prutaneis“Οι νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις μετεγγραφές έχουν δημιουργήσει για μια ακόμα φορά προβλήματα στο σύνολο των Πανεπιστημίων της χώρας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων.
Οι επικεφαλείς των ιδρυμάτων εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές τονίζουν στην ανακοίνωσή τους:
“Το Υπουργείο Παιδείας, αδιαφορώντας για τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρουν κατά μείζονα λόγο οι ψηφισθείσες κατά τον περασμένο Μάιο, αλλά και οι σχεδιαζόμενες νέες ρυθμίσεις, οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών χιλιάδων φοιτητών/φοιτητριών και στην ουσιαστική συρρίκνωση των Περιφερειακών Πανεπιστημίων.
Παράλληλα, το μέτρο αυτό θα θίξει και τα Κεντρικά Πανεπιστήμια, τα οποία θα καταρρεύσουν υπό το βάρος της, για ακόμη μια φορά, αλόγιστης και άμετρης αύξησης των φοιτητών τους, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισακτέων σε πολλά ακαδημαϊκά Τμήματα. Η αναφορά δε, σε μεταφορά κονδυλίων των μετεγγραφέντων φοιτητών, δίχως διευκρίνιση για ποια κονδύλια μιλά το ΥΠΑΙΘ, προκαλεί μεγάλη και εύλογη ανησυχία.
Η προβλεπόμενη δραματική αύξηση των φοιτητών στα Κεντρικά Πανεπιστήμια, ως αποτέλεσμα του μέτρου των μετεγγραφών, θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας, οι οποίες ασφαλώς και δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν με τη μεταφορά των λιγοστών πιστώσεων των μετεγγραφομένων φοιτητών, ώστε να καλυφθούν ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Ως εκ τούτου, η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων, καλεί για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Παιδείας να μην προχωρήσει σε καμία νέα ρύθμιση για επιπλέον μετεγγραφές, παρά να διαβουλευθεί με τα Πανεπιστήμια προκειμένου να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία των Ιδρυμάτων.
Σκόπιμο είναι να δοθούν οικονομικά κίνητρα και να υπάρξει η κατάλληλη φοιτητική μέριμνα (ενδεικτικά, μέσω της δραστικής επέκτασης της δυνατότητας στέγασης και σίτισης) για τους φοιτητές που σπουδάζουν εκτός του τόπου κατοικίας τους, δίκην κοινωνικής πολιτικής και ως εναλλακτική στρατηγική, έναντι της επερχόμενης διάλυσης των Ελληνικών Πανεπιστημίων”.

Προηγούμενο άρθροΚΗ΄ Σεμινάριο Ομηρικής Φιλολογίας.
Επόμενο άρθροΒάσεις πολλών ταχυτήτων
Ο Μανόλης I. Μαυρακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2000 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος σε σχολεία και φροντιστήρια της Μέσης Εκπαίδευσης. Από το 2018 συνεργάζεται με τις εκδόσεις Πατάκη εκδίδοντας σημαντικό αριθμό βιβλίων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Είναι δημιουργός και διαχειριστής της εκπαιδευτικής σελίδας filologikos-istotopos.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.