yp.paideiasΣυνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, στην δημοσιογράφο Μ. Νικολάρα, παραχώρησε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος απάντησε ερωτήσεις για:

Τις μετεγγραφές των φοιτητών: «Κρατήσαμε ανοιχτή τη γραμμή για την υποβολή των αιτήσεων, δεν άλλαξε η εικόνα από χτες. Την κρατήσαμε ανοιχτή μέχρι τις 12 το μεσημέρι σήμερα, στις 12 το μεσημέρι έδωσα την εντολή να κλείσει. Και την κρατήσαμε ανοιχτή γιατί προς έκπληξή μας χτες δεν είχαμε την τελευταία μέρα σχεδόν καμία σοβαρή αλλαγή. Δηλαδή έχουμε 13.428 κωδικούς και πραγματικές αιτήσεις 12.848, δηλαδή έχουμε μια απόκλιση αρκετά σοβαρή, σε σχέση με αυτούς που πήραν κωδικό για να μπουν στο σύστημα και να κάνουν αίτηση και με αυτούς που τελικά έκαναν Ο αριθμός είναι τελικά κατώτερος του αναμενομένου, άρα είναι ευκολότερο το πρόβλημα. Υπολογίστηκε ότι από αυτούς κάποιοι έχουν κάνει αίτηση βάσει της ρύθμισης που εγώ έκανα για τις φτωχές οικογένειες. Η δική μου ρύθμιση δεν ήταν χωρίς περιορισμούς, είχα πει 10% περιορισμός. Άρα να υπολογίζετε ότι θα είναι λιγότερες τελικά οι περιπτώσεις των μετεγγραφών. Επίσης έχουμε εικόνα από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα Ίδρυμα το οποίο να δέχεται μεγάλο κύμα, ούτε κανένα Ίδρυμα από το οποίο να φεύγει κόσμος που να του απειλεί την ύπαρξη του. Από ορισμένα Πανεπιστήμια φεύγουν, αλλά δεν φεύγει αριθμός που να κλονίζει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου και αν αυτό συγκριθεί και συσχετιστεί με το γεγονός ότι δώσαμε περισσότερες θέσεις στα Πανεπιστήμια σε φοιτητές στα περιφερειακά φέτος, τότε νομίζω ότι είμαστε στα ίδια. Υπήρχε η δυνατότητα να ασκηθεί το δικαίωμα της μεταγγραφής όπως υπολόγιζαν οι στατιστικές των Πανεπιστημίων από 40.000 φοιτητές, αλλά δεν το άσκησαν. Οι αιτήσεις είναι οι κλασικές και πέρσι τόσες ήταν, αλλά τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πήραν 1.300, αλλά οι αιτήσεις τόσες ήταν τελικώς.

                Παρ’ ότι δόθηκε δικαίωμα και μια μεγάλη χαλαρότητα στα κριτήρια, τελικά δεν υπήρξε μεγαλύτερος αριθμός και από τη μια πλευρά πρέπει κάποιοι να αναλογιστούν τι είναι αυτά που έλεγαν για μας όλο το καλοκαίρι, από την άλλη εμείς που ξέρουμε ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα πιστεύουμε στη συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, δουλέψαμε μαζί τους, δεν κάναμε του κεφαλιού μας τους ακούγαμε, μας άκουγαν, σκεφτήκαμε διάφορα πράγματα κατά καιρούς προσπαθώντας να δώσουμε λύσεις και τελικά δώσαμε καλές λύσεις. Σε ότι αφορά τους υποψηφίους των παρελθόντων ετών με το 10%, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε πως δεν θα περιληφθεί στις μετεγγραφές, αφού το λέει ο νόμος που ψηφίστηκε 4 Μαΐου. Ο νόμος το όριζε πεντακάθαρα. Και τώρα που μιλάμε για σχεδόν 13.000 αιτήσεις, δεν είναι μικρός ο αριθμός. Πέρσι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πήραν 1.300 επαναλαμβάνω. Είναι πάρα πολύ μεγάλος ο αριθμός. Απλώς είναι διαχειρίσιμος. Αυτή είναι η διαφορά. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε τώρα να ανοίξουμε τις σχετικές ρυθμίσεις κι άλλο.

                Εμείς πιστεύουμε ότι διασώθηκαν και οι δύο στόχοι, επιτεύχθηκαν και οι δύο στόχοι και να μπορεί ένας άνθρωπος που έχει οικονομικά προβλήματα να σπουδάσει το παιδί του και ταυτόχρονα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να λειτουργούν. Γιατί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών ο κ. Φορτσάκης μας έδωσε ένα παράδειγμα, μας λέει «μας πιέζετε πάρα πολύ, αλλά για σκεφτείτε, ένας πιλότος που έχει ένα αεροπλάνο που χωράει 200 επιβάτες θα το πετάξει αν μπουν 400; Δεν θα το πετάξει». Άρα υπάρχει ένα όριο. Επειδή ο αριθμός είναι διαχειρίσιμος, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να βάλουμε κι άλλους. Εκείνο που πρέπει να κρατήσετε εσείς είναι αυτό που υπόσχομαι, μέσα στην εβδομάδα αυτή να στείλουμε όλα τα στοιχεία στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Τώρα θα δουλέψουμε από Δευτέρα πάρα πολύ ώστε Τετάρτη με Πέμπτη να στείλουμε στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ τις αιτήσεις μετεγγραφών και να τους παρακαλέσουμε να τρέξουν τις διαδικασίες παρ’ ότι δεν έχουν επαρκές διοικητικό προσωπικό, να τελειώνουμε γρήγορα. Να μην χάσουν το εξάμηνο τα παιδιά».

