dialogos_1Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναγνώσαμε ανάρτηση στην ιστοσελίδα των εκπροσώπων των ιδιοκτητών με τίτλο «ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ». Οφείλουμε να συγχαρούμε τον συντάκτη της, διότι διαθέτει εξαίρετη αίσθηση του χιούμορ. Απαντούμε:

Α) Σε ό, τι αφορά τις μονομερείς και αιφνιδιαστικές ενέργειες του Υπουργείου: Δεν έχουν περάσει ούτε 3 μήνες από την ώρα που η κυβέρνηση Σαμαρά εγκατέλειψε την εξουσία. Στο διάστημα της κυριαρχίας της ουκ ολίγες υπήρξαν οι μονομερείς και αιφνιδιαστικές ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς καν η ΟΙΕΛΕ να ενημερωθεί ποτέ για όσα συνέβαιναν. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Την εγκύκλιο που μετέφερε την εποπτεία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Εργασίας; Την αθλιότητα της αντικατάστασης Υπουργικής Απόφασης μέσα στο Εθνικό Τυπογραφείο κατ΄εντολήν «αόρατων δυνάμεων» για τη δίωρη αύξηση του ωραρίου; Τη μετατροπή των ιδιωτικών σχολείων σε all inclusive υπεραγορές όπου μπορούν να στεγάζονται παντός είδους υπηρεσίες εντελώς ανεξέλεγκτα; Τη νομοθετική ρύθμιση του προστάτη των σχολαρχών Αρβανιτόπουλου που διέλυσε μέσα σε τρεις σειρές τις εργασιακές μας σχέσεις;

Αντιλαμβανόμαστε ότι τα 50 εκατομμύρια ετησίως που σας χάρισαν ο Αρβανιτόπουλος, ο Μπαμπινιώτης και τ’ άλλα παιδιά δεν είναι λίγα. Όταν καλομαθαίνεις στα προνόμια και ξαφνικά δεν είσαι το χαϊδεμένο παιδί, στενοχωριέσαι. Φυσικό είναι.

Β) Σε ό, τι αφορά τις «επίσημες και ανεπίσημες επαφές της ΟΙΕΛΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας». Η Ομοσπονδία μας δεν έκανε και δεν πρόκειται να κάνει ποτέ μυστική διπλωματία, ούτε σκοπεύει να γίνει παρακολούθημα καμιάς κυβερνητικής εξουσίας. Όλες οι επαφές της με τους θεσμικούς παράγοντες της πολιτείας ανακοινώνονται δημόσια. Χωρίς ουδεμία κομματική εξάρτηση, έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται με όλους, αλλά και να ασκεί κριτική σε όλους. Να θυμηθούμε λίγο τη δράση του ΣΙΕΙΕ; Τις στενές σχέσεις και τη συνεργασία με τον «εξ απορρήτων» του Αρβανιτόπουλου και άρχοντα της διαπλοκής με τις περίφημες ΜΚΟ Άγγελο Λάσκαρη; Τις προνομιακές σχέσεις με υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας (που σύντομα θα αποκαλυφθεί ο βίος και η πολιτεία του/της) που κατέχει τη θέση αυτή με πλαστό τίτλο σπουδών; Τις (όχι και τόσο) μυστικές επαφές με την τρόικα και τους εκπροσώπους της για τη διάλυση των εργασιακών μας σχέσεων; Και το χειρότερο: τη μετατροπή του Συνδέσμου σε γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας, όταν εκδίδατε υβριστικές ανακοινώσεις προεκλογικού περιεχομένου, καταργώντας επί της ουσίας το δικό σας ρόλο ως ανεξάρτητου κοινωνικού εταίρου;

Γ) Σε ό, τι αφορά τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις (που μάλιστα «μπορεί …να είναι και αντισυνταγματικές (sic)») στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Εδώ, πια, ο συντάκτης της ανακοίνωσης δίνει ρεσιτάλ. Η κριτική του Συνδέσμου εστιάζει σε δύο σημεία. 1. Στην πτώση της ποιότητας της εκπαίδευσης που παρέχουν τα ιδιωτικά σχολεία και 2. Στο ότι με τις ρυθμίσεις αυτές θα αυξηθεί η …ανεργία. Για το πρώτο, ειλικρινά αναρωτιόμαστε. Ενισχύει την ποιότητα της εκπαίδευσης η συνέχιση της προηγούμενης, άναρχης και ασύδοτης κατάστασης, χωρίς να υπάρχει ίχνος ελέγχου από την πολιτεία; Ενισχύει την ποιότητα της εκπαίδευσης η «πρόσληψη» ανθρώπων χωρίς τυπικά προσόντα (κάτι ξέρετε εσείς στον ΣΙΕΙΕ από τέτοιες μεθόδους), οι χωρίς όριο και φραγμό απολύσεις και δη με εκδικητικό τρόπο; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί, υπό τέτοιες συνθήκες την έκδοση νόμιμων τίτλων σπουδών, τη στιγμή που όλες οι διαδικασίες είναι αμφίβολης νομιμότητας;Γιατί, λοιπόν, σας ενοχλεί, κύριοι του ΣΙΕΙΕ η επαναφορά της εποπτείας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Παιδείας; Τι φοβάστε; Και το κυριότερο; Ποιος θα σας πιστέψει μ’ αυτά που γράφετε;

