platos-logoΗ δράση «Διάλογοι» απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα και αποσκοπεί στην σύνδεση των Iδεών του Πλάτωνα με πλήθος μαθημάτων του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Tο πρόγραμμα «Διάλογοι» απoτελείται από σύνολο εκπαιδευτικών δράσεων, σκοπός των οποίων είναι η εξοικείωση των μαθητών με το αξιακό απόθεμα που σχετίζεται με την Ακαδημία της Αρχαίας Αθήνας. Τούτο αφορά τις έννοιες του διαλόγου, της επιχειρηματολογίας, της κριτικής σκέψης, της δόμησης ταυτότητας μέσω της συμμετοχής και της πολιτισμικής μνήμης.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ως φορέας υλοποίησης αναλαμβάνει την εκπαίδευση εκπαιδευτικών των δύο πρώτων βαθμίδων σε μεθόδους και εργαλεία αξιοποίησης του πλατωνικού έργου και της τοπικής ιστορίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.

  • Η πρώτη (πιλοτική) φάση υλοποιήθηκε κατά το εκπαιδευτικό έτος 2012-2013 και αφορούσε σχολεία της Αθήνας. Προτεραιότητα δόθηκε στα σχολεία της Ακαδημίας Πλάτωνος και όμορων περιοχών.
  • Η δεύτερη φάση υλοποιήθηκε κατά τα εκπαιδευτικά έτη 2013-2014 στην Αττική και στην Κρήτη.
  • Η τρίτη και τελευταία φάση της δράσης θα υλοποιηθεί κατά τα εκπαιδευτικά έτη 2014-2015 σε τρείς περιφέρειες της χώρας (Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη). Δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολεία των περιοχών αυτών.

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

  • Εισαγωγή στην πλατωνική φιλοσοφία.
  • Αγώνες επιχειρηματολογίας.
  • Τοπική ιστορία, διαχείριση των ιστορικών πηγών και ψηφιακές βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με το ΙΜΕ στο τηλέφωνο 212-2548216 ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα plato.academia.gr/dialogoi/

 Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας.

Με εκτίμηση,

Αντωνία Καπελέρη

 

ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ 38, ΑΘΗΝΑ 11851

Τηλ: 212 254 8216

Fax: 212 254 3838

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.