Panepisthmio ATHINASΠοιο είναι το προφίλ της Ιστοριογραφίας στον 20ο αιώνα; Πώς γράφηκε η ιστορία στον αιώνα αυτόν που τον σημάδεψαν δυο παγκόσμιοι πόλεμοι, εξοντώσεις ολόκληρων πληθυσμών, επαναστάσεις, ολοκληρωτικά καθεστώτα, η αλλαγή των σχέσεων ανάμεσα στα φύλα, το τέλος της αποικιοκρατίας αλλά και η εκτόξευση της τεχνολογίας και της επιστήμης σε πεδία πέρα από την πιο τολμηρή φαντασία των προηγούμενων εποχών; Πώς ανταποκρίθηκαν οι ιστορικοί, ποιο νόημα πήρε η ιστορία; Πώς η ιστορία, που εγκαθιδρύθηκε ως επιστήμη στον 19ο αιώνα, ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προκλήσεις; Πώς συνδέονται με τις εμπειρίες των κοινωνιών τα ιστορικά ρεύματα που αναπτύχθηκαν στον αιώνα αυτό; Να τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν το μεγάλο παγκόσμιο συνέδριο που θα γίνει από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου στην Αθήνα! Συμμετέχουν ιστορικοί που έρχονται από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, από την Αργεντινή έως την Ιαπωνία, από τον Καναδά έως την Αυστραλία.

Οργανωτές του συνεδρίου είναι οι ερευνητές του επιστημονικού προγράμματος «Η ελληνική ιστοριογραφία στον 20ο αιώνα», με φορείς το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής), το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας), το περιοδικό Ιστορείν και το International Network of Theory and History. Είναι πρώτη φορά που διεξάγεται ένα παρόμοιο συνέδριο. Η κύρια προβληματική του είναι όχι η παρακολούθηση των ιστοριογραφικών ρευμάτων, αλλά ο τρόπος που σχετίζονται οι ιστοριογραφικές προσεγγίσεις με την εμπειρία του 20ου αιώνα. Οι πολλαπλοί δρόμοι που ακολούθησε η ιστοριογραφία και τα αντίστοιχα παραδείγματα που διαμορφώθηκαν μεταμόρφωσαν εντελώς το πεδίο των ιστορικών σπουδών τον 20ο αιώνα, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό του, έτσι ώστε είναι δύσκολο να μιλάμε για ένα συμπαγές αντικείμενο σπουδών. Η έξοδος της ιστοριογραφίας από το μαυσωλείο του 19ου αιώνα και το άνοιγμά της σε νέες αναζητήσεις τη μετέτρεψε σε ένα φάντασμα που άλλοτε κρατούσε τις κοινωνίες σε επαγρύπνηση και άλλοτε χρησίμευε ως μέσο ψυχαγωγίας. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, η Ιστορία αντιμετωπίζεται συνήθως σαν μια αφηρημένη ιδέα ή ένας ακόμη ακαδημαϊκός κλάδος, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τι είναι αυτό που συνδέει την ακαδημαϊκή ιστοριογραφία με όσα συμβαίνουν έξω από αυτήν. Αυτές οι συνδέσεις θα είναι το αντικείμενο των συζητήσεων του συνεδρίου. Μεταξύ των άλλων, θα συζητηθούν θέματα όπως: Πώς καθορίζει η ιστορική εμπειρία τη μελέτη του παρελθόντος; Πώς συνδέονται η ανάδυση νέων σπουδών, όπως αυτές του φύλου, της προφορικότητας, της δια-εθνικής (transnational) ιστορίας με αλλαγές στο πολιτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό στερέωμα; Τι έγινε με τους δρόμους της ιστοριογραφίας που κάποια στιγμή προτάθηκαν αλλά δεν ακολουθήθηκαν; Πώς εντάσσονται έννοιες όπως η αλήθεια, η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία στο σημερινό οπλοστάσιο του ιστορικού και πώς αλλάζει η σημασία τους καθώς μεταβάλλονται τα πολιτισμικά πλαίσια; Θα αναζητηθούν κυρίως οι πολλαπλές συνδέσεις μεταξύ των «εσωτερικών» και «εξωτερικών» διαδικασιών και πραγματικοτήτων, μεταξύ των επιρροών μέσα και έξω από τον ακαδημαϊκό κόσμο που επηρέασαν την ιστορική σκέψη και διαμόρφωσαν τους ποικίλους τρόπους συλλογικής εμπειρίας του 20ου αιώνα.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 18-20 Ιουνίου 2015, θα διεξαχθεί στα αγγλικά (χωρίς μετάφραση) και η συμμετοχή είναι ανοικτή για το κοινό.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το βρείτε εδώ: http://historiography20.gr/programJune2015.pdf
Τις περιλήψεις των ανακοινώσεων εδώ: http://historiography20.gr/abstracts.pdf
Ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://www.historiography20.gr/
Like us on Facebook: https://www.facebook.com/historiography20?ref=hl

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.