olmeΗ τακτική που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας στις υπηρεσιακές μεταβολές τα τελευταία χρόνια με τον τρόπο υπολογισμού των κενών, οδήγησε σε αδικαιολόγητη μείωση των μεταθέσεων, αλλά και στην απαράδεκτη μείωση των αποσπάσεων από σχολείο σε σχολείο, ακόμη και στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν διαπιστωμένα κενά.

Αποτέλεσμα της τακτικής αυτής είναι να έχουν εγκλωβιστεί πολλοί εκπαιδευτικοί μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους και να αντιμετωπίζουν αξεπέραστα προβλήματα επιβίωσης λόγω των μειώσεων των μισθών, της αύξησης του κόστους ζωής αλλά και της άμεσης φορολογίας.

Οι εκπαιδευτικοί αυτοί αναγκάζονται να ζητάνε άδειες άνευ αποδοχών επικαλούμενοι τη νομοθεσία (άρθρο 16, περ. Ε΄ του Ν. 1566/85, άρθρα 51 και 53 του Ν. 3528/2007, παρ. 4 του άρθρου 37 του Ν. 3986/2011).

Δυστυχώς, πολλά ΑΠΥΣΔΕ απορρίπτουν τις αιτήσεις αυτές, παρόλο που η νομοθεσία προβλέπει ότι  «μπορεί να χορηγείται άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι» ακόμη και στις περιπτώσεις που η αίτηση γίνεται μετά τον Ιούνιο, επικαλούμενα την ύπαρξη κενών και τη μη ύπαρξη πιστώσεων για αναπληρωτές. Πρόκειται προφανώς για παραλογισμό αφού η πρόσληψη ενός αναπληρωτή κοστίζει στο δημόσιο περίπου το μισό ενός μονίμου εκπαιδευτικού! Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις δυστυχώς υπακούοντας  πιστά τις επιταγές της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. για τη μείωση των προσλήψεων με κάθε κόστος – κοινωνικό, αλλά και οικονομικό στη συγκεκριμένη περίπτωση – δεν χορηγούν άδειες ή επιβάλλουν περιορισμούς στη χορήγησή τους.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ζητάει να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις για άδειες άνευ αποδοχών που κατατίθενται την περίοδο αυτή, καθώς και να επανεξεταστούν όσες απορρίφθηκαν. Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις οφείλουν να κατανοήσουν τα προβλήματα των εκπαιδευτικών και να σταματήσουν να τους εξωθούν σε παραιτήσεις.

Για να δείτε το αρχείο σε pdf … εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.