Panepisthmio ATHINASΑνοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα (massive open online courses) θα αρχίσουν να προσφέρονται σταδιακά από αυτόν τον μήνα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σε ειδική ημερίδα που οργανώθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσιάσθηκε, σχεδόν στην τελική της μορφή, η πλατφόρμα ανάπτυξης των ανοικτών ακαδημαϊκών μαθημάτων στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Η δράση αυτή υλοποιείται σε εθνικό –οριζόντιο– επίπεδο από την Αστική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Εταιρεία «ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» («Gunet»), στην οποία συμμετέχουν όλα τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας. Με τον όρο “Ανοικτό Μάθημα” νοείται η ελεύθερη πρόσβαση στο περιβάλλον του μαθήματος με εμπλουτισμένο πολυμεσικό περιεχόμενο (διαφάνειες, σημειώσεις, βίντεο, podcasts, διαδραστικό περιεχόμενο) και στο εκπαιδευτικό υλικό του. Η αντίστοιχη κάθετη δράση «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στοχεύει στην ανάπτυξη ανοικτών ψηφιακών μαθημάτων, διαθέσιμων δωρεάν τόσο στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αθηνών, όσο και στο ευρύ κοινό.

Η δράση αυτή υποστηρίζει και ενισχύει τον δημόσιο χαρακτήρα και την αποστολή του Πανεπιστημίου μας. Επίσης, υπηρετεί το όραμα του Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανοικτή πρόσβαση στη γνώση μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών. Συγχρόνως αποτελεί μια πρόκληση και μια μεγάλη ευκαιρία για το Πανεπιστήμιο Αθηνών τόσο για την προβολή του εκπαιδευτικού έργου του, όσο και για την επίτευξη ακόμα πιο ενεργού ρόλου στη διεθνή σκηνή της ανοικτής εκπαίδευσης.

Με τη δράση αυτή τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ανταποκρίνονται σε μια από τις πλέον σύγχρονες και προκλητικές τάσεις της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αυτήν της ανάπτυξης Ανοικτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων (massive open online courses – “moocs”). Πιο συγκεκριμένα, η δράση αυτή ενισχύει την προβολή του εκπαιδευτικού έργου των μελών Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Αθηνών και την κουλτούρα ανάπτυξης ανοικτού περιεχομένου. Επίσης, ευαισθητοποιεί σε θέματα προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και συμμόρφωσης με συστάσεις για την προσβασιμότητα του εκπαιδευτικού υλικού από ΑΜΕΑ. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αναπτυχθούν από αυτό τον μήνα έως τον επόμενο Σεπτέμβριο περίπου 500 ανοικτά ακαδημαϊκά μαθήματα. Τα «ανοικτά μαθήματα» ανοίγουν ακόμα περισσότερο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην κοινωνία.

Το έργο αυτό υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Υπενθυμίζουμε, παράλληλα, ότι την τελευταία δεκαετία, το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη και διάθεση ψηφιακών μαθημάτων, καθώς λειτουργεί εδώ και 11 χρόνια πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης (http://eclass.uoa.gr/), η οποία υποστηρίζει συνολικά 4.672 μαθήματα και 130.653 χρήστες!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.