mpaltas_mpampiniΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. ΑΡ. ΜΠΑΛΤΑ
«ΙΔΟΥ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ κ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»
Του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτού

Με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Παιδείας κ. Μπαλτά με τον Πρόεδρο του ΔΣ της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ.Μπαμπινιώτη. ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτός απευθύνει την ακόλουθη ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας.
Κύριε Υπουργέ,
Ο διάλογος είναι ο πνεύμονας της δημοκρατίας. Είναι απαραίτητο κάθε λειτουργός της Πολιτείας να συναντάται με εκπροσώπους φορέων για να διαμορφωθούν πολιτικές δίκαιες για την κοινωνία. Κανείς, επίσης, δεν μπορεί να επιβάλλει με ποιόν και με ποιο τρόπο θα συνδιαλέγεται ένας Υπουργός. Ωστόσο νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις και τις ανησυχίες μου, καθώς και χιλιάδων ιδιωτικών εκπαιδευτικών, διαβάζοντας στα ΜΜΕ που ασχολούνται με θέματα εκπαίδευσης ότι η συνάντηση με τον επικεφαλής των 29 ιδιωτικών σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Μπαμπινιώτη ήταν «εγκάρδια» και πως θα αποτελέσει απαρχή για «στενότερη συνεργασία» στο μέλλον.
Θέλω να πιστεύω, Κύριε Υπουργέ, πως η θετική σας διάθεση έναντι του εν λόγω  οφείλονται στην ιδιότητά του ως ακαδημαϊκού. Διότι, εάν έχετε τη διάθεση να συνεργαστείτε με τον κ. Μπαμπινιώτη, επειδή εκτιμάτε ως θετική τη θητεία του ως  κορυφαίου στελέχους της ιδιωτικής εκπαίδευσης και, κυρίως, ως Υπουργού Παιδείας, είμαι υποχρεωμένος να σας ενημερώσω, διότι πιθανόν δεν έχετε πλήρη εικόνα, για τις δράσεις του. Αυτό το σκοπό έχει η σημερινή δημόσια προς Εσάς επιστολή μου.
Ο κ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Στο σύντομο διάστημα της θητείας του ως Υπουργός Παιδείας ο κ. Μπαμπινιώτης δικαιολόγησε απόλυτα το φόβο που η Ομοσπονδία μας είχε εκφράσει άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του. Ότι δηλαδή θα λειτουργήσει ως εκπρόσωπος επιχειρηματιών της ιδιωτικής εκπαίδευσης και όχι ως θεσμός που θα εργαστεί για την προστασία δημόσιου αγαθού. Είναι εντυπωσιακό πως οι μόνες ενέργειες στις οποίες προέβη ως Υπουργός είχαν να κάνουν με την εξυπηρέτηση πάγιων αιτημάτων των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων, ενώ δεν έπραξε απολύτως τίποτε για τη δημόσια εκπαίδευση!  Αναφέρω συγκεκριμένα τα ακόλουθα:

  • Ο κ. Μπαμπινιώτης επεχείρησε τρις να προωθήσει τροπολογία στη Βουλή, τις παραμονές της διάλυσής της, με την οποία μεταφερόταν η εποπτεία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Εργασίας (την οποία Σεις ο ίδιος χαρακτηρίσατε στη συνάντηση με το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ ως «παρανοϊκή»). Η τροπολογία που κατατέθηκε σε άσχετα νομοσχέδια (σε νομοσχέδια, μεταξύ άλλων, για τα ταξί και τις κτηνοτροφικές καλλιέργειες)  τελικά αποσύρθηκε και τις τρεις φορές ύστερα από παρεμβάσεις των πολιτικών κομμάτων και υπό την κατακραυγή της κοινωνίας.
  • Επέσπευσε με παράνομες μεθοδεύσεις, ώστε να προλάβει τυχόν πολιτικές εξελίξεις, καθώς οι εκλογές του Μαΐου του 2012 γίνονταν σε δύο ημέρες,  την έκδοση γνωμοδότησης για τη μείωση της μισθοδοσίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Αφού επιχείρησε να πάρει ιεραρχικά τις υπογραφές των υπηρεσιακών παραγόντων, όπως προβλέπεται, για την προώθηση γνωμοδότησης προς το γραφείο του και δεν τις πήρε, έσβησε από το έγγραφο την υπηρεσιακή σφραγίδα και τη μοναδική υπογραφή της υπηρεσιακής ιεραρχίας που υπήρχε κι έβαλε τη δική του υπογραφή, παραποιώντας έτσι δημόσιο έγγραφο. Σημειωτέον ότι το έγγραφο διακινούνταν με πρωτοβουλία του Υπουργού, ενώ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η διακίνηση ήταν αρμοδιότητα της Δ/νσης ιδιωτικής Εκπαίδευσης, η οποία αρνήθηκε να το διακινήσει. (Για τη συγκεκριμένη υπόθεση δέον είναι να ενημερωθείτε από τη σύμβουλό σας κ. Κιάου, η οποία τον διαδέχθηκε ως Υπουργός Παιδείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμμένου και είχε αναστείλει την εφαρμογή της σκανδαλώδους αυτής γνωμοδότησης). Κι όλα αυτά προκειμένου να μειωθούν κατά 35-40% οι αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, οι οποίοι από τη ρύθμιση αυτή ζημιώθηκαν κατά 27 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ οι σχολάρχες κέρδισαν περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Την πράξη του αυτή δικαιολόγησε αργότερα ο κ. Μπαμπινιώτης στη  Εφημερίδα Παρόν της Κυριακής, δηλώνοντας αυτολεξεί (αφήνουμε στην πολιτική σας κρίση τη δήλωσή του για την πιο βίαιη αναδιανομή εισοδήματος από 12.000 εργαζόμενους προς 150 επιχειρηματίες) «όλοι πληρώνουν την κρίση, να την πληρώσουν και οι προνομιούχοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί»

