yp.paideiasΣυνέντευξη Ανδρέα Λοβέρδου στο ραδιόφωνο του «ALPHA» και τη Γιάννα Παπαδάκου

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος, παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του«ALPHA» και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τις απόπειρες εξαγοράς Βουλευτών μέσω facebook, ο υπουργός απάντησε:

                   «Υπάρχει εδώ και δυο τρεις μήνες μια τέτοια συζήτηση η οποία από το Σεπτέμβρη που ξεκίνησε και μέχρι τώρα, δεν πιστεύω ότι είναι σοβαρή. Δεν μπορώ να ξέρω κάθε καταγγελία συγκεκριμένη τι είναι.

                     Με την κυρία Ξουλίδου ήμασταν στη Βουλή αυτές τις μέρες, είχαμε επικοινωνία, δεν μπορώ να προσβάλω τη συνάδελφο. Αλλά επιτρέψτε μου να γενικεύσω, να πάρω την απόσταση που παίρνει κάθε άνθρωπος που δεν έχει ειδική σχέση με τα θέματα και να σας πω ότι αυτά δεν γίνονται έτσι. Η Ελλάδα του 2014 δεν είναι μια τέτοια χώρα. Υπάρχουν ανοιχτές διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που συναρτώνται μόνο με την τύχη των διαπραγματεύσεων που γίνονται αυτή τη στιγμή.

                Τώρα τα υπόλοιπα, κανένας βουλευτής δε θα μετατοπιστεί, επειδή θα του συμβεί κάτι παράτυπο ή κάτι το οποίο θα είναι θέμα του αστυνομικού δελτίου. Οι βουλευτές που θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι αυτοί που θα στηρίζουν τις επιλογές τους στη θετικότερη εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

                Μια κακή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μειώνει πολύ τις πιθανότητες εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μια καλή εξέλιξη, ή μέτρια εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, οδηγεί σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Όλα τα υπόλοιπα εγώ πιστεύω ότι είναι ένταση που θα αποδείξει ο χρόνος ότι δεν έχει νόημα».

Σε ερώτηση για το αν είναι κρίσιμη η κατάσταση με την Τρόικα:

               « Εκείνο που θέλουμε τώρα που τελειώνει η διάρκεια του μνημονίου, του προγράμματος δηλαδή που έχουμε συνάψει με τους δανειστές, είναι να κλείσουμε το πρόγραμμα, χωρίς να χρειαστεί να επιβαρύνουμε το πολιτικό κλίμα και τους Έλληνες πολίτες με μέτρα ή οτιδήποτε άλλο κανείς μπορεί να φανταστεί στηριζόμενος στην εμπειρία 2010 – 2014. Εγώ δεν λέω μη εφαρμογή του προγράμματος σε καμία περίπτωση. Δεν μιλάω για αντάρτικο.

Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το αν θα υπάρξει παράταση του προγράμματος και δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Δεν ξέρω εάν η παράταση μπορεί να είναι και ένα στοιχείο ευελιξίας. Ξέρω όμως ότι ο βασικός μας στόχος είναι να κλείσουμε και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα τα στελέχη της κυβέρνησης που διαπραγματεύονται. Δεν ανήκω σε αυτά. Άρα μιλάμε για σοβαρές μέρες, κρίσιμες θα έλεγα, συμφωνώ μαζί σας.

     Πρέπει όμως λιγάκι να τις απονευρώσουμε από τις συνήθεις πληροφορίες που κυκλοφορούν κάθε φορά που έχουμε ένα θέμα διαπραγμάτευσης ανά τρίμηνο με την τρόικα και που συνήθως είναι κινδυνολογικές».

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:

               «Οι επόμενες μέρες του Δεκεμβρίου θα είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικές και εμείς πιστεύουμε ότι θα δώσουμε λύση. Από τη λύση αυτή θα εξαρτηθεί και η επόμενη αμέσως εξέλιξη που είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Και η ψηφοφορία αυτή δεν εξαρτάται τώρα ούτε από δωροδοκίες, ούτε από συζητήσεις για δωροδοκίες. Ούτε από τα συναφή που λένε από το Σεπτέμβριο. Δηλαδή για να πω κάτι άλλο, όποιος αναζητά από την αντιπολίτευση 121 ψήφους για μη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, χρηματίζει τους βουλευτές; Δεν υπάρχει αυτό. Υπάρχουν δυο ανταγωνισμοί. Δυο τακτικές που ανταγωνίζονται. Η μία είναι να βρούμε 180 ψήφους, να συγκροτηθεί η Προεδρική πλειοψηφία και η άλλη να μη συγκεντρωθεί που σημαίνει 121 ψήφοι.

                Δεν μπορεί η μία στρατηγική ή τακτική να προσπαθεί να υπονομεύσει ηθικά την άλλη. Πολιτική είναι αυτή που αφορά το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Εγώ δεν μπαίνω σε αυτό το διάλογο, δεν μπήκα ποτέ μου. Δεν μου αρέσουν αυτά και δεν είναι θέματα της πολιτικής. Αυτά είναι θέματα της εισαγγελίας».

