ypourgeio paideias-2

mineduΑνδρέας Λοβέρδος: Η υποψηφιότητα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να ενώνει και όχι να χωρίζει

«Η υποψηφιότητα για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να καλύπτει περισσότερους από έναν πολιτικούς χώρους, να ενώνει και μην χωρίζει», τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην εκπομπή του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε. Ο κ. Λοβέρδος ακόμα υπογράμμισε ότι η εξέλιξη με τον ορισμό της διαδικασίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εντός των συνταγματικών προθεσμιών.

Ο ΥΠΑΙΘ απάντησε σε ερωτήσεις:

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας: Δεν αιφνιδιάστηκα με την εξέλιξη για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ομιλία μου στη Βουλή την περασμένη Κυριακή το αποδεικνύει. Είμαστε εντός των συνταγματικών προθεσμιών. Το Σύνταγμα λέει ότι η εκλογή για το νέο Πρόεδρο γίνεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του εν ενεργεία Προέδρου. Εγώ είχα μία συζήτηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και είπα ότι αφού ανοίξαμε το θέμα πρέπει να το κλείσουμε το συντομότερο δυνατόν. Πιστεύω δε πλησιέστερη προς τις εξελίξεις δήλωση ήταν αυτή του Πρωθυπουργού την Κυριακή το βράδυ στην Βουλή όταν είπε ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά δεν εκτιμήθηκε η δήλωση αυτή ως κάτι που αφορά την επόμενη ημέρα και όλοι σκεφτήκαμε την Δευτέρα 5 Ιανουαρίου. Το 17 Δεκεμβρίου, λοιπόν, είναι άριστο και ότι ήταν να γίνει στις 7 Φεβρουαρίου, ας γίνει τώρα για να μην χαθεί ούτε μία ημέρα από το έτος 2015, που προσδοκούμε 2,9% ανάπτυξη. Δεν είναι εκβιασμός των Βουλευτών η εξέλιξη αυτή, διότι όπως προανέφερα είμαστε εντός της συνταγματικής προθεσμίας. Δε νομίζω να εκφράσει κανείς κάτι τέτοιο, αλλά αν το πει δεν θα έχει δίκιο».

Για την πιθανότητα να είναι υποψήφια γυναίκα για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα: «Έχω πει πρώτος ότι θα μπορούσε να είναι και γυναίκα υποψήφια για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα μπορούσε να είναι καλοδεχούμενη μία τέτοια πολιτική εξέλιξη. Αυτό δε σημαίνει ότι στο μυαλό μου έχω κάτι συγκεκριμένο. Πιστεύω ότι τελικά η υποψηφιότητα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι καλή. Θα είναι μία υποψηφιότητα που θα μπορεί να εκφράσει τη χώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια και τέτοιες έχουμε αρκετές. Διεκδικούνται 180 βουλευτές και περισσότεροι βουλευτές και αυτό σημαίνει ότι η υποψηφιότητα δεν μπορεί να είναι στενά κομματική. Αναζητούνται ψήφοι και από άλλα κόμματα και από ανεξάρτητους βουλευτές που είναι πάρα πολλοί και έχουν προέλθει από πολλά κόμματα. Συνεπώς πρέπει να είναι μία υποψηφιότητα που να καλύπτει περισσότερες τους ενός πολιτικούς σχηματισμούς, μία υποψηφιότητα που ενώνει και δεν χωρίζει».

                Για το αν υπάρχει θέμα Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ: «Είχα εκτιμήσει ότι δεν υπήρχε ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση να μην ψηφίσει ο Γιώργος Παπανδρέου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θεωρώ ότι ο Παπανδρέου δεν έχει στο μυαλό του την ίδρυση κόμματος. Εμείς προχωρούμε σε αυτή την διαδικασία χωρίς εσωκομματικά προβλήματα. Νομίζω ότι αφού θα βγάλουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε λίγες μέρας, μετά οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ανοιχτές, αλλά στον χώρο μας δεν μας απειλεί η ίδρυση νέου κόμματος, αλλά αυτό που θέλουμε είναι τη συνοχή μας. Αν δεν βγει Πρόεδρος και πάμε σε βουλευτικές εκλογές νομίζω ότι οι συζητήσεις αυτές δεν θα έχουν νόημα διότι κανείς δεν θα προλαβαίνει να κάνει τίποτα».

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.