Ο κ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Ως πρόεδρος του ΔΣ της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας έχει πολλάκις προωθήσει ακραία αντεργατικά μέτρα, παραβιάζοντας συχνά την κείμενη νομοθεσία (για το ζήτημα θα ενημερωθείτε αναλυτικά από τους εκπροσώπους των Συλλόγων των εκπαιδευτικών της Φ.Ε.). Παραθέτω ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

  • Ο κ. Μπαμπινιώτης έχει κατά παραβίαση του Ν. 682/77 επιβάλλει σε εκπαιδευτικούς του σχολείου του 8μηνη σχέση εργασίας, η οποία είναι παράνομη στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ο λόγος προφανής. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνει την πληρωμή των καλοκαιρινών μηνών, ενώ ταυτόχρονα «παγώνει» η υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Για την πρωτοφανή αυτή εργασιακή  εκμετάλλευση προ ολίγων εβδομάδων το Εφετείο δικαίωσε εκπαιδευτικό που προσέφυγε εναντίον της διοίκησης της Φ.Ε.
  • Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν υπάρξει συγκεκριμένες περιπτώσεις εκδικητικών απολύσεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών από τα Αρσάκεια Σχολεία που ακυρώθηκαν στη δικαιοσύνη. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ο κ. Μπαμπινιώτης ως Πρόεδρος του ΔΣ, αρνήθηκε να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις και να επιστρέψει την επιστροφή των εκπαιδευτικών στην τάξη με αποτέλεσμα να παρέμβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας!
  • Ο κ. Μπαμπινιώτης αρνήθηκε παρανόμως την είσοδο σε εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, οι οποίοι νομίμως (Ν. 1264.82) επεδίωξαν να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για απεργία του κλάδου.

Κύριε Υπουργέ,
Αυτός είναι ο άνθρωπος με τον οποίο προσβλέπετε σε στενότερη συνεργασία για θέματα εκπαίδευσης. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν με την υπόθεση wikileaks, το Μάρτιο του 2010 είχε εκμυστηρευθεί στον τότε Πρέσβη των Η.Π.Α. κ. Daniel Speckhard την αναγκαιότητα για «ανατροπή του Συντάγματος (εννοούσε του άρθρου 16) και επισημοποίηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης» (προφανώς εις βάρος της δημόσιας της οποίας συστηματικά επιδιώκει την υπονόμευση). Πιστεύω η πρόθεσή σας να συνεργαστείτε μαζί του να μην σχετίζεται με τις ευρύτερες αντιλήψεις και πρακτικές του σε θέματα εκπαίδευσης, καθώς φρονώ πως κάτι τέτοιο θα ήταν απολύτως επικίνδυνο για το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της Παιδείας.
Ελπίζω σύντομα να συναντηθούμε, προκειμένου να σας προσκομίσω όλα τα στοιχεία σχετικά με τα ζητήματα που έθιξα αναφορικά με τη δραστηριότητα του κ. Μπαμπινιώτη ως Υπουργού Παιδείας και ως σχολάρχη.
Με εκτίμηση,
Μιχάλης Κουρουτός – Πρόεδρος ΟΙΕΛΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.