istoria_elladasΣυχνότητα: κάθε Τρίτη 20:00 – 22:00
Διάρκεια: 11 εβδομάδες
Διδάσκων: Κωνσταντίνος Τζαμιώτης

Η Ελληνική επανάσταση, η σύσταση του ελληνικού κράτους, οι μεταεπαναστατικοί εμφύλιοι πόλεμοι, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, ο Α’ παγκόσμιος πόλεμος, η Μικρασιατική καταστροφή, το Αλβανικό, η Κατοχή, ο Εμφύλιος πόλεμος, τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια, η δεκαετία του ’60, η Δικτατορία των Συνταγματαρχών, η Μεταπολίτευση, οι εκρηκτικές μεταβολές του ’80, η σύγχρονη εποχή, είναι όλα θέματα που συχνά απασχόλησαν την ελληνική λογοτεχνία.
Ωστόσο, η Ιστορία ενός τόπου δεν είναι μόνο οι επαναστάσεις, οι πολεμικές συρράξεις, οι εμφύλιοι, οι εθνικοί θρίαμβοι ή οι τραγωδίες. Είναι και η ιστορία των αντιλήψεων ανά περίοδο· είναι η μετεξέλιξη των ηθών, των παραδόσεων, των κοινωνικών ζυμώσεων και μεταβολών, των πολιτικών αναταράξεων, των πολιτισμικών αναδιπλώσεων.
Ιστορία ενός τόπου είναι ακόμη, ο αντικατοπτρισμός της Ιστορίας στις μικρές ιστορίες των ανθρώπων, οι διαφοροποιήσεις της μίας και ενιαίας επίσημης Αλήθειας από την πραγματικότητα του καθημερινού όπως τη βιώνουν πρόσωπα διαφορετικής κοινωνικής, οικονομικής και μορφωτικής υπόστασης.
Ιστορία ενός τόπου είναι τέλος το σύνολο των περισσότερο ή λιγότερο διαδεδομένων ιδεών για μια σειρά από ζητήματα όπως η ατομική και συλλογική ταυτότητα, η θρησκευτική πίστη, η αίσθηση περί ελευθερίας, η ευζωία, η έννοια του θανάτου, η σεξουαλικότητα, ο ρόλος των φύλων, τα όρια μεταξύ του κοινώς αποδεκτού από το απαγορευμένο.
Μια προσεκτική περιήγηση σε γνωστά και άγνωστα λογοτεχνικά κείμενα του 19ου και 20ου αιώνα αποδεικνύεται αρκετή για να προσκομίσει κανείς μια σφαιρική εικόνα της πραγματικής ελληνικής ιστορίας.

Εκδήλωστε ενδιαφέρον για αυτό το σεμινάριο

Σας προτείνουμε να δηλώσετε έγκαιρα το ενδιαφέρον σας, για να εξασφαλίσετε την συμμετοχή σας σε συγκεκριμένα σεμινάρια, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.
Με τη συμπλήρωση και αποστολή της παρακάτω φόρμας θα έρθουμε άμεσα σε επικοινωνία μαζί σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.