D-death-of-SocratesΠόλη: Αθήνα           

Ημερομηνία:  Τετάρτη 22 Απριλίου 2015         Ώρες: 19:00-21:30

Τόπος: Αβέρωφ 18 Περισσός Τ.Κ. 14232 (Δίπλα στο Σταθμό του ΗΣΑΠ)

Ομιλήτης: Δημήτρης Δακρότσης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Το θέμα μας:

Κατανοώντας την ηθική: προτάσεις του είναι και προτάσεις του δέοντος. Διαχωρισμός, τακτοποίηση και αποσαφήνιση βασικών εννοιών και νοημάτων σε μία συζήτηση γύρω από το αγαθό και το κακό.

Εισαγωγή:

Αγαθό-κακό, ηθικό-ανήθικο, δέον, μη δέον: ορισμοί τάσεων, διαθέσεων και -εν τέλει- πράξεων, που συνδέονται με δύο αντιθετικές κατηγορίες υποκειμένων: το υποκείμενο που πράττει και το υποκείμενο -ον ή πράγμα- που υφίσταται τις συνέπειες του πράττοντος. Στη Δύση, οι βάσεις της ηθικής φιλοσοφίας τοποθετούνται στην Αρχαία Ελληνική διανόηση· από εκεί, διατρέχουν τα φάσματα των πολιτισμικών συστημάτων και ανανεώνονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες συνύπαρξης. Το δέον, διαμορφώνεται μέσα σε ένα φυσικό χώρο συνύπαρξης, το είναι και εκδηλώνεται ως ηθική. Αν και τα όρια μεταξύ του είναι και του δέοντος είναι φιλοσοφικά καθορισμένα από την εποχή του Πρωταγόρα, οι εισηγητές των ηθικών θεωριών της Δύσης διατύπωναν ηθικές αξιολογήσεις με βάση τους νόμους της φύσης και αντίστροφα. Την περίοδο του Διαφωτισμού, ο Άγγλος φιλόσοφος David Hume, κάλυψε τα εννοιολογικά κενά του παραπάνω συμφυρμού, επαναδιατυπώνοντας τη θεωρία του Πρωταγόρα. Η κατανόηση του διαχωρισμού μεταξύ δέοντος και είναι αποτελεί πρωταρχικής σημασίας εφόδιο σε κάθε ομιλητή που επιχειρηματολογεί επάνω σε ζητήματα ηθικής: διάκριση μεταξύ ηθικού-νόμιμου, διατυπώσεις απόψεων γύρω από τη φιλοσοφία της θρησκείας, της πολιτικής, της επιστήμης και εν γένει θεμάτων που χρήζουν μίας προσεκτικά τεκμηριωμένης κριτικής ανάλυσης γύρω από την ηθική της σύγχρονης εποχής, κινούνται γύρω από τον ευαίσθητο άξονα της παραπάνω διάκρισης.

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα www.aie.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.