Cavafy1Μουσείο Καβάφη
Το Μουσείο Καβάφη βρίσκεται στον δρόμο C.P. Cavafy (πρώην δρόμος Lepsius and Rue Sharm el Sheik), 4, Attarin, Alexandria.

Τηλ.: +2034861598
e-mail: [email protected]

Ώρες Λειτουργίας του Μουσείου: Τρίτη – Κυριακή, από τις 10:00 έως τις 17:00.

Το Μουσείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια εγκαινιάστηκε το 1992 με πρωτοβουλία του Kωστή Μοσκώφ (1939-98). Ο Κωστής Μοσκώφ υπήρξε ένας ενεργητικός και χαρισματικός άνθρωπος των γραμμάτων, της ποίησης και της επιστήμης. Το 1990 τοποθετήθηκε ως Πολιτιστικός Ακόλουθος στην Ελληνική Πρεσβεία του Κάιρο. Παρέμεινε σε αυτή την θέση μέχρι τον θάνατό του το 1998, ενώ κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Αίγυπτο εργάστηκε έντονα για την δημιουργία του Μουσείου Καβάφη και για την στήριξη των σπουδών ποίησης μέσα από τα Καβάφια Συνέδρεια που πραγματοποιούνται ακόμα παράλληλα με εκδηλώσεις στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια.

 
Το Μουσείο είναι γνωστό στην Αίγυπτο με την ονομασία منزل كڤافيس – Cavafy’s House – μάλιστα στεγάζεται στο διαμέρισμα του ίδιου του Κ. Καβάφη, στο οποίο έζησε για 35 χρόνια. Αν και υπάρχουν και άλλα διαμερίσματα στο κτίριο, γνωρίζουμε ότι αυτό ήταν το διαμέρισμα του Καβάφη, διότι είναι το μοναδικό που διαθέτει μπαλκόνι, του οποίου την ύπαρξη επιβεβαιώνουν πολλές πηγές. Το εσωτερικό του Μουσείου έχει ανακαινισθεί προσεκτικά ώστε να αποδίδει την εικόνα που είχε το σπίτι όταν κατοικούταν από τον Καβάφη, ενώ τα έγγραφα και τα εκθέματα του μουσείου παρουσιάζουν την ζωή και το έργο του ποιητή.

Ο δρόμος που βρίσκεται το Μουσείο ονομαζόταν Lepsius κατά την εποχή του Καβάφη, ωστόσο αργότερα μετονομάστηκε σε C.P. Cavafy, προς τιμή του έλληνα ποιητή. Όταν ζούσε ο Καβάφης το κτίριο πλαισιωνόταν από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το Ελληνικό Νοσοκομείο και τους οίκους ανοχής της πόλης, χαρακτηρίζοντάς τα ως τον “ Ναό της Ψυχής”, “Το Ναό του Σώματος” και τον “Ναό της Σάρκας”.

Ο Καβάφης γεννήθηκε το 1863 και υπήρξε ιδιαίτερα γνωστός και αναγνωρίσιμος ποιητής ήδη από την εποχή που ζούσε. Η Αλεξάνδρεια τότε αποτελούσε μια κοσμοπολίτικη πόλη, γνωστή κυρίως για την νυχτερινή ζωή. Αποτελούσε τότε επίσης ένα σημαντικό κέντρο των Ελλήνων εκδοτών. Ο Εκδοτικός Οίκος “Γράμματα” υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ελληνικούς Οίκους, εκδίδοντας όχι μόνο έργα ελλήνων λογοτεχνών της Αιγύπτου, αλλά και πολλών άλλων ελλήνων από τον Ελλαδικό χώρο. Παρόλα αυτά η πρώτη ποιητική συλλογή του Καβάφη εκδόθηκε το 1886 σε τεύχος ενός Ελληνικού Περιοδικού περί Λογοτεχνίας που εκτυπωνόταν στο Leipzig, της Γερμανίας.

Ο Καβάφης παρουσίασε την ποιητική του συλλογή στο βρετανικό κοινό μέσω του E.M. Foster, που τον αποκαλούσε “Ο Ποιητής”. Μάλιστα, ορισμένα από τα ποιήματά του μεταφράστηκαν στην αγγλική γλώσσα από τον Βαλασσόπουλο. Από τότε τα ποιήματα του Καβάφη έχουν μεταφραστεί αμέτρητες φορές σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών. Ο Καβάφης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Αλεξάνδρεια, είτε μέσα από το έργο του είτε μέσω άλλων, για παράδειγμα του Lawrence Durrell, ο οποίος πλέκει το εγκώμιο του Καβάφη στο “Alexandria Quartet Cavafy”.

Πηγή:hfc-worldwide.org

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.