yp.paideiasΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

«Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα που σχετίζεται με τη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων . Ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των φοιτητών που εισάγονται. Ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των φοιτητών που μετεγγράφονται. Εμείς λέμε, να εφαρμοστεί ο νόμος, να εξειδικευτεί περισσότερο, δεν έχω καμιά αντίρρηση να καταθέσω σχετικές ρυθμίσεις στη Βουλή εφόσον συμφωνήσουμε, ώστε όλη την αρμοδιότητα καθορισμού του αριθμού εισακτέων να την έχουν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και αυτό να γίνει τώρα και να γίνει για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και να καταθέσουμε τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή τον Δεκέμβριο και να τη ψηφίσουμε τον Ιανουάριο.

Απ’ ότι φαίνεται από τη συζήτηση, πέρα εκείνων των Πρυτάνεων και των Προέδρων που είναι αρνητικοί εντελώς και λένε όχι, γιατί αυτά είναι πολιτικά θέματα , οι πολιτικοί θα τα καθορίζουν , υπάρχουν και συλλογικές δικές τους προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες λένε ναι και ότι για να γίνει αυτό πρέπει να είχαν γίνει κάποια πράγματα . Εμείς δεν σκεφτόμαστε έτσι. Εμείς λέμε για το πολύ συγκεκριμένο θέμα για το οποίο έχουν γίνει τόσες πολλές διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών ετών ,ας δώσουμε τώρα τη λύση που τόσα χρόνια ζητούν. Πέρα από όλα τα άλλα που η νομοθεσία ρυθμίζει, να το ρυθμίσουμε με τρόπο πολύ λεπτομερειακό τώρα και όχι του χρόνου ή σε δύο και τρία χρόνια».

Ερώτηση δημοσιογράφου: Όμως λένε ότι πρέπει να ξέρουν τα οικονομικά τους και τους πόρους που θα διαθέτουν.

«Γνωρίζουν τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς , γνωρίζουν ότι η χώρα είναι σε κρίση και ενδεχομένως να αρχίσει να την ξεπερνάει του χρόνου αν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι αυτοί που υπολογίζουμε και γνωρίζουν τις δυνατότητές τους . Μεγαλειώδεις αλλαγές δεν θα γίνουν. Τα επιχειρήματα αυτά δεν είναι βάσιμα. 100% μπορεί να γίνει τώρα . Κι αν θέλουν κι έναν γενικότερο τετραετή σχεδιασμό σε ό,τι αφορά στα οικονομικά και τα υπόλοιπα θέματα, κι αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Αλλά όχι όλες αυτές οι σκέψεις να γίνονται με σκοπό να πάει πάρα πολύ πίσω και να μη γίνει τώρα η μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το κράτος που τις έχει σήμερα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Δεν μπορώ να καταλάβω και δεν μπορώ να δεχθώ οποιονδήποτε λόγο άρνησης . Είναι ένα αίτημα που καταθέτουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια κι εμείς προτείνουμε να γίνει τώρα».

Δημοσιογράφος: Και να ρυθμιστεί και το πρόβλημα των μετεγγραφών με αυτόν τον τρόπο.

«Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο οι ίδιοι να ρυθμίσουν και το θέμα των μετεγγραφών. Και είπα και στο τέλος της παρέμβασής μου, ότι αυτό σημαίνει πως θα αναλάβουν και το σύνολο της ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικογένεια, απέναντι στους νέους ανθρώπους οι οποίοι ονειρεύονται και θέλουν να οργανώσουν το μέλλον τους».

Δημοσιογράφος: Τώρα τι διαδικασία ακολουθείται;

«Τώρα, τον αριθμό των εισακτέων τον καθορίζει η Πολιτεία , με απόφαση του Υπουργού. Παίρνει από τα ιδρύματα τις απόψεις τους και κάνει ο Υπουργός αυτό που πρέπει να κάνει κατά την δική του επιλογή . Δεν είναι σωστό αυτό».

Δημοσιογράφος: Η πρόταση ποια είναι;

«Ο Υπουργός απλώς να υπογράφει χωρίς να έχει καμιά διακριτική ευχέρεια. Εμείς ακούμε τις διαμαρτυρίες των παιδιών. Μπορεί πολλές φορές να είναι λίγα τα σχολεία που είναι σε κατάληψη, μικρός ο αριθμός των διαμαρτυρομένων ή άλλες φορές μεγαλύτερος. Εμείς ακούμε τις αγωνίες τους για παράδειγμα για την πολλή ύλη και θα ανταποκριθούμε μέσα σε αυτήν την εβδομάδα. Εν μέρει έχουμε ήδη ανταποκριθεί. Στα όνειρα αυτών των ανθρώπων για μια θέση στην εκπαίδευση.

Αν δεν τους την δώσουμε, την αναζητούν στο εξωτερικό, αυξάνοντας το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν άλλων χωρών. Και λέμε να μην γίνεται αυτό .Αλλά και παράλληλα τα Πανεπιστήμια να μην είναι κάθε μέρα στην αντίδραση. Η χρυσή τομή είναι για εμάς αυτήν την αρμοδιότητα να την αναλάβουν τα ίδια τα Ιδρύματα και να σταματήσει αυτή η διελκυστίνδα. Το κράτος να περιοριστεί- όπως και το άρθρο 16 ορίζει- στο να αξιολογεί μέσω της ΑΔΙΠ και να χρηματοδοτεί στο μέτρο της δυνατότητάς του τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ».

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.