ypourgeio paideias-2

mineduΤο θεσμό της εξ αποστάσεως διδασκαλίας για ένα μέρος μαθημάτων δεν αποκλείει να θεσμοθετήσει ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ως λύση για τα ιδρύματα τα οποία ενδεχομένως να επιβαρυνθούν από το μεγάλο αριθμό των μετεγγραφών.

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Tο καλό ή κακό του εκπαιδευτικού συστήματος της Ελλάδας είναι ότι έχει εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια και κριτήριο την επίδοση. Έτσι είναι επί δεκαετίες. Το πλεονέκτημα αυτού του συστήματος είναι η αντικειμενικότητα και η έλλειψη διαβλητότητας και το μειονέκτημά του είναι αυτό που όλοι λέμε με την αποστήθιση και την ένταξη σε ένα Τμήμα με κριτήριο την επίδοση και όχι την επιθυμία.

Η πόλη που θα σπουδάσεις εξαρτάται από την επίδοσή σου, αυτό είναι το σύστημά μας με δύο λέξεις. Έτσι τώρα αλλάζει, δηλαδή εάν μπαίνω στο Αιγαίο, στη Χίο επί παραδείγματι και έρχομαι στην Αθήνα με τη μετεγγραφή, είναι διαφορετικό σύστημα. Ένα παιδί που μάτωσε και μπαίνει στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη με απίστευτη επίδοση, κάθεται δίπλα και λογίζεται το ίδιο με ένα άλλο παιδί που δεν τα πήγε καλά και έρχεται με τη μετεγγραφή. Όλα αυτά συνεκτιμήθηκαν από τη Βουλή και από εμένα ως μέλος αυτής τον περασμένο Μάιο και καταλήξαμε στο ότι προηγείται η αδυναμία να σπουδάσει το παιδί. Αυτό προηγείται και αυτό είναι το μεγαλύτερο θέμα. Επιμένουμε σε αυτό και ας μην το βλέπαμε έτσι αλλαγή δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διότι θα ήταν σαν να εμπαίζουμε το εκλογικό σώμα ή να κοροϊδεύουμε τις οικογένειες.

Άρα θα το εφαρμόσουμε και το θέμα είναι να βρούμε λύσεις μαζί με όσους επιθυμούν να βοηθήσουν με μια έξυπνη και καλή ιδέα κ. Πρόεδρε. Μία λύση που θα ήταν πιθανώς εφαρμοστέα από εφέτος σε κάποια ΤΕΙ και ΑΕΙ, είναι για ορισμένα από αυτά τα παιδιά να εφαρμοστεί ο θεσμός της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Μου φέρατε την ιδέα για το ΤΕΙ της Καβάλας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια ιδέα θεσμική που αφορά γενικότερα τη διδασκαλία εξ αποστάσεως. Όχι βεβαίως τη μετατροπή του ΤΕΙ σε εξ αποστάσεως διδάσκοντος ιδρύματος, αλλά συνοδευτικά και για ένα μέρος των μαθημάτων να παρέχεται η δυνατότητα να παρακολουθούνται εξ αποστάσεως.

Είναι μια λύση για όσους μπορούν και μιλούσα με τον Αντιπρόεδρο του ΤΕΙ Αθηνών τον κ. Λύτρα, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι το δικό του τμήμα και κάποια ακόμη τμήματα μπορούν να προχωρήσουν σε αυτή τη λύση. Είναι μια ιδέα.

Μια λύση απτή που εκτιμώ ότι θα δεχτείτε, είναι τα ιδρύματα που επιβαρύνονται να τα ενισχύσουμε οικονομικά με μια αλλαγή της ήδη λειψής χρηματοδότησης που αποφασίσαμε για το 2015. Μια χρηματοδότηση υπέρ των όσων επιβαρύνονται και αυτό για εμάς είναι μια διέξοδος. Από εκεί και πέρα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούμε τις προτάσεις σας, διότι δεν έχουμε σκεφτεί κάτι άλλο άμεσα εφαρμοστέο προς την κατεύθυνση της άμεσης επιτυχίας. Ταυτόχρονα για να κλείσω, έχουμε δύο τροπολογίες από εσάς: η μια τροπολογία με επικεφαλής το συνάδελφο κ Σταμενίτη και η δεύτερη με επικεφαλής το συνάδελφο κ. Τζαμτζή. Αυτές οι τροπολογίες λένε να πάμε και πίσω, αντιλαμβάνεστε όμως ότι δεν είναι δυνατόν να το κάνουμε αυτό. Το τόνισα και στην Ολομέλεια της Βουλής, ότι δεν γίνεται να το εφαρμόσουμε και αναδρομικά για τους επιτυχόντες πέρυσι.

Εάν τα αιτήματα και οι μετεγγραφές είναι τόσες χιλιάδες όσες κάποιοι υπολογίζουν, αντιλαμβάνεστε ότι η σκέψη να πάμε και πίσω είναι απαγορευτική. Τέλος, υπάρχει και μια πρόταση για εγγραφή από Περιφερειακό σε Περιφερειακό Πανεπιστήμιο χωρίς περιορισμούς. Λόγου χάρη, φεύγω από το Ηράκλειο και πηγαίνω στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό το πρότεινε Υπουργός και επίσης θέλουμε να το εφαρμόσουμε, πρώτα όμως θα θέλαμε να διαπιστώσουμε την ισχύουσα κατάσταση, όπως και την κατάσταση που πρόκειται να διαμορφωθεί από το Σεπτέμβριο και κατόπιν θα το εντάξουμε και αυτό. Είναι καλό αυτό και δεν αφορά το κέντρο. Γιατί δεν πάμε στη λογική της αμοιβαίας μετάθεσης και μεταφοράς θέσης από Αθήνα-Θεσσαλονίκη και τούμπαλιν;

Το είχα σκεφθεί κι εγώ προσωπικά και μου είπαν ότι όσες φορές ίσχυσε αυτό – διότι ίσχυσε κατά το παρελθόν – υπήρχαν ορισμένες ιδιοφυίες που έδιναν εξετάσεις, επετύγχαναν και κατόπιν πουλούσαν τη θέση τους. Δυστυχώς το θέμα των μετεγγραφών ήταν γεμάτο διαφθορά και γεμάτο «κομπίνα». Ακόμα και στις περιπτώσεις των αναπήρων υπήρχε διαφθορά και γι’ αυτό προσθέσαμε στην τελευταία τροπολογία να είναι πιστοποιημένοι από το ΚΕ.Π.Α”.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.