Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σας προσκαλούν σε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα

“Η ζωή, η κοινωνία και η φύση μπροστά στις προκλήσεις των Βιοεπιστημών”.

τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014, στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48), με αφορμή την έκδοση του βιβλίου “Θέματα Βιοηθικής” (ΠΕΚ 2013).
*
Θα μιλήσουν:
• ο Ομ. Καθηγητής Νομικής & Διευθυντής του Institute for Advanced Studies for Humanities του Παν/μίου της Φραγκφούρτης, κ. ΣΠΥΡΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ
• ο Ομ. Καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
• ο Ομ. Καθηγητής Βιολογίας του Παν/μίου Κρήτης και Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΟΥΡΟΣ
• η κ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΣΙΝΟΡΕΜΑ, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας & Βιοηθικής του Παν/μίου Κρήτης, επιμελήτρια της έκδοσης,
• Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. ΚΙΤΣΟΣ ΛΟΥΗΣ, Καθηγητής Βιολογίας του Παν/μίου Κρήτης, επιμελητής της έκδοσης.
Είσοδος ελεύθερη.

♦ Ο Σπύρος Σημίτης, διδάκτωρ νομικής του Πανεπιστημίου του Μάρμπουργκ, είναι Διευθυντής του Institute for Advanced Studies in the Huma­nities/Forschungskolleg Humanwissen­schaften, Johann-Wolfgang-Goethe Universität (Φραγκφούρτη), και Ομότιμος Καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο, του οποίου διετέλεσε Καθηγητής Εργατικού και Αστικού Δικαίου και Δικαίου της Πληροφορικής. Είναι μέλος, και πρώην Πρόεδρος, της Γερμανικής Επιτροπής Βιο­ηθικής, μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου, μόνιμος σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Θεμελιωτής του σύγχρονου ευρωπαϊκού δικαίου της πληροφορικής, με το επιστημονικό έργο και τη δημόσια δραστηριοποίησή του έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση σημαντικών ευρωπαϊκών ρυθμίσεων για την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα.

♦ Ο Στέφανος Ι. Γερουλάνος σπούδασε Ιατρική στη Ζυρίχη, το Παρίσι και τη Βιέννη. Απεφοίτησε το 1965 και στη συνέχεια εργάστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης. Εξελέγη Υφηγητής Χειρουργικής το 1982 και Καθηγητής το 1988. Διετέλεσε Διευθυντής της Χειρουργικής Μονάδος Εντατικής Θεραπείας (1977-1993), της Σχολής Νοσηλευτών Χειρουργείου του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (1991-1995), πρώτος Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (1993-1997) και Διευθυντής της Μονάδος Εντατικής Θεραπείας (1993-2010). Το 1997 εξελέγη Καθηγητής Ιστορίας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1997-2005), όπου δημιούργησε το πρώτο Μουσείο Ιστορίας Ιατρικής στην Ελλάδα με πάνω από 20.000 εκθέματα. Το 2005 εξελέγη Πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος και δημιούργησε τον Ιπποκράτειο Κήπο με 220 είδη φυτών από τα 247 που αναφέρονται στην Ιπποκρατική Συλλογή και ένα Μουσείο/Έκθεση Ιπποκρατικής Ιατρικής. Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου (2007-), της Εταιρείας Φίλων του Λαού (2005-) και Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών (2011-). Έχει εκδώσει 25 βιβλία, περί τα 30 κεφάλαια σε βιβλία, πάνω από 380 δημοσιεύσεις και έχει δώσει πάνω από 850 διαλέξεις και εισηγήσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.

♦ Ο Λευτέρης Ζούρος έλαβε Διδακτορικά Διπλώματα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Δίδαξε γενετική και εξελικτική βιολογία στο Πανεπιστήμιο Dalhousie του Καναδά και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης. Υπήρξε μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής των περιοδικών Evolution, Molecular Biology and Evolution και Marine Genomics. Είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανε­πιστημίου Κρήτης, ιδρυτικό μέλος του Προγράμματος Μεταπτυχια­κών Σπουδών «Βιοηθική» του ίδιου πανεπιστημίου, και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το βιβλίο του Ας συμφιλιωθούμε με τον Δαρβίνο (2009) κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

♦ O Kίτσος Λούης σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ, έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα στην κυτταρική βιολογία από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και ασχολείται ερευνητικώς με τη μοριακή γενετική και τη βιολογία τροπικών νόσων. Ήταν μεταδιδακτορικός υπότροφος στα Πανεπιστήμια της Βασιλείας και του Πρίνστον, και από το 1983 είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ-ΙΤΕ) και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ιδρυτικό μέλος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοηθική» του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του. Έχει πάνω από 150 δημοσιεύσεις. Έχει διατελέσει μέλος πολλών διεθνών και ελληνικών επιτροπών και συμβουλίων και είναι εκλεγμένο μέλος της ΕΜΒΟ.

♦ Η Σταυρούλα Τσινόρεμα είναι Καθηγήτρια Σύγχρονης και Νεότερης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, ιδρυτικό μέλος και Διευθύντρια Σπουδών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοηθική», και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πτυχιούχος φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα στην ηθική φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ. Έχει διατελέσει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας και είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για τις Κλινικές Μελέτες (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων). Το ερευνητικό και συγγραφικό έργο της επικεντρώνεται στην ηθική και κοινωνική φιλοσοφία, τη βιοηθική, την επιστημολογία, τη φιλοσοφία της γλώσσας και του νου.

Προηγούμενο άρθροΛατινικά: Γερουνδιακό
Επόμενο άρθροΕπιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης από την ΕΝΕΛΒΙ
Ο Μανόλης I. Μαυρακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2000 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος σε σχολεία και φροντιστήρια της Μέσης Εκπαίδευσης. Από το 2018 συνεργάζεται με τις εκδόσεις Πατάκη εκδίδοντας σημαντικό αριθμό βιβλίων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Είναι δημιουργός και διαχειριστής της εκπαιδευτικής σελίδας filologikos-istotopos.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.