grammatologiaΜε τον όρο αυτό εννοούμε μια αυτοτελή και αυτόνομη επιστήμη, η οποία πίσω της έχει τη ζωή ενός αιώνα. Παλαιότερα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν τον όρο φιλολογία και όχι γραμματολογία. Πολλοί θα αναρωτιέστε: πού βρίσκεται η διαφορά; Κι όμως, υπάρχει!

Με τον όρο γραμματολογία εννοούμε όχι μόνο την ιστορική μελέτη της λογοτεχνίας – κάτι με το οποίο ασχολείται η φιλολογία – αλλά τη μελέτη της λογοτεχνίας από διάφορα μεθοδολογικά πεδία, όπως θεωρία, κριτική και ερμηνεία.

Η συγκριτική φιλολογία γεννήθηκε στη Γαλλία (19ος αι.), όπου και ασχολούνταν μόνο με την ιστορική μελέτη και πέρασε με την πάροδο των χρόνων και στην αμερικανική σχολή κι έτσι, ξεκίνησε η νέα κριτική (new criticism), φτάνοντας στο σημερινό όρο «γραμματολογία».

Η επιστήμη αυτή δεν αναλύει μόνο τη λογοτεχνία ενός πολιτισμούς, αλλά ξεπερνά τα σύνορα μιας χώρας και ασχολείται με τις μεταξύ τους σχέσεις της λογοτεχνίας, καθώς και με τη σχέση της λογοτεχνίας με άλλα είδη καλλιτεχνικής έκφρασης (ζωγραφική, γλυπτική, μουσική, και άλλα).

Βασικό της όπλο είναι η σύγκριση. Κάτι που γίνεται κατανοητό και από το πρώτο συνθετικό «συγκριτική γραμματολογία». Ανιχνεύει τις επιδράσεις, που καθορίζουν τις ομοιότητες σε δύο ή περισσότερα έργα ή συγκρίνει κάποια λογοτεχνικά φαινόμενα, που παρουσιάζουν μεταξύ τους κάποιες αναλογίες.

Γεννήθηκε σε μια εποχή, που επικρατούσε ο εθνικισμός. Επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένας θετικός εθνικισμός, γιατί έχει ως στόχο τη συνένωση των πολιτισμών και οδηγεί με τον τρόπο της στον ευρωκεντρισμό.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.