karpatuosΤο Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο έχει έδρα την Κάρπαθο, με τη συνεργασία του Καρπαθιακού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας του Δήμου Καρπάθου, οργανώνει τον δεύτερο Κύκλο Μεταπτυχιακών Σεμιναριακών Πανεπιστημιακών Μαθημάτων Λαογραφίας στην Κάρπαθο από 19 έως 26 Απριλίου 2015.
Θα διδάξουν η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Έρη Σταυροπούλου, ο Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Birmingham Χρίστος Αλεξίου, ο Ομότιμος Καθηγητής Θεατρολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βάλτερ Πούχνερ, ο Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Κατσαδώρος, η Λέκτορας Κοινωνικής Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασιλική Χρυσανθοπούλου και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου, Καθηγητής Λαογραφίας Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

1. Νεοελληνική Λογοτεχνία και Ηθογραφία.
2. Δημοτικό τραγούδι και συναφή θέματα.
3. Νεοελληνικό Λαϊκό Θέατρο.
4. Αίσωπος και Μύθοι.
5. Λαογραφία και Διαδίκτυο.
6. Μετανάστευση, συγκρότηση και μεταβίβαση ταυτοτήτων στην Ελληνική Διασπορά της Αυστραλίας.
7. Το καθιστό γλέντι και ο αυτοσχέδιος ποιητικός διάλογος: παράδοση και πολιτισμική άυλη κληρονομιά της Καρπάθου (με τη συνεργασία των Μηνά Αλ. Αλεξιάδη και Ηλία Εμμ. Βασιλαρά).
8. Καρπαθιολογία: Λαογραφικά.
9. Λαογραφία και συγγενείς επιστήμες.

Τα μαθήματα θα παρακολουθήσουν ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπαιδευτικοί και κάθε ενδιαφερόμενος (από την Κάρπαθο ή την υπόλοιπη Ελλάδα).

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι από το εσωτερικό μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210-7277878 και κινητό 6946201402 καθώς επίσης και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Όσοι από την Κάρπαθο επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα μπορούν να απευθυνθούν στον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ.Ηλία Εμμ. Βασιλαρά και τον Ταμία, Αρχιμ π.Καλλίνικο Μαυρολέοντα.

ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.