ΕΛΜΕ Ηρακλείου:Απόφαση για εργασιακά δικαιώματα αναπληρωτών –ωρομισθίων


Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης με την ύπαρξη ελαστικών μορφών απασχόλησης, έχει διαμορφώσει και εκπαιδευτικούς πολλών ταχυτήτων (αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου είτε μέσω κρατικού προϋπολογισμού είτε μέσω ΕΣΠΑ, ωρομίσθιοι κ.α.)

Οι συνέπειες των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στον κλάδο μας, η ωρομισθία, η αναπλήρωση, κρατούν ομήρους τους συναδέλφους στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, τους αναγκάζει να βρίσκονται ανάμεσα στην ανεργία και την εργασία και απαγορεύουν οποιοδήποτε προγραμματισμό για τη ζωή τους τη στιγμή που είναι αναγκασμένοι να γυρνούν ανά την Ελλάδα, εάν τυχόν προσληφθούν ως αναπληρωτές.

Οι επιπτώσεις είναι αρνητικές και στην ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Χιλιάδες οι χαμένες ώρες, τα κενά που δημιουργούνται, η εναλλαγή εκπαιδευτικών. Ειδικά στην Ειδική Αγωγή αυτή η εναλλαγή παίρνει απάνθρωπα χαρακτηριστικά, αφενός σπάει οποιαδήποτε εμπιστοσύνη καθηγητή – μαθητή και αφετέρου δημιουργεί επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Η ανάγκη κάλυψης όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς και σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, με δικαιώματα είναι άμεσο και επίκαιρο αίτημα. Αντί αυτού, ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί θα προσλαμβάνονται ώστε να καλύψουν τα κενά. Έπειτα από τους μηδενικούς διορισμούς, συνυπολογίζοντας και τις συνταξιοδοτήσεις που θα υπάρξουν, θα αυξήσουν το συνολικό ποσοστό τους, σε σχέση με τους μόνιμους. Στους συναδέλφους που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας δεν αναγνωρίζονται τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους συναδέλφους.

Αποδεικνύεται ότι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί «πολλών ταχυτήτων», είναι «όμηροι» των εργασιακών σχέσεων που καθιερώθηκαν από την πολιτική της Ε.Ε, των κυβερνήσεων που την ασπάζονται και την προώθηση «Νέου Σχολείου» και ως «όμηροι» είναι αναγκασμένοι όχι μόνο να υπομένουν την υποκατηγοριοποίησή τους και να στερούνται το αυτονόητο, ίσα δικαιώματα για ίδια παρεχόμενη εργασία.

Ενδεικτικά, το πλαίσιο αναρρωτικών αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των αδειών λόγω επιπλοκών κύησης (επαπειλούμενη κύηση) διαφέρει Όπως καθορίστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε λίγο ούτε πολύ, οι αναπληρωτές, όταν αρρωσταίνουν πάνω από 15 μέρες, θα τιμωρούνται, όχι μόνο με μη αναγνώριση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας τους και παρακράτηση μισθού, αλλά και με απόλυση!.

Συγκεκριμένα:

  • Η άδεια με αποδοχές άνω των 15 ημερών ετησίως (ασθένεια, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη πλην άδειες κύησης ή λοχείας) οδηγούν στην απόλυση τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς!
  • Οι άνω των 15 ημερών άδειες δεν υπολογίζονται ως χρόνος διδακτικής προϋπηρεσίας!

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί και η περίπτωση συναδέλφισσας μας αναπληρώτριας, από το 5ο ΓΕΛ Ηρακλείου, που λόγω σοβαρότατου προβλήματος υγείας αδυνατεί να εργαστεί. Δεν αποτελεί επιλογή της η απομάκρυνση από το χώρο εργασίας της αλλά ιατρική ανάγκη ώστε να υποβληθεί στην ανάλογη ιατρική φροντίδα.

Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου απαιτεί για την συναδέλφισσα και για κάθε συνάδελφο που θα βρεθεί σε αυτή τη δυσάρεστη θέση να μην ισχύσουν αυτές οι διατάξεις.

Απαιτούμε:

Να καταργηθεί ΤΩΡΑ το νομοθετικά πλαίσιο που δημιουργεί συνθήκες δουλείας στα σχολεία.

Προστασία και ίσα δικαιώματα στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Να μην υπάρξει καμιά απόλυση για λόγους υγείας

Να υπολογιστεί ο χρόνος που απομένει ως χρόνος προϋπηρεσίας

Κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς και σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, με δικαιώματα

Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ηρακλείου

 

Ο Πρόεδρος

 

       Λάζαρος Μάρκου

Ο Γενικός Γραμματέας

 

 

       Τζουρμπάκης Σταύρος

 

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.