exams2Με μεγάλη μερίδα υποψηφίων να έχει κινηθεί, μέχρι στιγμής, σε καλύτερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι, έμπειροι καθηγητές δεν αποκλείουν φέτος να παρατηρηθεί οριακή άνοδο των βάσεων εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές, αλλά και μεγαλύτερη άνοδο στα τμήματα μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.

Δεν αποκλείεται δηλαδή φέτος να δούμε την Ιατρική να «επιστρέφει» πάνω από τα 19.000 μόρια, αλλά και να ανεβαίνουν σημαντικά και τα πολύ χαμηλόβαθμα ΤΕΙ. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι το κατώφλι για την εισαγωγή σε στην ανώτατη εκπαίδευση είχε φτάσει στα 4.267 μόρια.

Την ίδια ώρα οι εκπαιδευτικοί υπενθυμίζουν πως παρά τα μέχρι στιγμής εύκολα θέματα η άνοδος των βάσεων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς στη γενική σειρά των υποψηφίων έχουν προστεθεί οι θέσεις των πολύτεκνων, τρίτεκνων και κοινωνικών κριτηρίων που πέρυσι αποτελούσαν ειδική κατηγορία εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Οι θέσεις αυτές θα προστεθούν σε αυτές των υποψηφίων γενικής σειράς με αποτέλεσμα να προκύψει τεχνητή αύξηση των θέσεων.

Συνεπώς για φέτος αναμένεται να υπάρξει οριακή άνοδος σε όλα τα επιστημονικά πεδία με εξαίρεση το πέμπτο, όπου ο αριθμός των υποψηφίων είναι μικρότερος συγκριτικά με την περυσινή χρονιά. Η άνοδος θα είναι περισσότερο εμφανής στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης, καθώς αναμένεται να υπάρξει υπερσυγκέντρωση υποψηφίων σε μεσαίες βαθμολογίες από 12 έως 15.

Επίσης επειδή οι μετεγγραφές από φέτος είναι ελεύθερες για τις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες, αναμένεται να ανεβούν αισθητά οι βάσεις και στα τμήματα που βρίσκονται στην περιφέρεια και έχουν ομοειδή τμήματα σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς θα αποτελέσουν πόλος έλξης για τους υποψήφιους.

Πηγή: ΟΕΦΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.