Αντίστροφα, πλέον μετρούν οι υποψήφιοι για τις φετινές βάσεις εισαγωγής, καθώς περίπου σε ένα μήνα θα ξέρουν ακριβώς την σχολή στην οποία εισάγονται.

Έμπειροι εκπαιδευτικοί, πάντως τονίζουν πως φέτος οι προβλέψεις για την πορεία των βάσεων μπορεί να είναι παρακινδυνευμένες, καθώς η πορεία τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: Από το επίπεδο των θεμάτων, από τις προσφερόμενες θέσεις, από τις προτιμήσεις των υποψηφίων, από τον αριθμό των υποψηφίων, από τις επιδόσεις, αλλά και από τις μετεγγραφές καθώς οι δικαιούχοι είναι πάρα πολλοί.

Αυτό που αλλάζει κάθε χρόνο και δεν πρέπει να παραβλέπεται είναι οι συμπεριφορές των υποψηφίων, οι οποίες αλλάζουν κάθε χρόνο.
Είναι σαφές πάντως πως η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως στα περισσότερα επιστημονικά πεδία θα ανέβουν οι βάσεις, όπως στο 1ο, 2ο, 3ο, 4ο πεδίο. Δεν θα υπάρχει όμως ισόρροπη αύξηση των βάσεων, καθώς άλλα τμήματα αναμένεται να ανέβουν περισσότερο και άλλα λιγότερο.

Σημαντική άνοδο λόγω των μετεγγραφών θα υπάρξει σε πολύ καλές πανεπιστημιακές σχολές της περιφέρειας. Για παράδειγμα το Μαθηματικό της Αθήνας θα παρουσιάσει σημαντική άνοδο, πολλαπλάσια θα είναι όμως η άνοδος στο Μαθηματικό της Σάμου που δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 700 μόρια. Αναλογα θα κινηθούν και άλλα τμήματα της επαρχίας όπου οι  υποψήφιοι ξέρουν πως αν περάσουν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν την μετεγγραφή τους στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Για το 5ο επιστημονικό πεδίο παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 21% λιγότεροι υποψήφιοι από πέρυσι και παρόλο που τα θέματα δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολα οι βάσεις θα είναι σταθερές στις σχολές υψηλές ζήτησης, όμως θα υπάρχει πτώση στις λιγότερο δημοφιλείς σχολές.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.