yp.paideiasΟ Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος παραχώρησε συνέντευξη στο Μέγκα, στους δημοσιογράφους Ι. Χασαπόπουλο και Μ. Αναγνωστάκη. Ο κ. Λοβέρδος τοποθετήθηκε:

Για την εππίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας: «Οι εκτιμήσεις για το 2015 για ανάπτυξη, 2,9% είναι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, άρα είναι σοβαρή. Έχουμε, όμως, την αρνητική μεταβλητή του ενδεχόμενου των εκλογών. Και ο συνομιλητής δεν δέχεται αυτά τα αριθμητικά στοιχεία και υποστηρίζει ότι εάν δεν εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πάμε σε εκλογές. Άρα το πρώτο τετράμηνο του 2015 έχει φύγει έτσι και δεν δέχεται την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ανάπτυξη 2,9%.

                Γι’ αυτό η επιλογή μας είναι σωστή. Να τελειώσουμε, ή θα βγάλουμε Πρόεδρο, ή δεν θα βγάλουμε. Εγώ πιστεύω ότι θα βγάλουμε. Πάντως κάθε ενδεχόμενο είναι ανοιχτό και θα τελειώνουμε πάρα πολύ γρήγορα».

Για το αν έπαιξαν ρόλο στην εμπλοκλή των συζητήσεων με τους δανειστές οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των ενστόλων και το κοινωνικό μέρισμα; «Πρώτον υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που επιβάλουν να δώσεις κάποια χρήματα πίσω. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Η δραματική της εξέλιξη να χρεοκοπήσει σχεδόν, δεν σημαίνει ότι αίρονται οι βασικές μισθώσεις του κράτους δικαίου. Εάν έχεις μια δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα την εφαρμόσεις. Τι θα κάνεις; Δεν μπορεί να μην την εφαρμόσεις.

                Δεύτερον, υπήρξε μέρισμα το οποίο εδόθηκε με τη μορφή επιστροφής. Ένα επίδομα. Θα το θυμάστε εκεί γύρω στο Πάσχα. Αυτές οι πολιτικές είναι πολιτικές που παράγονται από την ύπαρξη πλεονάσματος. Δεν είναι πολιτικές αυθαίρετες που τις κάνεις για να χρωστάς και δεν έχεις μία.

Οι δανειστές και η κριτική που από εκεί ασκείται έχει να κάνει με τους στρατιωτικούς. Εκεί σας λέω ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις και για τους δικαστές. Τι να κάνουμε τώρα! Εδώ είναι κράτος δικαίου. Ο στόχος μας παραμένει να βούμε από το μνημόνιο. Και θα παραμείνει και μετά τις εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Να τελειώνουμε. Με μια πιστωτική γραμμή χωρίς νέα δανειακή σύμβαση. Αυτός είναι ο στόχος μας. Η κριτική που μας ασκείται λέει ότι έχουμε στόχο νέο μνημόνιο. Τι πράγματα είναι αυτά; Η διαπραγμάτευση έχει πάρει μια παράταση. Να ξεκαθαρίσουμε με την αρνητική μεταβλητή της προεδρικής εκλογής και μετά εάν έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνεχίζουμε, εάν δεν έχουμε Πρόεδρο, που πιστεύω ότι θα έχουμε, πηγαίνουμε στις εκλογές για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής του ασφαλιστικού: «Όχι στην αλλαγή του ασφαλιστικού. Είμαι σαφής. Και μάλιστα το ασφαλιστικό το οποίο ψηφίστηκε με δική μου ευθύνη το 2010, είναι επαρκές ασφαλιστικό. Δημιούργησε προϋποθέσεις επιβίωσης του συστήματος για περίπου 15 με 20 χρόνια και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει.

                Άλλωστε, σας θυμίζω και διαψεύστε με, τουλάχιστον εάν έχετε κάποιο άλλο στοιχείο πέραν του ρεπορτάζ, γιατί εγώ από τα ρεπορτάζ τα αντλώ αυτά και από τη συζήτηση που έχω με τους συναδέλφους μου μέσα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ότι δεν ετέθη εν τέλει ζήτημα αλλαγής του ασφαλιστικού. Ήταν στη συζήτηση, ότι κάτι τέτοιο συζητείται, αλλά εν τέλει ζήτημα αλλαγής του ασφαλιστικού δεν ετέθη. Και εν πάση περιπτώσει θέμα τέτοιας αλλαγής από την δική μας πλευρά δεν υπάρχει. Και αν έρθει δεν θα το ψηφίσουμε. Δεν υπάρχει η ανάγκη γι’ αυτό. Εγώ ξέρω ότι δεν θα ανοίξει τέτοιο θέμα. Εγώ σας λέω ότι δεν θα ανοίξει.

Οι συντάξεις δεν θα μειωθούν. Επικαλούμαι και ένα στοιχείο προσωπικό. Εάν θέλετε το δέχεστε, εάν δεν θέλετε δεν το δέχεστε. Σε όλη τη συζήτηση της προπερασμένης εβδομάδος, πριν μιλήσουμε για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 17 και μετά, είχαμε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μια συνεχή επαφή. Ισχύουν τα ενδεχόμενα περικοπής των συντάξεων; Και η απάντησή του ήταν σε καμία περίπτωση. Σε καμία περίπτωση. Σας μιλάει στο τραπέζι αυτό ο άνθρωπος που έκανε το ασφαλιστικό και σας λέω μετά λόγου γνώσεως αυτό που σας λέω».

Για την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την ρύθμιση του δημοσίου χρέους: «Δεν μπορεί να μας λένε ότι πηγή χρηματοδότησης της χώρας θα είναι η ρύθμιση του δημόσιου χρέους. Δεν μπορεί να το λένε αυτό. Αυτό σημαίνει μια περίοδος χάρητος, δηλαδή, μείωση των επιτοκίων. Αυτή ήταν μια επιχειρηματολογία και είναι μια επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ, μια επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, την οποία δεν μπορείς να δανείζεσαι όταν την καταγγέλλεις για χίλιους δυο λόγους, μειοδοσίας, μη διάθεσης διαπραγμάτευσης κλπ. Από κάθε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει για την οικονομία ακούγεται και κάτι διαφορετικό. Είναι φανερό ότι το κόμμα αυτό δεν έχει πολιτική για την άμεση διαχείριση των προβλημάτων της χώρας. Δεν έχει γραμμή διότι δεν έχει τίποτα να πει για το πώς θα αντιμετωπίσει τις οδυνηρές άμεσες ανάγκες της χώρας. Με ένα χρηματοδοτικό κενό, με μια ανάγκη 7 δις το Φεβρουάριο. Υπάρχουν αδυσώπητες ανάγκες μπροστά σας και στον ΣΥΡΙΖΑ μιλάνε σαν να μιλάνε ομφαλοσκοπώντας. Σαν να μιλάνε σε ένα διάλογο που είναι μόνο εσωτερικός, επειδή τις χρηματοδοτήσεις τις έχεικαλύψει. Δεν είναι έτσι. Η χρεοκοπία είναι παρούσα και είναι απειλή ακόμη εάν κατέβει στο τραπέζι ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτού του είδους τα μυαλά.

Σε ό,τι αφορά εμάς, στην κριτική που γίνεται απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και απέναντι σε οποιουσδήποτε άλλους, προσπαθούμε να επαναφέρουμε τον κόσμο στο τραπέζι, στην πραγματικότητα, στη λογική και να του επιτρέψουμε να δει αν αυτά που ακούγονται είναι απλές δημαγωγίες ή και ψεύδη».

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.