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα κενά στα σχολεία και πως θα καλυφθούν: «Τη Δευτέρα το πρωί θα κάνουμε την τελική εκτίμηση τι προσωπικό έχουμε ακόμη να διαθέσουμε, γιατί προκύπτουν κενά εν λειτουργία. Ενημερώνομαι λοιπόν ότι από το Σεπτέμβριο που άνοιξαν τα σχολεία, άρχισαν -όπως γινόταν και κάθε χρονιά- να υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης ή αδειοδότησης ή αδειοδότησης λόγω κύησης διάφοροι εκπαιδευτικοί. Αυτά τα κενά είναι να ζητούν ακόμη και αλλαγή εκπαιδευτικής περιφέρειας, γιατί ακόμη έχουμε και τέτοια αιτήματα. Προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά στα όρια του εφικτού και του δυνατού.

                Από την αρχή είπα ότι όλα τα κενά που προβλέπει ο νόμος και οι υπουργικές αποφάσεις και οι σχετικές κανονιστικές πράξεις γενικότερα, δεν μπορούμε να τα καλύψουμε. Ας πούμε τα Ολοήμερα σχολεία ξέρουμε τα προβλήματα που έχουν και δεν μπορούμε να δώσουμε τις λύσεις που θα ήταν ικανοποιητικές, αλλά μπορούμε να δώσουμε λύσεις και δίνουμε λύσεις που είναι επαρκείς. Αυτό είναι και το στοίχημά μας άλλωστε.

                Για τα κέντρα ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης που έχουν οφειλές στο ΙΚΑ και τα οποία θα κλείσουν: «Μπορώ να δώσω μια απάντηση επ’ αυτού, επειδή άκουσα διάφορα από την Παρασκευή. Την Τρίτη θα πάω στη Βουλή με κλεισμένες τέτοιες επιχειρήσεις. Την Τρίτη έχουμε συνέχεια για το σχέδιο νόμου για την έρευνα και την τεχνολογία ακούμε φορείς και εκεί θα πάω με αυτούς που δεν πήγαν τελικά να ρυθμίσουν, γιατί κάποιοι τρέχανε. Την περασμένη Πέμπτη μίλαγα στη Βουλή και στις 4 με 4.30 ρύθμιζαν. Για να μην κρυβόμαστε: εμείς έχουμε τα στοιχεία του ΙΚΑ, τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΠΕΠ. Κανένας από αυτούς που αλλάζουν ονόματα, δεν θα ξεφύγει. Αν κάποιος που χρωστάει 11,5 εκατομμύρια ευρώ για να είμαι και συγκεκριμένος δηλαδή, μετονομάστηκε υπάρχει η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτος η μετονομασία δεν σημαίνει απαλλαγή. Αν υπάρχει συνυπευθυνότητα –που υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις- τότε ο διάδοχος είναι διάδοχος και των χρεών του προηγούμενου. Την Τρίτη. Λοιπόν, θα έχει κλείσει. Άρα όλες αυτές και κάποιες ανακοινώσεις που βγήκαν εναντίον του κ. Στύλιου αλλά και κάποιες αιτιάσεις δημοσιογραφικές, δεν μπορούν να παραγνωρίζουν αυτό το γεγονός. Έχουμε την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους βάσει αυτής κλείσαμε τις επιχειρήσεις που κλείσαμε πριν από ένα μήνα και αυτή την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θα τη χρησιμοποιήσουμε και τώρα. Κάποιοι πάνε να ρυθμίσουν. Αν ρύθμισαν, ρύθμισαν. Εμείς θα παρακολουθούμε την τήρηση των ρυθμίσεων. Δεν υπάρχει περίπτωση να μας ξεφύγει κανένας και δεν κάνουμε πίσω ούτε πόντο.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και σε άλλο είδος εκπαιδευτηρίων και δεν ξέρω αν θα αλλάξουμε και τη νομοθεσία. Δεν θα ξεφύγει κανένας. Γιατί εγώ θα κάνω επιχειρηματική αποστολή στο ταξίδι μου στην Κίνα με επιχειρηματίες από αυτή την εκπαίδευση και όποιοι δεν είναι εντάξει δεν θα τους πάρω. Να είμαστε καθαροί σε αυτό. Προβληματικές περιπτώσεις από πάσης πλευράς δεν θα μείνουν στο χώρο της μεταλυκειακής μη Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεν θα παίξω σε αυτό το θέμα και θέλω να στείλω ένα μήνυμα για όσα αυτές τις τρεις μέρες άκουσα. Δεν θα παίξω καθόλου με αυτό το θέμα. Θα το καταλάβουν καλά τις επόμενες μέρες. Και όσοι αφήνουν αιχμές ας αφήσουν και μία και δύο και τρεις αιχμές. Δεν με ενδιαφέρει. Κάτι θα βρουν να πουν, αδιαφορώ πλήρως. Έχω την στήριξη και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του Γραφείου Πρωθυπουργού. Προχωράω πάνοπλος. Δεν θα κάνω πίσω ούτε πόντο, να το λάβουν υπόψη τους αυτό».

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Προηγούμενο άρθροΠαράσταση: “Αναφορά στον Γκρέκο”
Επόμενο άρθροΧορήγηση αδειών άνευ αποδοχών
Ο Μανόλης I. Μαυρακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2000 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος σε σχολεία και φροντιστήρια της Μέσης Εκπαίδευσης. Από το 2018 συνεργάζεται με τις εκδόσεις Πατάκη εκδίδοντας σημαντικό αριθμό βιβλίων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Είναι δημιουργός και διαχειριστής της εκπαιδευτικής σελίδας filologikos-istotopos.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.