learning_dif_2015Το σεμινάριο αυτό ασχολείται με τη θεωρητική αποσαφήνιση του ορισμού των μαθησιακών δυσκολιών στην ανάγνωση, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούνται τα ερευνητικά δεδομένα, ώστε να προτείνονται στρατηγικές που μπορούν να σχεδιαστούν και να διδαχτούν οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στην ανάγνωση, για να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις προκλήσεις που προκύπτουν από αυτή μέσα στη σχολική τάξη.

H έρευνα στρέφεται πλέον στην έγκαιρη παρέμβαση παρά στη διάγνωση, καθώς οι ερευνητές που ασχολούνται με τη μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την αναγνωστική διαδικασία μετακινούνται μακριά από αυτή την άποψη και μελετούν τις αναγνωστικές δυσκολίες μέσα από το πρίσμα ποικίλων γνωστικών και κοινωνικών περιβαλλόντων, εκεί όπου συμβαίνει η ανάγνωση.

Οι αναγνωστικές δυσκολίες αποτελούν το μεγαλύτερο και πιο μελετημένο κομμάτι των μαθησιακών δυσκολιών και αναφέρονται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές τόσο στην αποκωδικοποίηση όσο και στην κατανόηση.

Οι μαθητές που αντιμετωπίζουν αναγνωστικές δυσκολίες κατηγοριοποιούνται κυρίως με βάση την ικανότητά τους στην αποκωδικοποίηση και την κατανόηση. Αυτά τα παιδιά χρειάζονται διδακτικές παρεμβάσεις που θα είναι προσανατολισμένες στη γλωσσολογική διάσταση της κατανόησης. Επίσης, η συνολική σχολική τους επίδοση μπορεί να είναι χαμηλή, με αποτέλεσμα να μην προκαλεί εντύπωση και η μη ικανοποιητική αναγνωστική κατανόησή τους. Όμως, άλλοι μαθητές μπορεί να έχουν δυσκολίες μόνο σε συγκεκριμένες διαδικασίες της κατανόησης οι οποίες μπορούν να ξεπεραστούν με μια εντατική και στοχευμένη διδασκαλία.

Με την ολοκλήρωση αυτής της τετράωρης συνάντησης οι συμμετέχοντες θα έχουν έρθει σε επαφή με τις πιο σύγχρονες θεωρητικές και ερευνητικές προσεγγίσεις στον χώρο των αναγνωστικών δυσκολιών. Επίσης, θα μπορούν να διακρίνουν τους τύπους μαθητών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στην ανάγνωση και να σχεδιάζουν διδακτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο στη σελίδα www.aie.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.