EL GRECOΤο έτος 2014, 400 χρόνια από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, έχει ανακηρυχθεί ως «Έτος Greco», κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν πλήθος εκδηλώσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στην Ελλάδα διοργανώνονται επτά εκθέσεις, με πρώτη αυτή που θα πραγματοποιηθεί στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, την περίοδο από 20 Ιουνίου ως 25 Οκτωβρίου 2014, με τίτλο «Ο Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης». Επίκεντρο της έκθεσης αποτελούν οι δύο πίνακες του καλλιτέχνη, (Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά και Βάπτιση του Χριστού) που εκτίθενται μόνιμα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, πλαισιωμένοι από έργα σύγχρονών του δημιουργών (πίνακες, αγιογραφίες, χαρακτικά), καθώς και αρχειακά έγγραφα από μεγάλα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής.

 Βεβαίως, ο εορτασμός του έτους Greco έχει ήδη ξεκινήσει στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης από τις αρχές του έτους, καθώς το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου σχεδίασε και προσφέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα δύο δράσεις (Ψηφιακή εφαρμογή και εκπαιδευτικό πρόγραμμα) με  γενική ονομασία: «Ελ Γκρέκο: Το μεγάλο ταξίδι».

Αναλυτικότερα, για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και εκείνους του γυμνασίου, λυκείου, αλλά και το ενήλικο κοινό, σχεδιάστηκε μια ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή και παρουσιάζει μέσα από πλούσιο υλικό και online παιχνίδια τη ζωή και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Η ηλεκτρονική αυτή εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα και στο κοινό που είναι απομακρυσμένο γεωγραφικά να «περιπλανηθεί» διαδικτυακά στην Τέχνη του Greco. Η εφαρμογή είναι ελεύθερα διαθέσιμη στην κεντρική σελίδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (http://www.historical-museum.gr/gr/educational/view/a) και επομένως μπορεί να αποδειχτεί ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο για την σχολική τάξη αλλά και για κάθε μαθητή ξεχωριστά στο σπίτι του.

Για τους μαθητές του νηπιαγωγείου καθώς και Α΄, και Β΄ τάξης του δημοτικού σχολείου, σχεδιάστηκε επίσης ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο, μέσα από ποικίλες εικαστικές δραστηριότητες και εποπτικό υλικό, θέτει και πάλι ως στόχο τη γνωριμία των παιδιών με το ζωγράφο, τις μετακινήσεις που πραγματοποίησε και την εποχή του. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα πραγματοποιείται μέσα στο Μουσείο από τον Μάρτιο, με προκαθορισμένα ραντεβού και θα προσφέρεται δωρεάν, όπως όλα τα εκπαιδευτικά μαθητικά προγράμματα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Για συμμετοχή στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα, καλέστε καθημερινά στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου, στο τηλέφωνο: 2810 283219 (εσωτ: 106) και ώρες: 13.00-17.00.

                                                                   Από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΙΜΚ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.