ομάδας τον Πέτρο Πούτο, ως μία από τις τέσσερεις εργασίες που παρουσιάσθηκαν με λεπτομέρεια στους Υπουργούς Παιδείας, στους Ευρωβουλευτές και στους πρεσβευτές των συμμετεχόντων χωρών που επισκέφτηκαν το φεστιβάλ κατά την διάρκεια του VIPtour. Βιντεοσκοπήθηκε και θα παρουσιασθεί από βρετανικά και αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα. Βίντεο της εργασίας παρουσιάζεται στην διεθνή ιστοσελίδα του προγράμματος στην διεύθυνση:http://www.science-on-stage.eu/page/display/4/14/0/festival-2015

Επίσης:

  • όλες οι εργασίες των Ελλήνων εκπαιδευτικών προσκλήθηκαν να παρουσιασθούν στους εκπαιδευτικούς της Κύπρου, της Τσεχίας, της Τουρκίας, της Ιρλανδίας, της Σουηδίας, της Ουγγαρίας, της Ισπανίας, του Βελγίου και της Αυστρίας.
  • Για τις προσπάθειές της, από το 2000 έως σήμερα, να εμπνεύσει, να εμψυχώσει και να υλοποιήσει τους στόχους του προγράμματος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη βραβεύτηκε η Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη Ευγενία.

Ως σήμερα, η Ελλάδα έχει βραβευτεί στις έξι από τις οκτώ διοργανώσεις του προγράμματος. Την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ έκανε ο Αντιπρύτανης του Queen Mary University. Το Φεστιβάλ επισκέφθηκαν 400 εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη. Το επόμενο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ θα γίνει από τις 29 Ιουνίου ως τις 2 Ιουλίου 2017 στο Debrecen στην Ουγγαρία.

«Οι Έλληνες καθηγητές Φυσικών Επιστημών, και συνακόλουθα οι μαθητές των σχολείων μας, θα είχαν πολλά να ωφεληθούν από την εμπειρία μας, το εκπαιδευτικό υλικό και τις προτάσεις για εκπαιδευτικές ανταλλαγές εκπαιδευτικών και μαθητών που μεταφέρουμε, τα οποία θα προσπαθήσουμε να διαδώσουμε με όλους τους πρόσφορους τρόπους: σε συνέδρια, ημερίδες και άρθρα σε εκπαιδευτικά περιοδικά. Σε αυτή μας την προσπάθεια, ευελπιστούμε ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε την αρωγή και την ενθάρυνση του Υπουργείου Παιδείας, όπως συνέβη έως σήμερα», επισημαίνει η κα Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη, αρχηγός της Ελληνικής αποστολής και υπεύθυνη της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος και του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Αιγάλεω.

Για το δελτίο τύπου πατήστε εδώ.

Προηγούμενο άρθροΤα ψιλά γράμματα του διχασμού
Επόμενο άρθροΜαθησιακές δυσκολίες: Δυσλεξία
Ο Μανόλης I. Μαυρακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2000 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος σε σχολεία και φροντιστήρια της Μέσης Εκπαίδευσης. Από το 2018 συνεργάζεται με τις εκδόσεις Πατάκη εκδίδοντας σημαντικό αριθμό βιβλίων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Είναι δημιουργός και διαχειριστής της εκπαιδευτικής σελίδας filologikos-istotopos.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.