Το δεύτερο επιχείρημα δεν αντέχει καν κριτικής. Η πρόβλεψη για νόμιμα διοριστήρια σε όλους όσοι εργάζονται σε ιδιωτικά σχολεία,όχι μόνο δεν μειώνει την ανεργία, αντιθέτως ανοίγει εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Θέσεις όμως νόμιμες και ελεγχόμενες από την πολιτεία, όπως συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες. Το μόνο που μειώνει – και ίσως γι’ αυτό διαμαρτύρεστε – είναι η «μαύρη» εργασία και τα έσοδα από τη φοροαποφυγή.

Η πρόταση της ΟΙΕΛΕ για τα εσωτερικά φροντιστήρια είναι σαφής. Κατάργηση των «εσωτερικών φροντιστηρίων» με την ανεξέλεγκτη σημερινή τους μορφή, αλλά διατήρηση όλων των ωρών πρόσθετης διδακτικής στήριξης και όλων των δράσεων των ιδιωτικών σχολείων υπό τρεις όρους: α) με πρόγραμμα ελεγχόμενο από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, β) με έλεγχο των τυπικών προσόντων και με έκδοση διοριστηρίων όλων όσων εργάζονται, γ) με συμπλήρωση του ωραρίου όσων εκπαιδευτικών με μειωμένο ωράριο επιθυμούν να εργαστούν και κατόπιν με πρόσληψη νέου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Συμφωνείτε με αυτό, κύριοι του ΣΙΕΙΕ; Αν ναι, ελάτε να το προτείνουμε από κοινού. Αν όχι, οφείλετε να εξηγήσετε στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους γονείς που πληρώνουν για ποιο λόγο επιδιώκετε να εργάζονται στα σχολεία σας άνθρωποι υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες εργασίας και ασφάλισης, χωρίς ουδείς να ελέγχει τα τυπικά τους προσόντα και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν.

Δ) Στο ότι θα προστατεύσετε «ακόμη και ΑΥΤΟΥΣ, τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς» Τελικά δεν χρειάζεται καμιά ΟΙΕΛΕ για να αποκαλύπτει το ρόλο σας, το κάνετε και μόνοι σας με την απόλυτα υποτιμητικό τρόπο με τον οποίο αναφέρεστε στους συναδέλφους μας. Με …συγκίνηση, είναι αλήθεια, οι συνάδελφοί μας διάβασαν για την πρόθεσή σας να «προστατεύσετε» ακόμη και αυτούς, τους ταπεινούς εκπαιδευτικούς. Μην κουράζεστε. Την έχουν μάθει την …προστασία σας για τα καλά όλα αυτά τα χρόνια. Τις μειώσεις μισθών, τις εκδικητικές απολύσεις, τις απειλές, τον καθημερινό εξευτελισμό. Δεν πάσχουν από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και γνωρίζουν καλά ποιος υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους.

Ας αφήσουμε όμως την πλάκα, κύριοι του ΣΙΕΙΕ. Δικαίωμά σας είναι να γράφετε ό, τι θέλετε. Άλλωστε, κρίνεστε από την κοινωνία. Εμείς, όμως, μιας που (ορθά) διατυπώνετε το αίτημα για διάλογο, σας ανακοινώνουμε ευθέως: Ελάτε να μιλήσουμε για την ιδιωτική εκπαίδευση, αφού βέβαια καταργηθούν πρώτα όλες οι μνημονιακές νομοθετικές ρυθμίσεις. Ήρθε η ώρα να αποδείξετε ότι δεν επιδιώκετε την ουσιαστική κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και τη μετατροπή της σε χώρο εμπορίου. Ήρθε η ώρα να αποδείξετε ότι μπορείτε να αποτελέσετε αξιόπιστο κοινωνικό εταίρο που έχει την ειλικρινή διάθεση να συνομιλήσει για να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις για όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το χώρο. Αν το πράξετε, εμείς θα είμαστε σύμμαχοί σας. Αν πάλι για μια ακόμη φορά αρνηθείτε το διάλογο, είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξουν ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων που θα δεχθούν να προσέλθουν σε διάλογο με τους θεσμικούς εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

ΥΓ Επειδή επικαλείστε το τελευταίο διάστημα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, θα σας συνιστούσαμε να είστε πιο προσεκτικοί. Διότι, εάν εφαρμοστούν όσα προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν γνωρίζουμε πόσα ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα θα μπορούν να εκδίδουν νόμιμους τίτλους σπουδών…

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.