library NafplioΘέμα:  «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ 2014-2015»

 

Σας ενημερώνουμε ότι το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης», αποφάσισε, για το σχολικό έτος 2014-15, την υλοποίηση (εκτός των άλλων) Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων – Δραστηριοτήτων για την παλιά πόλη του Ναυπλίου, μικρής διάρκειας (1 ½ ώρας περίπου). Τα Προγράμματα αυτά απευθύνονται, κυρίως, σε ομάδες μαθητών (μέχρι 30 το ανώτερο), που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Ναύπλιο, στα πλαίσια υλοποίησης Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, Ερευνητικών Εργασιών (PROJECT) και, αν υπάρχει η δυνατότητα, απλών Εκπαιδευτικών Επισκέψεων και Περιπάτων.

Η παλιά πόλη του Ναυπλίου και τα κάστρα της, αποτελούν ένα αυθεντικό πεδίο εφαρμογής βιωματικών δραστηριοτήτων για περιβαλλοντικά και πολιτιστικά προγράμματα. Το ιστορικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του Ναυπλίου, σε στενή σχέση με το φυσικό περιβάλλον, δημιουργούν ένα εξαιρετικό πλαίσιο ανάπτυξης δραστηριοτήτων. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης», επί 15 έτη πραγματοποιεί προγράμματα Τοπικής Ιστορίας, Βιβλιοθηκονομίας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων. Χιλιάδες μαθητές τόσο από την Αργολίδα, όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα έχουν παρακολουθήσει τα Προγράμματα. Οι εμπειρίες μας από τις συνεργασίες αυτή είναι εξαιρετικές.

Η συμμετοχή στα Προγράμματα είναι, φυσικά, ελεύθερη, χωρίς κόστος. Στους Καθηγητές/τριες χορηγείται Βεβαίωση Συμμετοχής.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» οργανώνει και υλοποιεί αυτά τα Προγράμματα – Δραστηριότητες, με την εθελοντική συνεργασία της κ. Μαρίας Π. Δοντά, Φιλολόγου, με εμπειρία στην εκπόνηση καινοτόμων Προγραμμάτων και Δραστηριοτήτων.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

  1. «Η επίδραση του Γεωφυσικού παράγοντα στην εξέλιξη της πόλης του Ναυπλίου»

(από την Αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, με έμφαση στην Επαναστατική και Καποδιστριακή περίοδο)

 

  1. «Αειφορική διαχείριση της παλιάς πόλης του Ναυπλίου: Πόσο εφικτός είναι ένας τέτοιος στόχος;»

(Τουρισμός και Αειφορική Ανάπτυξη, Φέρουσα Ικανότητα ενός ιστορικού χώρου, Χρήσεις και παρεμβάσεις σε διατηρητέα κτίρια).

  1. «Η συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στη δημιουργία του ΝΕ κράτους:

α) Οικιστική Πολιτική – Νεοκλασικισμός

β) Κοινωνική Πολιτική – Εκπαίδευση

γ) Πολιτική ανασυγκρότηση ΝΕ κράτους

δ) Η δολοφονία του – Η πορεία από το Κυβερνείο μέχρι τον Άγιο Σπυρίδωνα το πρωί της Κυριακής 27ης Σεπτεμβρίου 1831».

 

  1. «Ο Όθωνας και η Αντιβασιλεία στο Ναύπλιο. Δίκη Κολοκοτρώνη»

 

  1. «Τα ενετικά και τούρκικα κτίρια της πόλης του Ναυπλίου»

(Μουσείο, Βουλευτικό, Φυλακές Λεονάρδου, Φραγκόκλησσα, Οθωμανικές κρήνες κ.λπ.)

 

  1. «Πλατείες – Ναοί και η συμβολή τους στην εξέλιξη του Ναυπλίου»

(Εκκλησίες της παλιάς πόλης του Ναυπλίου: Αγία Σοφία 1100 μ.Χ., Άγιος Γεώργιος – Παναγία 1540 μ.Χ, Άγιος Σπυρίδων 1702, μ.Χ, Άγιος Νικόλαος 1713 μ.Χ.)

 

  1. «Το 1ο Στρατιωτικό και το Πολιτικό Νοσοκομείο Ναυπλίου»

(Υγεία και περίθαλψη κατά την Επαναστατική και Καποδιστριακή περίοδο)

 

  1. «Το Ναύπλιο μέσα από τη Βαβυλωνία του Δημητρίου Βυζάντιου»

(Μέσα από το κλασικό θεατρικό έργο γνωριμία με το Ναύπλιο του 1827)

 

  1. «Το φρουριακό συγκρότημα της Ακροναυπλίας»

(Βυζαντινό, Φράγκικο, Ενετικό κάστρο)

 

  1. «Το κάστρο του Παλαμηδιού»

(Η οχυρωματική τέχνη την εποχή της Αναγέννησης)

Τα Προγράμματα μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα με τους σκοπούς και τους στόχους των Προγραμμάτων των Ομάδων μαθητών και πραγματοποιούνται είτε στο χώρο της Βιβλιοθήκης (ημέρες και ώρες λειτουργίας της και όταν δε συμπίπτουν με τα άλλα εκπαιδευτικά Προγράμματά της) είτε με περιηγήσεις στην παλιά πόλη του Ναυπλίου και τα κάστρα.

Για την καλύτερη οργάνωση των Προγραμμάτων παρακαλούνται οι κ. κ. Δ/ντριες, Δ/ντές και Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί, που επιθυμούν τη συμμετοχή Ομάδων μαθητών τους στα Προγράμματα, να επικοινωνήσουν με τη Βιβλιοθήκη, και να αποστείλουν την επισυναπτόμενη αίτηση συμμετοχής (τηλ. – fax 27520.27256, e-mail [email protected], Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9.00 -15.00), προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα Προγράμματα και οι ημερομηνίες και ώρες υλοποίησής τους, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 14-11-2014.

Σε περίπτωση που σχολικές ομάδες επιθυμούν τη συμμετοχή τους στα Προγράμματα μέχρι 14-11-2014 παρακαλούμε να επικοινωνήσουν άμεσα με τη Βιβλιοθήκη για τη διαμόρφωση του Προγράμματος.

Τα Προγράμματα και το σχετικό έντυπο αίτησης συμμετοχής μπορείτε να τα βρείτε και στην ιστοσελίδα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» http://vivlnafpl.arg.sch.gr.

Παρακαλούνται οι Υπεύθυνες/νοι Σχολικών Δραστηριοτήτων, Π.Ε., Α.Υ. και Πολιτιστικών να προωθήσουν το έγγραφο στα Σχολεία της περιοχής τους για την ενημέρωσή τους.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» είναι στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και πληροφορίες.

Με εκτίμηση,

Η Διευθύντρια

Βασιλική Σταματοπούλου

Εκπαιδευτικός ΠΕ/Ε

Αίτηση συμμετοχής

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.