Αρχαία Ελληνικά Α´ Λυκείου: Ενέργειες-χαρακτηρισμός Νικόστρατου (Βιβλίο Γ, Κεφάλαιο 75)

0
29722

Σε ποιες ενέργειες προχώρησε ο Νικόστρατος; Πως τις αξιολογείτε;

Ο Νικόστρατος ήταν επικεφαλής της Αθηναϊκής ναυτικής μοίρας που βρισκόταν μόνιμα στη Ναύπακτο. Του δόθηκε, λοιπόν, εντολή να πλεύσει προς την Κέρκυρα, με σκοπό την ενίσχυση της δημοκρατικής παράταξης και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Αθηναίων. Όταν έφτασε στην Κέρκυρα, προχώρησε στις ακόλουθες ενέργειες:

α) Οι πρωταίτιοι, δηλαδή οι δέκα άνδρες που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα, έπρεπε να συλληφθούν, να δικαστούν και προφανώς να καταδικαστούν («ὥστε ξυγχωρῆσαι…τοὺς αἰτιωτάτους»)

β) Ο Νικόστρατος επιδιώκει τη συμφίλιωση των αντιμαχόμενων μερίδων, μια ανθρωπιστική πράγματι συμφιλίωση. Σαφέστατα ο Νικόστρατος επιδιώκει την ισχυροποίηση των δεσμών ανάμεσα στους Κερκυραίους και τους Αθηναίους

γ) Προτείνει οι Κερκυραίοι τόσο οι ολιγαρχικοί, όσο και οι δημοκρατικοί να έχουν τους ίδιους συμμάχους με τους Αθηναίους. Προσπαθεί να επιφέρει την ομόνοια μεταξύ τους, ώστε να έχουν ακέραιες τις δυνάμεις τους για τον πόλεμο κατά των Πελοποννησίων («ὥστε νομίζειν τοὺς αὐτοὺς ἐχθροὺς καὶ φίλους)»)

   Ο Νικόστρατος είναι μετριοπαθής πολιτικός. Έχει μείνει έξω από τις εντάσεις που προηγήθηκαν και τώρα επιδιώκει να ρυθμίσει τις διαφορές αποκομίζοντας τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη για την Αθήνα. Είναι ρεαλιστής, διαθέτει διπλωματικές ικανότητες και είναι γνώστης καταστάσεων και συνθηκών όπως αυτές της Κέρκυρας. Είναι διαλλακτικός αλλά και διορατικός καθώς προσπαθεί να συμφιλιώσει τις αντίπαλες παρατάξεις στην Κέρκυρα και συμπεριφέρεται ανθρωπιστικά απέναντι στους ολιγαρχικούς. Βέβαια, η στάση του και οι ενέργειές του έχουν ως απώτερο στόχο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Αθηναίων. Η πολιτική του όμως είναι δύσκολο να τελεσφορήσει, καθώς έχουν εξαφθεί τα πολιτικά πάθη και μέγα χάσμα χωρίζει τις δύο πλευρές.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.