ad2CmagΟ σπουδαιότερος Άνθρωπος στην Ιστορία: Δεν είχε υπηρέτες, όμως τον αποκαλούσαν Κύριο. Δεν είχε κανένα πτυχίο, όμως τον αποκαλούσαν Δάσκαλο. Γιατρός δεν ήταν, όμως θεράπευε πληγές και πόνους. Στρατό δεν είχε, όμως ακόμα κι οι βασιλείς υποκλίνονταν στο μεγαλείο του. Δεν κέρδισε καμία στρατιωτική μάχη, όμως κατέκτησε τον κόσμο. Δε διέπραξε κανένα έγκλημα… όμως τον σταύρωσαν. Σε μια ελληνική κοινωνία πλούσια από παραδείγματα προς αποφυγήν, τα πρότυπα προς μίμηση θυμίζουν κάτι από τον πρωταγωνιστή του σημερινού μου άρθρου. Από εκείνους τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, που υπάρχουν μόνο για να προσφέρουν εμπράκτως καλό στις ζωές των άλλων. Από εκείνους τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, που δε θα ευτέλιζαν ποτέ τη δική τους αξιοπρέπεια, βλάπτοντας και σπέρνοντας κακό. Από εκείνους τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ που ζουν, για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, από το μεγαλείο των έργων της ψυχής τους.

Απαλλάσσοντας τον Ιησού Χριστό από κάθε θεϊκή ιδιότητα, στέκομαι μονομερώς στην ανθρώπινη υπόστασή του, που μακάρι έστω και σε μία πτυχή της, να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, στους φτωχούς ψυχή τε και πνεύματι Νεοέλληνες. Πόση διάρκεια, να έχει εξάλλου μια δήθεν ευτυχία στη ζωή ενός ατόμου, που πασχίζει μονίμως για την ικανοποίηση των ευτελών προσωπικών του σκοπιμοτήτων;! Πόσο άξιος – α, να νιώθει κάποιος – α, που βουλιάζει στην κοπριά της αδιάφορης και άρρωστης ψυχής του;! Πόση ικανοποίηση, να λαμβάνει εκείνος – η, που δε λαμβάνει καρπούς της ατομικής του δύναμης, των ατομικών του ικανοτήτων και του ατομικού του μεγαλείου;!

Γνωρίζοντας πως… ο καλύτερος τρόπος για να εντυπωθεί στη μνήμη της ατελούς ανθρώπινης ύπαρξης το καλό και το σοφό, αποφάσισα για σήμερα να παραθέσω μερικά από τα αποφθέγματα αυτής της σπουδαίας φυσιογνωμίας, που μόνο καλό προσφέρει στη ζωή εκείνων που πιστεύουν σε αυτή.

«Ήρθα να σας δείξω τις δυνατότητες του ανθρώπου. Αυτά που έκανα Εγώ, μπορούν να τα κάνουν όλοι. Ο καθένας μπορεί να γίνει σαν Εμένα».

«Υπάρχουν άνθρωποι, που πάρα πολύ κινούνται, αλλά δε φτάνουν πουθενά».

«Δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει πίστη ανώτερη από την αλήθεια».

«Η βασιλεία του ουρανού υπάρχει μέσα μες και εκφράζεται μόνο από τις πράξεις μας».

«Το να αγαπάς τον πλησίον σου, όπως τον εαυτό σου, είναι σπουδαιότερο από όλα τα ολοκαυτώματα και τις θυσίες».

«Όποιος είναι αξιόπιστος στα λίγα, είναι αξιόπιστος και στα πολλά. Όποιος είναι αδιάφορος, άδικος και κακός στα λίγα, είναι αδιάφορος, άδικος και κακός και στα πολλά».

«Όσα θέλετε να κάνουν οι άνθρωποι σε εσάς, αυτά να κάνετε κι εσείς σε εκείνους».

«Άρρωστος και φτωχός στην ψυχή, εκείνος που βλάπτει ή αδιαφορεί προς ικανοποίηση των απωθημένων της ζωής που δεν έζησε. Υγιής και πλούσιος στην ψυχή, εκείνος που ωφελεί κάθε περαστικό με τα έργα του και τη συμπεριφορά του. Σημαίνει πως έχει ζήσει ήδη χορτάτος, δίνοντας και παίρνοντας αγάπη σε κάθε σταυροδρόμι της ζωής του».

Τρείς ημέρες απομένουν για τον εορτασμό της γέννησης του Θεανθρώπου. Δική μου ευχή είναι να γεννηθεί το θαύμα, για κάθε άνθρωπο που υποφέρει πρωτίστως, και κατά συνέπεια για όλους. Οι λέξεις είναι φτωχές, καθώς ο πλούτος των έργων επισκιάζει κάθε αμφιβολία και κάθε καχυποψία. Βασιζόμενη σε αυτό ως χάρτη και οδηγό στη ζωή μου, οι έχοντες πνευματική και ψυχική υγεία, γνωρίζω πως δε θα με απογοητεύσουν από τα πλούσια δώρα ψυχής και τις φετινές γιορτές. Όπου κι αν στρέψουμε το βλέμμα μας και τη σκέψη μας, υπάρχει μια αφορμή, για να προσφέρουμε δώρα αγάπης και ψυχής, χαρίζοντας στη δική μας ψυχή ευτυχία. Υγεία, αγάπη και ανθρωπιά μέσα μας και γύρω μας παντού. Εύχομαι τα φετινά Χριστούγεννα, να γίνουν αφορμή, ώστε να γεννηθούν μικρά και μεγάλα θαύματα. Η πίστη, η ελπίδα κι η αγάπη είναι η πυξίδα γι’ αυτά. Ευτυχισμένα Χριστούγεννα… γεμάτα υγεία και αγάπη για όλους!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.