dieyuynthsΗ Ομοσπονδία τον τελευταίο καιρό έχει αναφερθεί με δημοσιεύσεις και επιστολές προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την αναγκαιότητα ευθυγράμμισης του τρόπου επιλογής των διευθυντών στα ιδιωτικά σχολεία με τον τρόπο επιλογής των διευθυντών στα δημόσια. Η πρόταση της Ομοσπονδίας είναι πλήρως εναρμονισμένη με νέα οδηγία της Κομισιόν που αυτές τις ημέρες έφτασε στο Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και καλεί τις ελληνικές αρχές να πάρουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και η νομιμότητα των εκδιδόμενων τίτλων στα ιδιωτικά σχολεία.
Όπως είναι γνωστό, το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες προς ψήφιση τροπολογία για την επιλογή των Διευθυντών στα δημόσια σχολεία που περιλαμβάνει στα κριτήρια στοιχεία κατάρτισης (πτυχία, μετεκπαίδευση, δημοσιεύσεις), την προϋπηρεσία και την ψήφο των εκπαιδευτικών σε μυστική ψηφοφορία, ενώ καταργήθηκε η συνέντευξη. Η Ομοσπονδία θεωρεί πως οι προτάσεις αυτές κινούνται σε θετική κατεύθυνση, διότι επιχειρείται η επιλογή να γίνεται τόσο με αντικειμενικά κριτήρια, όσο και με γνώμονα την άποψη των εκπαιδευτικών που γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε κομματικό παράγοντα της εκπαίδευσης για τις διοικητικές ικανότητες του συναδέλφου τους. Ζητά, δε, την εφαρμογή του ίδιου, ή ανάλογου μοντέλου και στην ιδιωτική εκπαίδευση για λόγους προστασίας του δημόσιου συμφέροντος.
Όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψιν, ο σημερινός τρόπος επιλογής των Διευθυντών των ιδιωτικών σχολείων αποκλειστικά από το σχολάρχη είναι παρωχημένος και επικίνδυνος. Η διόγκωση της ανομίας στα ιδιωτικά σχολεία, που αποτέλεσε σημαντικό λόγο για το πάγωμα της αντιστοίχισης του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, σχετίζεται άμεσα με την επιλογή του Διευθυντή από τον ιδιοκτήτη. Διευθυντές σήμερα γίνονται οι ιδιοκτήτες, ή οι «εκλεκτοί» τους και σε κάποιες περιπτώσεις επιλέγονται ακόμη και πρωτοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, άπειροι και άσχετοι με τη διοίκηση σχολικής μονάδας που εν αγνοία τους υπογράφουν παράνομα έγγραφα και αποτελούν την «ασπίδα» του σχολάρχη, ο οποίος «ευφυώς» ρίχνει όλες τις ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες πάνω τους.
Η ΟΙΕΛΕ το ερχόμενο διάστημα θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες τόσο προς την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., όσο και προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να διασφαλιστεί η νομιμότητα στα ιδιωτικά σχολεία. Επειδή η λειτουργία των ιδιωτικών σχολικών μονάδων και η τήρηση της νομιμότητας των σχολικών διαδικασιών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το Διευθυντή ενός σχολείου, η Ομοσπονδία θα ζητήσει άμεσα να αλλάξει ο τρόπος επιλογής τους στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Άλλωστε η ευθυγράμμιση της λειτουργίας δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων αποτελεί επιταγή του Συντάγματος.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.