arxaia_ellhnika1Συχνότητα: κάθε Δευτέρα 18:00-20:00
Διάρκεια: 11 εβδομάδες
Διδάσκουσα: Διονυσία Φουσιάνη

Οι άξονες του μαθήματος είναι, συνοπτικά:
Α) οι λέξεις.  “Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις”, κατά τον Αντισθένη, θα επισκεφθούμε και θα εγκύψουμε, λοιπόν,  στο απέραντα πλούσιο λεξιλόγιο της αρχαίας για να ανακαλύψουμε  λέξεις που έχουν φτάσει μέχρι τις μέρες μας αυτούσιες, π.χ. επίνειο, ή , κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον, λέξεις που νομίζουμε πως δεν ανήκουν καν στη γλώσσα μας, π.χ. μπάνιο, λέξη η οποία λανθασμένα από πολλούς θεωρείται ιταλική, ενώ προέρχεται απ’ τα αρχαία: βαλανείον!
Β) γραμματική και συντακτικό. Θα μάθουμε και θα θυμηθούμε βασικές αρχές τους, όχι μόνο για να αποφύγουμε εσφαλμένες επιλογές στον προφορικό και γραπτό λόγο μας , αλλά   γιατί να μπορέσουμε να   προσεγγίσουμε εύκολα και να εμβαθύνουμε στα νοημάτων  των σπουδαίων κειμένων της γραμματείας μας.
Γ) Θα  «αποκρυπτογραφήσουμε» λέξεις και νοήματα του Ομήρου και θα εκπλαγούμε απ’ την διαχρονικότητά τους, όταν, για παράδειγμα, στην ραψωδία Κ΄ 173  της Ιλιάδας, ο Νέστορας, απαντώντας στο Διομήδη, λέει: «ἀλλὰ μάλα μεγάλη χρειὼ    βεβίηκεν Ἀχαιούς.νῦν γὰρ δὴ πάντεσσιν  ἐπὶ ξυροῦ ἵσταται ἀκμῆς»
Δ) Θα μεταφράσουμε κείμενα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Αισχύλου, του Ευριπίδη, όχι απλώς μεταφέροντας λέξεις και σχήματα  στην νέα ελληνική, αλλά έχοντας σαν στόχο την ανακάλυψη της ουσίας και της φιλοσοφίας που η γλώσσα των μεγάλων αυτών δημιουργών παραδίδει σε εμάς,
Ε) Θα αναφερθούμε σε φράσεις που  χρησιμοποιούμε και δεν γνωρίζουμε ότι προέρχονται από την αρχική μας γλώσσα.
Με λίγα λόγια, το ταξίδι μας  θα μας προσφέρει όλα αυτά που χρειαζόμαστε για να γνωρίσουμε και να συνειδητοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τον ελληνικό πολιτισμό που διαπλέει πλησίστιος τους αιώνες.

Λίγα λόγια για το εγχείρημά μας!

