Από το ακαδημαϊκό έτος 2015-16 το πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου αναδιαρθρώνεται και εμπλουτίζεται. Στο κείμενο που ακολουθεί κωδικοποιούμε τις απαντήσεις μας σε συνήθη ερωτήματα που υποβάλλουν υφιστάμενοι φοιτητές και νέοι ενδιαφερόμενοι, τους οποίους και ευχαριστούμε.

Τι αλλάζει;

Οι βασικές αλλαγές που επέρχονται είναι δύο. Πρώτον, το πρόγραμμα δομείται πλέον στη βάση των ακαδημαϊκών εξαμήνων (χειμερινό: Σεπτέμβριος-Ιανουάριος· εαρινό: Φεβρουάριος-Μάιος). Δεύτερον, στο πρόγραμμα πλέον προσφέρονται κατευθύνσεις ειδίκευσης: Φιλολογία, Ιστορία-Αρχαιολογία, Γενική Κατεύθυνση. Την κατανομή των Θεματικών Ενοτήτων στα οκτώ εξάμηνα και τις τρεις κατευθύνσεις μπορείτε να τις δείτε εδώ. Πλήρεις περιγραφές των καινούριων Θεματικών Ενοτήτων μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πόσα ECTS θα έχει το πρόγραμμα με βάση τη νέα του δομή;

Το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» παραμένει τετραετές πτυχίο με συνολική πίστωση 240 ECTS. Δεν αλλάζει κάτι στο σημείο αυτό. Το μόνο που αλλάζει είναι η συγκριτική βαρύτητα των Θεματικών Ενοτήτων. Πλέον τα μαθήματα κορμού, που είναι συνολικά δώδεκα, φέρουν 10 ECTS, ενώ τα μαθήματα ειδίκευσης, που είναι συνολικά οκτώ, φέρουν 15 ECTS. Η διαφοροποίηση αυτή κρίθηκε λογική και απαραίτητη, καθώς εκ των πραγμάτων, ακόμη και στο παλιό πρόγραμμα, τα μαθήματα ειδίκευσης ήταν πιο απαιτητικά και ποσοτικώς και ποιοτικώς.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νέας δομής του Προγράμματος για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές και όσους από τους υφισταμένους βρίσκονται στο πρώιμο στάδιο των σπουδών τους;

Τα ακαδημαϊκά και πρακτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα της νέας δομής είναι πάμπολλα:

Ακαδημαϊκά οφέλη: To Πρόγραμμα εμπλουτίζεται σε μεγάλο βαθμό, καθώς προστίθενται σε αυτό αρκετές καινούριες Θεματικές Ενότητες, όπως η «Εισαγωγή στην Επιγραφική και Νομισματική», τα «Θέματα Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας», η τα «Θέματα Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του σύγχρονου ελληνισμού«, η «Λογοτεχνία της Κύπρου», η «Τέχνη και Θέατρο στη σύγχρονη Ελλάδα και Κύπρο» και άλλες πολλές. Με τον τρόπο αυτό το πρόγραμμα αποκτά πολύ μεγαλύτερη ποικιλία και ευελιξία. Οι κατευθύνσεις, επίσης, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ιδιοπροσωπία του πτυχίου μας και το καθιστούν ισχυρότερο επαγγελματικό προσόν.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Προηγούμενο άρθροΕκπαίδευση Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών για μια Πολυπολιτισμική Ευρώπη
Επόμενο άρθροΗμερίδα για την Ανοικτή Εκπαίδευση
Ο Αντώνης Κ. Πετρίδης (γεν. 1975) είναι αριστούχος απόφοιτος κλασικής φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge (Trinity College). Υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πρόγραμμα “Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό” του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται κυρίως γύρω από το αρχαίο ελληνικό θέατρο και την ελληνιστική λογοτεχνία. Από το 2009 ανήκει στην ομάδα που συνέγραψε και εποπτεύει την εφαρμογή του Νέου Αναλυτικού Προγράμματος για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών στη Μέση Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχει αναλάβει την πτυχή της Αρχαίας Γραμματείας από Μετάφραση στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.