Για τη συνάντηση του Ε.Βενιζέλου με τον Α.Τσίπρα:

             «Τη βρίσκω πάρα πολύ θετική. Ήθελα από καιρό να γίνει. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών για θέματα της αρμοδιότητάς του, της γενικότερης και της ειδικής, είναι καλό να μιλάει με την αξιωματική αντιπολίτευση. Υπήρχαν εμπλοκές από την πολύ άδικη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με το θέμα των ναυπηγείων στον κ. Βενιζέλο. Προσωπική επίθεση.

               Η ψηφοφορία στη Βουλή απέδειξε την ορθή φορά των πραγμάτων και τώρα αυτή η συνάντηση νομίζω πέρα από το ουσιαστικό της περιεχόμενο, έχει να κάνει με τα γενικότερα και ειδικότερα θέματα. Γενικότερα δηλαδή του Αντιπροέδρου και ειδικότερα της εξωτερικής πολιτικής, θέματα του κ. Βενιζέλου και νομίζω ότι αποφορτίζει ένα κλίμα που πρέπει να αποφορτιστεί.

               Δεν δέχονται όμως στο ΣΥΡΙΖΑ μια εθνική πολιτική και στη διαπραγμάτευση . Δεν μπαίνουν κάτω από τη μπάρα, ούτε καν ως παρατηρητές για το δημόσιο χρέος δεν δέχτηκαν. Η διαπραγμάτευση είναι θέμα υπουργών της κυβέρνησης με την τρόικα, με τα ανώτατα στελέχη της τρόικας. Δεν είναι σε πολιτικό επίπεδο. Δεν είναι κορυφής. Δηλαδή υπάρχει κι άλλη βαθμίδα. Δεν είναι ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης που συζητάνε με τον επίτροπο των οικονομικών ή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η διαπραγμάτευση έχει επίπεδα. Έχει το πολύ τεχνικό, έχει το μεσαίο πολιτικό και το ανώτατο πολιτικό. Γι’ αυτό σας λέω ότι υπάρχει μέλλον και δεν πρέπει να αποθεώνουμε τη στιγμή».

Για το διορισμό αναπληρωτών εκπαιδευτικών:

             «Υπέγραψε σήμερα το πρωί ο κ. Σταϊκούρας τον διορισμό 1.000 αναπληρωτών καθηγητών και δασκάλων για να μας καλύψει τα κενά. Αυτό είναι πολύ μεγάλο θέμα για μας. Το πρωί υπεγράφησαν αυτά. Φεύγει από πάνω μας ένα βάρος πολλών κιλών, γιατί είχαμε κενά, το είχαμε πει από την αρχή ότι θα έχουμε αυτά τα κενά και οι 1.000 αυτοί μαζί με τους 800, που επίσης ανακοινώνω, καθηγητές και δασκάλους για την ειδική αγωγή μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, πάμε για 1.800 άτομα. Λύνουμε το πρόβλημά μας κυρία Παπαδάκου σε ότι αφορά την επάρκεια».

Για τη βιομηχανία με αθλητές στην Αργολίδα:

           « Δεν το ξέρω κυρία Παπαδάκου. Δεν το ξέρω καθόλου. Ξέρω ότι έγινε η νομοθεσία επί κ. Αρβανιτοπούλου πριν δυο χρόνια νομίζω. Ξέρω ότι άνοιξε τώρα ο κ. Ανδριανός μια συζήτηση γι’ αυτά και χθες που μιλήσαμε στη Βουλή με τον κ. Αρβανιτόπουλο είπαμε ότι πρέπει να του υπενθυμίσουμε του κ. Ανδριανού, ότι αυτά είναι θέματα Υπουργείου Παιδείας και όχι Υπουργείου Αθλητισμού.

           Νομίζω ότι ο κ. Ανδριανός σκέφτεται ορθολογικά, αλλά έχει γίνει μια παρέμβαση από το Υπουργείο Παιδείας επί προηγούμενης ηγεσίας και αυτό αφορά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών αθλητών, όπως λέτε» .

Για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τη δήλωση του αντιπρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:

             «Είχαμε καθυστερήσεις όχι όμως όπως πέρυσι. Είναι πολύ καλύτερα φέτος. Οι ηγεσίες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης χειρίζονται τα πράγματα πιο ευέλικτα και πιο αποφασιστικά. Η δήλωση του αντιπρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήταν απαράδεκτη. Χριστός και Απόστολος! Δηλαδή η εφαρμογή του νόμου είναι φασιστοποίηση; Ίσως κάτι άλλο ήθελε να πει γιατί τον γνωρίζω τον άνθρωπο. Ήταν ο όρος απολύτως ακατάλληλος.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.