special-needs-kidsΣτο πλαίσιο των επαναληπτικών εξετάσεων για τους μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως: δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία. δυσορθογραφία, δυσαναγνωσία που παραπέμφθηκαν σε επανεξέταση τον Σεπτέμβριο του 2014, σας υπενθυμίζουμε την ανωτέρω σχετική, καθώς και τις ακόλουθες επισημάνσεις (αναλογικά από άλλες σχετικές για προφορικές εξετάσεις μαθητών με αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) κατά τη διαδικασία της προφορικής επανεξέτασης, τα οποία θα πρέπει να προσέξουν οι εξεταστές:

«Κατά την εξέταση οι εξεταστές επιβάλλεται να επιδιώκουν τη διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας και να υποδεικνύουν στον εξεταζόμενο τυχόν λάθη που δεν οφείλονται σε έλλειψη της απαιτούμενης γνώσης αλλά είναι δυσλεκτικά συμπτώματα π.χ. όταν ο εξεταζόμενος λύνει άσκηση μαθηματικών ή χημείας, ο εξεταστής μπορεί να υποδεικνύει τυχόν αναριθμητισμό, τον οποίο ο ίδιος ο εξεταζόμενος διορθώνει, ώστε να προλαμβάνεται η δημιουργία σύγχυσης, η οποία θα οδηγήσει σε λάθος αποτέλεσμα».

«Αν στην απάντηση κάποιου θέματος απαιτείται γραφική παράσταση και ο υποψήφιος αδυνατεί να γράψει (σχεδιάσει), ο εξεταστής μπορεί να σχεδιάσει τη γραφική παράσταση καθ΄ υπόδειξη του εξεταζόμενου».

«Όταν ο εξεταζόμενος καλείται να απαντήσει σε θέματα όπως είναι η Ιστορία, η Βιολογία κ.λ.π., εφόσον ο εξεταστής διαπιστώνει ότι ο εξεταζόμενος αδυνατεί να αποδώσει το εξεταζόμενο αντικείμενο με συνεχή λόγο, μπορεί να τον εξετάσει με την υποβολή ερωτήσεων, οι οποίες θα τον διευκολύνουν στην διατύπωση των γνώσεων αλλά δεν θα πρέπει να είναι τέτοιας μορφής που θα υποδεικνύουν την απάντηση».

«Μαθητές που επιθυμούν να απαντήσουν και γραπτά σε κάποια ερωτήματα, αυτά αξιολογούνται κατά τη βαθμολόγηση».

«Αν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των θεμάτων ή κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο εξεταζόμενος ζητήσει την ανάγνωση κάποιου θέματος, τότε ο επιτηρητής ή ο εξεταστής αντίστοιχα θα μπορούσε να επαναλάβει άλλη μία φορά την ανάγνωση κάποιου θέματος».

Παρακαλώ το έγγραφο να προωθηθεί στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Νομού σας.

Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Ε.Α.Ε. ΚΡΗΤΗΣ

 

ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μ. ΤΡΙΠΟΛΙΤΑΚΗΣ (M.ed, PhD)

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.