Του Νίκου Τσούλια

Είναι προσωπική γνώμη μου αλλά και ισχυρή πίστη μου. Ο Οδυσσέας, ο Δον Κιχώτης και ο Μικρός Πρίγκιπας – τηρουμένων των αναλογιών, των πολιτιστικών μεγεθών και των συμβολισμών – είναι εμβληματικές μορφές που θρέφουν εποχές και πολιτισμούς, ανθρώπους και λαούς. Είναι ταξιδευτές της ζωής και της ιστορίας, της αγάπης και του έρωτα, του ονείρου και της φαντασίας, του αγώνα και της επινόησης.

Σπάζουν τα όρια του ορθολογισμού χωρίς να μεταπίπτουν σε ανορθολογισμούς. Διαστέλλουν τα όρια του πνεύματος έξω από τους ορίζοντες της επιστήμης και της λογικής. Διευρύνουν τους τρόπους της σκέψης μας και μετασχηματίζουν τους τακτοποιημένους στοχασμούς μας. Είναι σηματωροί για όλο και πιο νέες εποχές χρησιμοποιώντας αρχέγονους μύθους και πρωτόλεια ερωτήματα του ανθρώπου.

Ο Μικρός Πρίγκιπας κάνει το πιο όμορφο ταξίδι. Κατοικεί στο σύμπαν της φαντασίας του. Γεφυρώνει τα χάσματα και τις ταλαντεύσεις στη σκέψη του ανθρώπου. Κάνει το όνειρο ένα με την πραγματικότητα. Μεταρσιώνει τον κόσμο μας. Τολμά την αποίκιση του συμπαντικού απείρου. Στοχάζεται με τη δύναμη της αγάπης. Αμφισβητεί την τυποποιημένη λογική. «Οι μεγάλοι δεν καταλαβαίνουν ποτέ τίποτα από μόνοι τους και είναι κουραστικό για τα παιδιά να τους εξηγούν ξανά και ξανά».

Η αισθητική του πρόσληψη είναι ανατρεπτική. Κολλημένοι στα γήινα στερεότυπα δεν μπορούμε να κατανοήσουμε μια διαφορετική οπτική. «Μια μέρα είδα τον ήλιο να βασιλεύει 43 φορές. Ξέρεις…, άμα νοιώθεις πολύ λυπημένος, αποζητάς τα ηλιοβασιλέματα». Δεν ψυχανεμίζεται σε οριακές στιγμές, η ζωή του είναι από το φαντασιακό πολύ μακρινό μέλλον… Αυτό που εμείς μόνο το βλέπουμε για τον Μικρό Πρίγκιπα είναι στερέωμα ήχου και μουσικής. «Και τη νύχτα μ’ αρέσει να ακούω τ’ αστέρια. Είναι σαν πεντακόσια εκατομμύρια καμπανάκια».

Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι εδώ: στον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή μας, στην προαγωγή μιας συναισθηματικής νοημοσύνης. Η μεγάλη πρόκληση δεν είναι κάπου μακριά στο άπειρο σύμπαν. Εκεί πήγε για να βρει την αφετηρία: στην πρώτη εστία του Κόσμου, για να αναζητήσει στη συνέχεια τη σοφία του ανθρώπου, που δεν είναι αλλού παρά μόνο στο δρόμο της αυτογνωσίας. «Αν καταφέρεις να κρίνεις δίκαια τον εαυτό σου, είσαι στ’ αλήθεια σοφός». Πώς αλλιώς μπορούμε αν δεν κάνουμε ως νόημα στη ζωή μας την αγάπη και τη γνώση; Πώς θα ανατρέψουμε τα στερεότυπα της τυποποιημένης ζωής μας αν δεν βάλουμε στο στοχασμό μας την αισθητική του Μικρού Πρίγκιπα;

Δείτε και απολαύστε τις φοβερά όμορφες εικόνες του Μικρού Πρίγκιπα. Μη βιαστείτε. Χαζέψτε, στοχαστείτε, ονειρευτείτε… Και πάνω απ’ όλα διαβάστε την αφήγηση – το βιβλίο του. Μην το διαβάσετε με τα μάτια αλλά με την καρδιά και την ψυχή. Κάνετε και κάτι άλλο. Κρίνετε το διάβασμά σας. Αν δεν έχετε μετασχηματιστεί έστω μερικώς μετά από αυτό, αν δεν έχετε γίνει πιο ευαίσθητοι και πιο στοχαστικοί, πιο ονειροπόλοι και πιο αμφισβητίες, κάτι δεν έχει πάει καλά με το διάβασμά σας…

anthologio.wordpress.com


 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.