gsΕίναι γνωστό ότι η Google είναι ο βασιλιάς των αναζητήσεων. Αυτό που δεν είναι ίσως τόσο γνωστό και διαδεδομένο, είναι ότι εκτός από ιστοσελίδες, εικόνες, βίντεο, ειδήσεις, βιβλία και άλλα… συνηθισμένα πράγματα, η Google μας επιτρέπει να κάνουμε πολύ εξειδικευμένες αναζητήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μελετητής (ή Google Scholar όπως είναι η επίσημη ονομασία του). Όπως είναι φυσικό απευθύνεται σε όποιον ψάχνει επιστημονικά συγγράμματα επάνω σε οποιοδήποτε αντικείμενο, δηλαδή από απλούς μαθητές που κάνουν τη σχολική τους εργασία, μέχρι φοιτητές που ετοιμάζουν τη διπλωματική τους.

Οι πηγές του Μελετητή είναι δημόσιες, όπως άρθρα, διατριβές, βιβλία, δικαστικές αποφάσεις από επιστημονικούς εκδοτικούς οργανισμούς, επιστημονικές κοινότητες, on-line βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια και άλλοι παραπλήσιοι δικτυακοί τόποι.

Μπορούμε να αποθηκεύσουμε και να ομαδοποιήσουμε τα αποτελέσματα των αναζητήσεών μας για μελλοντική αναφορά, ενώ όπως είναι φυσικό τα περισσότερα αποτελέσματα τα λαμβάνουμε εάν δώσουμε κάποια λέξη κλειδί στα Αγγλικά. Για παράδειγμα όταν δώσαμε «γενική θεωρία σχετικότητας» λάβαμε 353 αποτελέσματα, ενώ στο «general relativity» οι «απαντήσεις» ανήλθαν στις 586.000, πράγμα λογικό αφού στο εξωτερικό γίνονται περισσότερες δημοσιεύσεις και γενικά υπάρχει περισσότερο on-line ακαδημαϊκό υλικό.

Το site επιτρέπει και φιλτράρισμα των αναζητήσεων, για παράδειγμα σε μια συγκεκριμένη βιβλιοθήκη πανεπιστημίου, ή σε συγκεκριμένη μορφή εγγράφων, για παράδειγμα μόνο αρχεία PDF.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.