EL GRECOΣτο πλαίσιο του εορτασμού για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Greco, θα προγραμματιστούν μία σειρά εκδηλώσεων, δράσεων, συνεδρίων, διαγωνισμών κ.ά σε επίπεδο Δήμου και Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου που θα διατρέξουν το 2014.

Ως Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων έχω αρχίσει μία πρώτη επαφή με στελέχη του Δήμου Ηρακλείου για συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας στον εορτασμό, που θα αφορά στην υλοποίηση σχετικών δράσεων / προγραμμάτων με τον διάλογο ανοικτό και υπό διαμόρφωση.

Ως αφετηριακά σημεία διαλόγου / προβληματισμού κατέγραψα κάποιες σκέψεις – ιδέες ώστε αυτές να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από συναδέλφους και μαθητικές ομάδες που θα ενδιαφερθούν να καταθέσουν / υλοποιήσουν σχετικές προτάσεις σε περιοχές ενδιαφέροντος και να σχηματίσουν το Δίκτυο Greco.

Ενδεικτικά αναφέρω:

1. Η θεματική προσέγγιση υπό μορφή ενοτήτων της ζωής και του έργου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου – η ζωή του Greco στην Κρήτη / η ζωή του Greco στη Ρώμη / Ο Greco στην Ισπανία.

2. Η ανάδειξη του ιστορικού / κοινωνικού / καλλιτεχνικού περιβάλλοντος του μεγάλου δημιουργού (ελληνικού –ευρωπαϊκού).

3. Οι παράλληλοι διάλογοι του Greco με άλλους σημαντικούς κρήτες μέσα από βιωματικές δραστηριότητες πχ. εικαστικές / γλωσσικές / μουσικές  / θεατρικές.

4. Ο Χάνδακας και η ζωγραφική του Greco: η πόλη ως σημείο συνάντησης και συνύπαρξης πολιτιστικών παραδόσεων της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης.

5. Ο Greco και το εργαστήριό του – Tα καλλιτεχνικά εργαστήρια τον 16ο και τον 17ο αιώνα στην Ευρώπη.

6. Η απήχηση της καλλιτεχνικής παρουσίας του Greco και του εργαστηρίου του σε έργα μεταγενέστερων ζωγράφων πχ. Ο Greco και η μοντέρνα τέχνη.

7. Η σύνταξη Γλωσσαρίου για την κατανόηση όρων σχετικά με τα ρεύματα και τις σχολές της εποχής του Greco.

8. Η συμμετοχή των ομάδων ή των μαθητών σε Διαγωνισμό (εικαστικό / λογοτεχνικό / φωτογραφικό) σε συνεργασία με το Δ. Ηρακλείου – οι μαθητές εμπνέονται από συγκεκριμένα έργα του Θεοτοκόπουλου και προχωρούν στη δική τους εικαστική / ψηφιακή / γλωσσική ή άλλη αποτύπωση.

Οι παραπάνω δράσεις θα πρέπει να πλαισιωθούν από υποστηρικτικά Σεμινάρια – Ημερίδες για την καλύτερη ενημέρωση / εμπλουτισμό των ενδιαφερομένων σχολικών ομάδων.

Διάχυση των Δράσεων:

1. Παραγωγή πρωτότυπου υλικού για διανομή σε σχολεία.

2. Παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Δικτύου Greco στην πόλη με την παραχώρηση του μικρού κηποθεάτρου Μ. Χατζιδάκις από το Δ. Ηρακλείου στις αρχές Ιουλίου, καθώς και της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής για την πραγματοποίηση  των εκδηλώσεων.

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο Δίκτυο Greco να επικοινωνήσουν είτε τηλεφωνικά: 2810-333778 & 6971899843 (Αγγελική Ζαχαράτου), είτε να στείλουν ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, σχολείο, κινητό και θέμα ενασχόλησής τους στο email: [email protected]

Ως συνέχεια της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους εκπαιδευτικούς θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των μελών του Δικτύου Greco εντός του Ιανουαρίου με ημερομηνία και τόπο συνάντησης που θα ανακοινωθεί στα μέλη.

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων

Αγγελική Ζαχαράτου

Προηγούμενο άρθροΛυκούργου, Κατά Λεωκράτους 104
Επόμενο άρθροΜεγάλες αλλαγές στις Πανελλαδικές
Ο Μανόλης I. Μαυρακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2000 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος σε σχολεία και φροντιστήρια της Μέσης Εκπαίδευσης. Από το 2018 συνεργάζεται με τις εκδόσεις Πατάκη εκδίδοντας σημαντικό αριθμό βιβλίων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Είναι δημιουργός και διαχειριστής της εκπαιδευτικής σελίδας filologikos-istotopos.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.