ypourgeio paideias-2

mineduΑνδρέας Λοβέρδος: Να εφαρμοστεί ο Νόμος για τους «αιώνιους» φοιτητές, αρχής γενομένης από 31-8-14, όπως ο ίδιος ορίζει.

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «News Room”και των δημοσιογράφων Βασίλη Ταλαμάγκα και ‘Ελενας Παπαδημητρίου.
Σε ερώτηση για τη διαγραφή των αιώνιων φοιτητών ο Υπουργός απάντησε ότι εφαρμόζει τον Νόμο ο οποίος ορίζει τη διαγραφή των ανενεργών, επί 11 χρόνια τουλάχιστον φοιτητών, αρχής γενομένης από 31-8-14. Αυτό θα οδηγήσει, τόνισε ο Υπουργός στον εξορθολογισμό των Ιδρυμάτων που θα οδηγήσει στη μείωση της γραφειοκρατίας και την οριοθέτηση του κύκλου σπουδών. Πρόκειται για περίπου 180.000 ανενεργούς φοιτητές σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στους οποίους ήδη δόθηκε μία παράταση τριών ετών από το 2009, οπότε και δεν υπάρχει περίπτωση αναστολής της εφαρμογής του Νόμου ή παράταση της προθεσμίας.
Ο κ. Λοβέρδος έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει κανένα νέο Τμήμα απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο Υπουργός τόνισε ότι προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα ζητήσει την ανάθεση διδασκαλίας από τους καθηγητές σε μαθήματα παραπλήσια της ειδικότητάς τους για να καλυφθούν όλες οι  ανάγκες.
Για το αν είναι όλα έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων απάντησε ότι όλα τα βιβλία είναι στα σχολεία, ολοκληρώθηκαν οι μεταθέσεις κατά έναν μήνα νωρίτερα από πέρυσι και θα φροντίσουμε «με προσωπική συμβολή όλα τα σχολεία να έχουν καθηγητές και δασκάλους».

Για το θέμα διαρροής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό ο Υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση απελευθέρωσης της έρευνας και της τεχνολογίας από τις δεσμεύσεις του Δημοσίου με νόμο που συζητείται αύριο και κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή σε ό,τι αφορά την αγορά εξοπλισμού, την κινητικότητα του προσωπικού προς το εξωτερικό, την πρόσληψη ερευνητικού προσωπικού και άλλα θέματα.
Επίσης ο Υπουργός τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει η κάλυψη των κενών, μας ενδιαφέρουν οι δύσβατες περιοχές της χώρας όπου το Σύνταγμα στο άρθρο 101 παράγραφος 4 επιτρέπει αποκλίσεις από την αρχή της ισότητας κι έχουμε στο νόμο που αύριο συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την πρόβλεψη για διπλάσια μοριοδότηση σε όσους πάνε σε νησιά ή σε δυσπρόσιτους τόπους ορεινών όγκων. Συζητάμε και θα ανοίξουμε το θέμα αύριο και την Τετάρτη στη Βουλή, από τούδε και στο εξής όχι για το παρελθόν, να ανοίξουμε την επετηρίδα, δηλαδή να λογαριάζεται η προσφορά καθενός στο διδακτικό έργο της χρονιάς και να προστίθενται αυτά τα μόρια μόριά του.
Δεν το έχουμε αποφασίσει αυτό, δε σπεύδω να αναγγείλω κάτι για το οποίο περιμένουμε τη διαβούλευση στη Βουλή, έχουμε δεχθεί πάρα πολλές προτάσεις, το 95% είναι σε θετική κατεύθυνση». Όσον αφορά τους μεταταχθέντες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τη δημιουργία νέων οργανικών θέσεων ο Υπουργός διευκρίνισε ότι εξαιτίας αυτών των μετατάξεων δημιουργήθηκε το νέο δεδομένο να έχουμε περισσότερο προσωπικό σε ορισμένα αντικείμενα που δεν είναι χρήσιμα για τη διδασκαλία και αυτό μας βάζει σε σκέψη να κάνουμε οργανικές που θα διαιωνίσουν το πρόβλημα αλλά αυτό  δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμη.
Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι την Παρασκευή κατατέθηκε στη Βουλή, χωρίς να ανοιχθεί, η αξιολόγηση των διοικητικών αναγκών των οχτώ Πανεπιστημίων, από την οποία θα προκύψει το τι θα γίνει σε σχέση με τους διαθεσίμους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων και επίσης στον Πρόεδρο της Βουλής καταθέτει  αύριο η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση την αξιολόγηση πανεπιστημίων και ΤΕΙ που ολοκλήρωσε το Φεβρουάριο και τώρα συνέταξε την έκθεσή της.
Όσον αφορά «σε όλα τα ανυπόστατα που κυκλοφορούν ότι καταργείται το άβατο στο Άγιον Όρος διαβεβαιώνω ότι αυτά είναι ή προβοκάτσιες ή ανοησίες ή και τα δύο μαζί» τόνισε ο κ. Λοβέρδος αναφερόμενος σε τελευταία δημοσιεύματα.
Σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με την αύξηση των δόσεων για τους φόρους ή τα ασφαλιστικά ταμεία ο Υπουργός απάντησε ότι «είναι στο σκεπτικό μας ως πολιτικός χώρος, αλλά και κάθε σώφρων Έλληνας πολιτικός πρέπει να έχει στο μυαλό του,  να διευκολυνθεί  ο Έλληνας πολίτης που σήμερα δεν έχει τα χρήματα που του ζητάμε και αν πρόκειται για επιχειρήσεις δεν έχει ρευστότητα.    Τώρα, δεν μπορώ να δημαγωγώ σε βάρος άλλου συναδέλφου, εγώ έχω κάνει τις προτάσεις μου πριν γίνω μέλος της Κυβέρνησης, στηρίζω τις προτάσεις αυτές, εμμένω σε αυτές κι ελπίζω στην πορεία της διαπραγμάτευσης γιατί στο κανάλι σας έχω πει προ δέκα ημερών ότι ακόμα και το πολιτικό κλίμα που θα επηρεάσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας οφείλεται από τρία μεγάλα θέματα.
Το πρώτο είναι να μη γίνουν άλλες απολύσεις στο δημόσιο, το δεύτερο είναι να μην υπάρξει νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και το τρίτο είναι να εξασφαλιστεί η δυνατότητα των οφειλετών, χωρίς τον κίνδυνο του Εισαγγελέα και των κατασχέσεων να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Αυτά τα θέματα τα διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση δεν πετάει πυροτεχνήματα, με συνείδηση ευθύνης, δε σκίζει μνημόνια αλλά επαναδιαπραγματεύεται όπως έχει τη δυνατότητα ανά τρεις κι ανά έξι μήνες και ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα γιατί θα συμφέρει όλους τους Έλληνες πολίτες».
Για το αν βλέπει εξελίξεις το φθινόπωρο ο Υπουργός απάντησε  «η εκτίμησή μου είναι ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει σε περίοδο κρίσης τι ακριβώς θα συμβεί, αλλά αν με ρωτάγατε τι πλειοψηφεί ως πιθανότητα θα σας έλεγα να υπάρχουν πολλές θετικές εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, μετά δηλαδή το Σεπτέμβριο να έχουμε θετικές εξελίξεις για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου πολιτικού χώρου και λιγότερες πιθανότητες να έχουμε τη χώρα σε εκλογές. Αυτή είναι μια εκτίμηση, αλλά δεν διακινδυνεύω να τη στηρίζω με μεγάλη ένταση, μάλλον φαίνεται ότι έτσι θα πάνε τα πράγματα».

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.