uoiΑνακοίνωση Πρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Το πρώτο που θέλω να επισημάνω είναι ότι το κείμενο που κυκλοφόρησε και υπογράφεται από ορισμένους Πρυτάνεις δεν συζητήθηκε στη Σύνοδο και δεν αποτελεί κείμενο και απόφαση της Συνόδου Πρυτάνεων. Δεν αποτελεί, επίσης, πρωτοβουλία του Προεδρείου της Συνόδου, παρόλο που η Σύνοδος, σύμφωνα με την τελευταία απόφασή μας, βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση.
Να σημειώσω ακόμη ότι κατά την πρόσφατη Σύνοδο είχε τεθεί ως θέμα η έκδοση ενός ανάλογου ψηφίσματος, κάτι που δεν έγινε δεκτό από το Σώμα της Συνόδου.
Είναι γνωστό ότι το Πανεπιστήμιο αποτελεί έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο, με δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ήδη έχουμε επισημάνει ότι το Πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά και άλλα προβλήματα.
Κρίνω και έτσι ενεργώ ότι σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία που περνάμε αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μου να διαφυλάξω, ως Πρύτανης, ένα κλίμα ομοψυχίας, σύμπνοιας, αλληλεγγύης και ενότητας ανάμεσα σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό όλων των κατηγοριών, Διοικητικοί υπάλληλοι και πρωτίστως φοιτητές).
Ο Πρύτανης οφείλει, κατά τη γνώμη μου, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, να ενώνει, να συμφιλιώνει, να κατανοεί και να σέβεται την άποψη και τη βούληση όλων των μελών του Πανεπιστημίου του. Δεν υπέγραψα το συγκεκριμένο κείμενο, όπως δεν υπέγραψα και άλλα κείμενα που μου προτάθηκαν, σε ανάλογη ή διαφορετική κατεύθυνση, όχι γιατί δεν έχω θέση και άποψη, αλλά γιατί νομίζω ότι έτσι υπηρετώ καλύτερα τον θεσμικό μου ρόλο, που μου έκανε τη μεγάλη τιμή να μου αναθέσει η Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να μείνει αδιάφορος σε όλα αυτά τα σημαντικά και δύσκολα που συμβαίνουν γύρω μας. Αν μάλιστα περισσότερο ως ακαδημαϊκός και πολίτης θα τόνιζα κάτι και θα ένωνα τη φωνή και την αγωνία μου με το σύνολο, θα έλεγα, της ελληνικής κοινωνίας, αυτό θα ήταν ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, η καλύτερη λύση, η βέλτιστη λύση. Και πρέπει, επίσης, κατά τη γνώμη μου, οι πολιτικοί μας να συνομιλήσουν και να συνεννοηθούν μεταξύ τους, γιατί η πατρίδα μας είναι μικρή και μας χρειάζεται όλους και μάλιστα ενωμένους.

Γεώργιος Δ. Καψάλης
Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ιωάννινα, 2-7-2015

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.