KazantzakisΤο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης για το χειμώνα του 2014 θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο», του Ν. Καζαντζάκη με τον Τάκη Χρυσικάκο.

Η παράσταση ανεβαίνει σε θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου, εικαστικά Βάλια Μαργαρίτη, επιλογές τραγουδιών Σταύρος Ψαρουδάκης, φωτισμοί Μιχάλης Σκουλάς.

«Αλάκερη η ψυχή μου μια κραυγή κι όλο μου το έργο το σχόλιο στην κραυγή αυτή. Φωνάζω τη μνήμη να θυμηθεί, περμαζώνω από τον αέρα τη ζωή μου, στέκουμαι σαν στρατιώτης και κάνω την αναφορά μου στον Γκρέκο, γιατί αυτός είναι ζυμωμένος από το ίδιο κρητικό χώμα με μένα και καλύτερα απ’ όλους τους αγωνιστές που ζουν η που έχουν ζήσει μπορεί να με νιώσει»

                         Ν. Καζαντζάκης

            Η «Αναφορά στον Γκρέκο» είναι μια παράσταση επίκαιρη, καθώς το 2013 συμπληρώθηκαν 130 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ το 2014, 400 χρόνια από το θάνατο του Ελ Γκρέκο. Στην παράσταση πρωταγωνιστεί ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, ενώ η κρητική μουσική συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!

Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

Η «Αναφορά στον Γκρέκο», είναι το τελευταίο έργο του μεγάλου Έλληνα-Κρητικού συγγραφέα. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια “αναφορά” με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ο συγγραφέας ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια (αφού προηγουμένως αναφέρεται στους προγόνους και τους γονείς του) και σταματά στην ημέρα της “κρητικής ματιάς” και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας.

 Δυστυχώς, έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια διάφοροι τυχάρπαστοι, θίασοι που ο μοναδικός τους σκοπός είναι το κέρδος, να έρχονται στο νησί μας και να παρουσιάζουν χαμηλού επιπέδου παραγωγές στους μαθητές με αποτέλεσμα να τους κοροϊδεύουν. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης, όλα αυτά τα χρόνια, έχει αποδείξει με τη συνέπεια και τη σοβαρότητα που το διέπει ότι στόχος του είναι να φέρει τα παιδιά κοντά στο ποιοτικό θέατρο. Σας καλούμε λοιπόν, μετά και από την άριστη συνεργασία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, να στηρίξετε και φέτος την προσπάθεια του Θεάτρου Κρήτης, του τοπικού μας θεάτρου, να ανταποκριθείτε στη νέα μας πρόταση φέρνοντας τους μαθητές στο θέατρο και με χαρά περιμένουμε μια θετική σας απάντηση.

Ακολουθεί ολοκληρωμένη πρόταση συνεργασίας, προκειμένου να ενημερωθείτε. Συνεργάτης του Θεάτρου Κρήτης θα είναι στη διάθεσή σας, για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία θελήσετε.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • Οι παραστάσεις για τους μαθητές θα δοθούν από την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου2014 κατόπιν συνεννόησης.

  • Η παράσταση διαρκεί 1 ώρα και 15΄ περίπου χωρίς διάλλειμα. Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Θεατρικό Σταθμό, χωρητικότητας 250 ατόμων.

  • Η τιμή του εισιτηρίου για τους μαθητές είναι το ποσό των #5,00# €

  • Η μετακίνηση (εάν χρειαστεί) των μαθητών στην παράσταση δεν είναι ευθύνη του Θεάτρου

  • Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο του Θεάτρου (2821044256). Υπεύθυνη κα. Ρία Λακιωτάκη.

  • Λόγω του περιορισμένου αριθμού παραστάσεων, θα τηρηθεί ΑΥΣΤΗΡΑ σειρά προτεραιότητας.

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση Υπουργείου Παιδείας
Επόμενο άρθρο12.848 αιτήσεις για μετεγγραφές φοιτητών
Ο Μανόλης I. Μαυρακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2000 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος σε σχολεία και φροντιστήρια της Μέσης Εκπαίδευσης. Από το 2018 συνεργάζεται με τις εκδόσεις Πατάκη εκδίδοντας σημαντικό αριθμό βιβλίων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Είναι δημιουργός και διαχειριστής της εκπαιδευτικής σελίδας filologikos-istotopos.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.