rsz_11rsz_img_20141028_110001Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να εορτάσουμε μία μεγάλη επέτειο. Πολλές φορές συνηθίζεται αυτές τις ημέρες να τις βλέπουμε απλώς ως αργία ή να τις βλέπουμε ως ημέρες που έχουμε κάποιες υποχρεώσεις ο καθένας. Στις δύσκολες ώρες που περνάμε μία επέτειος όπως της 28ης Οκτωβρίου σημαίνει ότι διατηρούμε ζωντανή μία μνήμη ενότητας, ομοψυχίας του ελληνικού λαού, που υπερέβη διχόνοιες πολυετείς και ενωμένος έδωσε μία μάχη για τα ιδανικά του. Μία μάχη υπέρ βωμών και εστιών την οποία κέρδισε. Η επέτειος, λοιπόν, έχει νόημα να μας κάνει να θυμηθούμε ότι η ενότητα και η ομοψυχία είναι προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία. Σήμερα που περνάμε τη μεγαλύτερη δυσκολία μετά τον εμφύλιο πόλεμο ως χώρα και ως πολίτες, αυτή τη στιγμή, αυτή την περίοδο πρέπει να υπογραμμιστεί η ανάγκη ενότητας και ομοψυχίας για να βγούμε από την κρίση για να επιστρέψουμε στην ευημερία. Υπάρχουν ορισμένες στιγμές, λίγες μέσα στο χρόνο, η 28η Οκτωβρίου, η 25η Μαρτίου, λίγες θρησκευτικές στιγμές όπου πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε ότι θα μπορούμε να τις γιορτάζουμε και να τις σεβόμαστε όλοι μαζί. Δεν πρέπει να επανέλθουμε σε πρόσφατα γεγονότα, στο πρόσφατο παρελθόν, όπου δεν υπήρχε ιερή στιγμή, ήταν όλες ίδιες οι στιγμές και ο καθένας μπορούμε να εκφράσει ότι ήθελε διαλύοντας παρελάσεις, μη επιτρέποντας να γίνουν παρελάσεις ή σταματώντας τις παρελάσεις. Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ορισμένες εξαιρέσεις. Υπάρχουν μέρες για να μπορέσει καθένας να εκφράσει μέσα στα όρια του Συντάγματος τις διαφωνίες του και να πει τις απόψεις τους. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες λίγες στιγμές μέσα στο χρόνο που πρέπει να τις σεβαστούμε. Και αν τις σεβαστούμε και πούμε ότι σε αυτές τις ημέρες θα είμαστε όλοι μαζί τότε και οι παρελάσεις θα γίνονται όπως στο παρελθόν και θα επιστρέψουμε στον καθένα που θα θέλει να συμμετάσχει να το χαρεί. Νομίζω ότι έφτασε η στιγμή να πούμε ότι είναι οι τελευταίες φορές αυτές οι επέτειοι να εκφράζονται με αυτά τα μέτρα ασφαλείας, που όμως, τώρα είναι απαραίτητα διότι δεν συμφωνούμε. Πρέπει να συμφωνήσουμε στα ελάχιστα ως δείγμα σεβασμού γι’ αυτούς που έδωσαν την ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα εδώ. Για να αποτίσουμε τιμή σε αυτούς που έδωσαν την ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και για να χαρούμε τα παιδιά μας που παρελαύνουν πρέπει να κάνουμε μία ανακωχή αυτές τις ημέρες. Σε λίγο θα διαλύουμε και την Ανάσταση ή τον Επιτάφιο; Δηλαδή, δεν μπορούμε να τιμήσουμε κάτι όλοι μαζί; Πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα σε όλα τα κόμματα εντός και εκτός Βουλής σε όλα τα συνδικάτα και σε όλους τους διαμαρτυρόμενους που έχουν συνασπιστεί σε σωματεία. Όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι αυτή ήταν η τελευταία φορά. Τα παιδιά μας πρέπει να γιορτάσουν μαζί με τους γονείς τους αυτές τις ημέρες και όχι χωριστά.

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων πριν από την παρέλαση κατέθεσε στεφάνη στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.