yp.paideiasΟ Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Α. Λοβέρδος παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΝΕΡΙΤ, όπου απάντησε σε ερωτήσεις:
Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Παραμένω στην εκτίμηση ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει βέβαια από τότε που κάναμε τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις γιατί ορισμένες κινήσεις που έπρεπε να γίνουν δεν έχουν γίνει από την πλευρά της συγκυβέρνησης και επίσης υπήρξε και η εκκρεμότητα με το πρόγραμμα, με το κλείσιμο του προγράμματος, με την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο όπως το λέμε αλλιώς, γιατί οι συνομιλητές μας δε δέχονταν τα στοιχεία που τους δίναμε για το 2015 λέγοντας ότι «είναι ανασφαλή». Το έλεγαν αυτό υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει η αρνητική μεταβλητή των ενδεχομένων εκλογών».
Εκτιμούσα ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει κινήσεις προς άλλα κόμματα, όχι το ΣΥΡΙΖΑ που έχει μία κεντρική γραμμή να βρει τους 121 για να σταματήσει την προεδρική εκλογή, αλλά τους υπολοίπους. Δεν έγινε κάτι τέτοιο και αυτό δυσκόλεψε τα πράγματα, δεν τα έκανε όμως τα πράγματα αδύνατα, εγώ παραμένω αισιόδοξος, γιατί πρώτον αυτό θέλει ο ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία όπως δημοσκοπείται και δεύτερον αυτό παρέχει ασφάλεια στη χώρα και υπόσχεται ότι θα πετύχουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει το 2015 και που είναι 2,9%, ή 3,1%, ή 3,3%. Αυτή η πρόβλεψη γίνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όχι από μας.
Για το κλίμα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία για το ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών: «Πρέπει συνεκτιμήσετε τα εξής: Πρώτον δημιουργείται ένα κλίμα κατά των εκλογών και δεύτερον εν τη ουσία ουδείς θέλει τις εκλογές τώρα, δεν τις θέλει ο ελληνικός λαός και δεν τις θέλουν και τα πολιτικά κόμματα ή έστω τα περισσότερα. Θα θέλανε να τις αποφύγουμε εν πάση περιπτώσει, για να το πω καλύτερα έτσι. Αυτό δημιουργεί ένα κλίμα ούτως ώστε στις 23, 24, 25 του μηνός θα ξέρουμε ποιο ακριβώς θα είναι το αριθμητικό όριο. Δεν το ξέρουμε αυτή τη στιγμή, υπάρχει η άνεση των τριών ψηφοφοριών. Σήμερα δε θα καταλάβουμε, δε θα βγάλουμε τελικά συμπεράσματα. Σήμερα ας πούμε υπάρχουν εκτιμήσεις για 165, 162, ακούς διάφορα.
Για τα σενάρια που ακούγονται για Κυβέρνηση εθνικής ενότητας: «Δεν υπάρχουν αυτά, δε θα διαλύσουμε τη χώρα. Εμείς πάμε τώρα να κάνουμε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή και το Σύνταγμα δεν επιβάλλει τις εκλογές ως ένα αγαθό προς διανομήν, το Σύνταγμα επιβάλλει τις εκλογές ως κύρωση. Ως κύρωση στους βουλευτές εκείνους που δεν κατάφεραν από τα 11 εκατομμύρια των Ελλήνων να βρουν ένα πρόσωπο συναίνεσης. Οι εκλογές είναι κύρωση, δεν είναι ευλογία, κατά την πρόβλεψη του άρθρου 32 του Συντάγματος, αυτό πρέπει να το καταλάβουμε καλά.
Συνεπώς εγώ δεν το συζητάω με σενάρια αποτυχίας, αν γίνει εκείνο θα γίνει το άλλο. Εγώ πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και αποφυγή εκλογών, χρειάζεται ανάπτυξη γιατί έχουμε τα δύο τρίτα της κοινωνίας φτωχούς. Έχουμε την ανατροπή της κοινωνία των δύο τρίτων δύο τρίτων ικανοποιημένων και του ενός τρίτου που υποφέρει και τώρα έγιναν τα δύο τρίτα που υποφέρουν και το ένα τρίτο ικανοποιημένο. Δεν μπορούμε λοιπόν να λέμε ότι αδιαφορούμε για την ανάπτυξη το 2015, που θα βρούμε λεφτά, που βρίσκει η χώρα χρήματα για να καταλάβει ο ακροατής. Χρήματα βγαίνουν από τους φόρους, θέλουμε άλλους φόρους; Δε θέλουμε.
Χρήματα βγαίνουν από τα δάνεια, μας δανειοδοτεί κανείς; Δε μας δανειοδοτεί. Χρήματα βγαίνουν από το ΕΣΠΑ, που ναι βγαίνουν αλλά θέλουμε κι αυτά από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Χρήματα βγαίνουν από τις εταιρίες του δημοσίου τις κερδοφόρες, έχει κερδοφόρες εταιρείες το δημόσιο;
Φανταστείτε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση και ποιος είναι ικανός να τη διαχειριστεί. Φανταστείτε και το χρηματοδοτικό κενό του Φεβρουαρίου των 7 δις. Δηλαδή τα πράγματα δεν είναι απλά κι εμείς αυτό το ζούμε τέσσερα χρόνια. Αν όμως πάμε με λογική, πιστεύω ότι το να πεις ότι βγάζω Πρόεδρο, αφήνω το 2015 να εξελιχθεί και τον Οκτώβριο του 2015 κάνω εκλογές, είναι μια καλή επιλογή κι εγώ θα την έκανα.
Για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ: «Εμείς συζητάμε το πώς θα πάμε στο συνέδριο. Η δικιά μου πρόταση ήταν ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη εκφρασμένη μέσα στα όργανα. Συνεπώς παραβίαση ανοιχτής θύρας είναι αυτό που λέει ο κ. Παπανδρέου. Σε συνδιάσκεψη αποφασίσαμε συνέδριο στα τέλη Ιανουαρίου. Εγώ δε το πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου θα κάνει άλλο κόμμα, αλλά δεν έχω και πληροφόρηση. Δεν έχω πληροφόρηση και ούτε μίλησα μαζί του, αλλά μια τέτοια κίνηση θα ήταν κίνηση διασπαστική, με αβέβαιη την εξέλιξή της. Και οι έρευνες αυτό δείχνουν κι επειδή έχω και εμπειρία προσωπική, θεωρώ ότι θα το σκεφτεί πάρα πολύ, δεν μπορεί να είναι ένας ηγέτης του 2%, αυτός υπήρξε αρχηγός του 45% και σκέφτομαι ότι από αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό αλλά και από σεβασμό στην παράταξη δε θα το κάνει».

Για το δελτίο τύπου πατήστε εδώ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.