kolegiaΌπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων, σήμερα λοιπόν υπάρχουν δύο τρόποι αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας των αποφοίτων των Κολεγίων:

– Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων με βάση την Οδηγία 36|2005 που αφορά τα νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, δηλαδή εκείνα που χρειάζονται άδεια ασκήσεως, όπως του πολιτικού μηχανικού ή του δικηγόρου ή του ψυχολόγου.

– Αναγνώριση Επαγγελματικής Ισοδυναμίας Τίτλων Ανώτατης Εκπαίδευσης για τους κατόχους πτυχίων από Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της Οδηγίας 36|2005, δηλαδή πτυχίων σε γνωστικά αντικείμενα που οδηγούν σε μη νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα όπως για παράδειγμα η Διοίκηση Επιχειρήσεων, το Μάρκετινγκ, η Πληροφορική, η Ναυτιλία κλπ.

Αρμόδιο όργανο για την χορήγηση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων των αποφοίτων των Κολλεγίων με εκείνα των αποφοίτων των ελληνικών ΑΕΙ είναι το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), το οποίο αφού εξετάσει την διάρκεια και το πρόγραμμα των σπουδών που έχει ακολουθήσει κάθε απόφοιτος κολλεγίου, αποφαίνεται για την χορήγηση της ισοδυναμίας.

Με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνονται πλέον τα επαγγελματικά προσόντα των αποφοίτων μας και αίρονται τα όποια εμπόδια στην άσκηση του επαγγέλματός τους. Αυτό σημαίνει ότι οι απόφοιτοι ελληνικών κολλεγίων, τα οποία έχουν συνάψει συνεργασίες με Πανεπιστήμια χωρών της Ε.Ε., θα μπορούν να έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα ασκήσεως επαγγέλματος σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με εκείνα που διαθέτουν οι απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων.

Μετά από πολλά χρόνια λοιπόν φαίνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας και το αρμόδιο Συμβούλιο ξεκίνησαν να εφαρμόζουν το Π.Δ. 38/2010 όπως τροποποιήθηκε προσφάτως.

Ελπίζουμε ότι αυτή η αρχή θα ακολουθηθεί από περισσότερες αναγνωρίσεις και με ταχύτερους ρυθμούς.

Οι απαραίτητες ενέργειες που καλείται να κάνει ο ενδιαφερόμενος – σε συνεννόηση πάντα με το Κολλέγιο από το οποίο αποφοίτησε – είναι η συμπλήρωση της σχετικής αίτησης αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας, η συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών (όπως ορίζονται στην σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας) και η κατάθεση του σχετικού φακέλου στο Τμήμα Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων, το οποίο βρίσκεται στο κτίριο του Υπουργείου Παιδείας.

Η όλη διαδικασία αναγνώρισης θεωρητικά δεν είναι δύσκολη αλλά μπορεί να διαρκέσει από (2) έως (4) μήνες.

Πηγή: ΟΕΦΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.