Στην «Ανοιχτή Τέχνη» μαθαίνουμε  τα αρχαία, δηλαδή την αρχική μας, γλώσσα, χωρίς δυσκολίες, χωρίς υπερβολές και κραυγές, με απόλυτο σεβασμό στα τεκμήρια  και στην επιστήμη!
Ένας απο τους πιο διαδεδομένους μύθους, που δυστυχώς ταλανίζουν την κοινωνία και την ψυχή μας, είναι πως τα αρχαία, η αρχική, η μητρική μορφή της γλώσσας μας, δεν έχει και μεγάλη σχέση με την σημερινή νεολληνική μας διάλεκτο και την πλούσια δημοτική μας και ότι είναι δύσκολη στην εκμάθησή της! Επίσης, ότι είναι μια «νεκρή», μια «περιττή» γλώσσα!
Το πώς  είναι δυνατόν να θεωρείται νεκρή μια γλώσσα, η πλειοψηφία των λέξεων της οποίας χρησιμοποιούνται καθημερινώς από έντεκα και πλέον εκατομμύρια ανθρώπους, αυτό ας το εξηγήσουν όσοι προβάλλουν τέτοιες αστήρικτες και αντιεπιστημονικές απόψεις. Η πραγματικότητα τους διαψεύδει, παντοιοτρόπως και  κατηγορηματικά: Οι βασικές μας λέξεις, π.χ: ήλιος, θάλασσα, αέρας, γη, ζωή, μοίρα, τύχη, και χιλιάδες άλλες είναι αρχαίες, αρχικές, βασικές. Δεν άλλαξαν ούτε και πρόκειται να  αλλάξουν ποτέ, όσο υπάρχουν Έλληνες και Ελλάδα. Κι όχι μόνο αυτό. Τα αρχαία ελληνικά είναι τόσο νεκρά, ώστε ο πρωτοπόρος της τεχνολογίας Μπιλ Γκέιτς ονόμασε την εταιρεία του «Μάϊκροσοφτ», απ’ το «μικρός» που, βέβαια, δεν είναι λέξη της δημοτικής αλλά της αρχικής μας. Και η εγκυκλοπαίδεια του διαδικτύου λέγεται «Βικι-παιδεία», η λέξη παιδεία είναι επίσης αρχαία, βέβαια. Και χιλιάδες άλλα τέτοια παραδείγματα, που δεν έχουν τέλος.
Άλλος ένας μύθος είναι ότι τα αρχαία είναι δύσκολα στην εκμάθησή τους. Πώς  όμως μπορεί να είναι δύσκολα, όταν πρόκειται για τις λέξεις μας και για την γλώσσα μας και όταν βασίζονται σε ένα απλό, λογικό σύστημα, σ’ ένα  ευφυές, ακριβές αλλά απλό «λογισμικό», θα λέγαμε με σημερινή ορολογία; Στην λογική βασίζεται όλο το οικοδόμημα της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, γι’ αυτό και θεωρείται ως η γλώσσα της λογικής, των μαθηματικών, της επιστήμης κλπ. Και μην ξεχνάμε, είναι η γλώσσα που γέννησε την Δημοκρατία, κυριολεκτικά!
Γι’ αυτό και η μέθοδος εκμάθησής τους  που διδάσκει η  πολυμαθής, έμπειρη φιλόλογος Διονυσία Φουσιάνη, κύριο στόχο έχει να αναδείξει τον μηχανισμό λειτουργίας της αρχαίας, ξεπερνώντας ταυτόχρονα τον πλαστό φόβο απέναντι στην ίδια μας την γλώσσα, ξεπέρασμα που είναι  απαραίτητη προϋπόθεση  για να κατανοήσουν αλλά και  να χαρούν και να απολαύσουν όλοι τις λέξεις μας, τα νοήματά τους και τις διαστάσεις τους, που αγκαλιάζουν κάθε  επιστήμη. «Είμαστε όλοι Έλληνες σε εξορία», κατά τον μεγάλο Αργεντίνο συγγραφέα Χόρχε Λούις Μπόρχες.
Χωρίς κραυγές, λοιπόν, χωρίς υπερβολές, χωρίς ακρότητες που ίσως οδηγούν σε εσφαλμένα και ανεπιθύμητα συμπεράσματα και μονοπάτια, επιθυμούμε να προσφέρουμε σε όλους την δυνατότητα να μάθουν επιτέλους  αρχαία και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, τον πολιτισμό και την ιστορία μας. «Την γλώσσα μου έδωσαν ελληνική στις ακρογιαλές του Ομήρου», έγραψε ο Ελύτης. Σ’ αυτές τις ακρογιαλιές, σ’ αυτές τις γαλάζιες, διαυγείς κι αστραφτερές θάλασσες θα ταξιδέψουμε!

Εκδήλωστε ενδιαφέρον για αυτό το σεμινάριο

Σας προτείνουμε να δηλώσετε έγκαιρα το ενδιαφέρον σας, για να εξασφαλίσετε την συμμετοχή σας σε συγκεκριμένα σεμινάρια, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.
Με τη συμπλήρωση και αποστολή της παρακάτω φόρμας θα έρθουμε άμεσα σε επικοινωνία μαζί σας.

Πηγή: http://www.anoixtitexni.gr/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.